Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС Бюджетите на малки училища и детски

...
Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС Бюджетите на малки училища и детски
Коментари Харесай

Малките училища ще получат повече пари догодина


Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС

Бюджетите на дребни учебни заведения и детски градини в отдалечени региони на страната ще набъбнат през идната година. Става въпрос за просветителни институции в пограничните региони, Северозападна България, Родопите, Странджа. Парите ще се употребяват за нарастване на заплатите на педагозите, с цел да се опитат шефовете да ги задържат на работа.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в сряда пред депутатите от парламентарната просветителна комисия. Увеличението на бюджетите ще е с сред 1% и 30%.

Насочването на повече пари към дребните учебни заведения и градини ще бъде заложено в Закона за държавния бюджет за 2018 година В него се планува парите за просветителните институции към този момент да не се дефинират единствено от броя на децата в тях, защото по този начин най-вече средства получават огромните учебни заведения, а те са главно в регионалните градове. Малките пък остават недофинансирани и не могат да задържат учителите, които при тези условия напущат, с цел да живеят и работят в по-големи градове.

Парите ще се дефинират по три индикатора. Единият ще е твърда дотация за разноски, които не зависят от това какъв брой са учениците. Вторият индикатор ще е броят на децата в учебното заведение или градината. Третият ще е броят на паралелките, което ще даде опция учебни заведения с малко деца, разпределени допълнително паралелки, да получат повече пари. " Така бюджетът няма да зависи от пълняемостта на класовете или групите ", разяснява министър Вълчев.

За финансирането на дребните учебни заведения и градини следващата година са планувани 90 млн. лева От тях ще бъдат увеличени и бюджетите на институции, в които се образоват деца от уязвими групи - от малцинства, в риск от беднотия, с родители с ниско обучение. Ще се дават повече пари на професионални гимназии, които образоват по специалности, за които има или се предвижда дефицит на фрагменти.

" С новия метод за установяване на бюджетите ще реализираме систематизиране, което е по-близко до разноските на учебните заведения и ще има по-голяма правдивост ", разяснява министърът. Според него няма да има просветителни институции, които да получат по-малко пари.

Общо парите за учебните заведения и детските градини през идната година би трябвало да набъбнат с 360 млн. лева при 2.2 милиарда лева общо за тази година.

От тях 330 млн. лева са планувани за застраховане на нарасналите през тази година заплати на учителите. От 1 септември те бяха вдигнати с 15%. Засега за идната година не се планува ново нарастване. Причината била, че в действителност повдигането на заплатите през тази година е трябвало да се случи от 1 януари 2018 година

30 млн. лева от нарастването на парите за учебни заведения и детски градини ще отиде за повишението на минималната работна заплата на непедагогическия състав, както и за заплащането на осигуровките върху новите хонорари.

Министърът заяви още, че екипите, които би трябвало да връщат децата в учебно заведение, досега са посетили към 100 000 деца или половината от набелязаните. Записани в клас са 14 000. Не е ясно дали те са тръгнали на учебно заведение след намесата на специфичните екипи, или тъй като родителите им са решили тази година да ги пуснат в клас, макар че предходната не са ходили.

" Голяма част от посетените деца не са в България и не могат да бъдат открити на адресите си ", изясни Вълчев. Много от тях ходели в чужбина с родителите си за известно време, след това се прибирали за малко в България и още веднъж заминавали. Тези възпитаници, както и децата, които живеят в България, само че родителите им са в чужбина, са най-проблемни, счита Вълчев. " Те не знаят български и не могат да се интегрират ", сподели министърът. Той за следващ път изясни, че мярка против този проблем е посещаването на детска градина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР