Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, ще е председател на новата

...
Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, ще е председател на новата
Коментари Харесай

Приеха номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК


Красимир Ципов, препоръчан от ГЕРБ, ще е ръководител на новата Центална изборна комисия. Това стана ясно при консултациите при президента Радев. Той беше и единственото предложение за поста. Парадоксът бе, че партиите не поддържат предлагането на ГЕРБ, само че и не предложиха различен. Предложени бяха само зам.-председатели. Секретарят на ЦИК ще бъде Севинч Солакова от Движение за права и свободи.Още при започване на обществените съвещания за назначение на състав на Централната изборна комисия при президента Румен Радев ГЕРБ предяви искания към председателското място. Да го заеме предложиха точно Красимир Георгиев Ципов. Според партията на Борисов ръководителят на Комисията трябвало да бъде от най-голямата парламентарна група.

"Красимир Ципов е правист по обучение, магистър по право, приключил е Софийския университет "Свети Климент Охридски ". Притежава дълготраен юридически стаж и опит, повече от 15 години целият му професионален опит е обвързван с нормотворческа активност. Другите претенденти ще бъдат оповестени след уточняване на управителните позиции ", съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Тримата представители на „ Има подобен народ” са Камелия Нейкова - правист по обучение, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - правист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени знания по технологията и използването на изборния развой от позиция на математически модели на изчисление на резултати”, разгласи Виктория Василева.

Българска социалистическа партия издига също трима претенденти за членове на ЦИК. Това са Емил Цветанов Войнов , който предлага и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева .

Настоящите членове на ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев са предложенията на Движение за права и свободи за новата изборната администрация. Движението не предлага ръководители или зам.-председатели на комисията.

От "Демократична България " показаха двете си кандидатури за членове на комисията - Цветозар Томов и Любомир Георгиев . Кандидатурата на Томов е като зам.- ръководител на ЦИК. От Демократична България обясниха, че няма да поддържат кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на ЦИК.

ПГ "Изправи се! Мутри вън! " номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК. От обединението няма да поддържат предлагането на ГЕРБ за ръководител на ЦИК - Красимир Ципов. Биха подкрепили предлагането на "Има подобен народ ", съобщи Мая Манолова.

От ПГ на "БСП за България " също разясниха, че няма да поддържат предлагането на ГЕРБ.

Преди да стартира представянето на обособените оферти президентът Румен Радев се обърна към националните ръководители с думите:

"Действаме по реда и метода, който сте определили вие с измененията в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля с разпускането на Народно събрание. Трябва да създадем по този начин, че ЦИК да работи 60 дни. Разчитам на вашата бързина. Политическата логичност диктутва политическите партии да намерят консенсус при установяване на състава. Изисква се разговор, изисква се конструктивност. "

"Искам да разсея операциите, че президентът дефинира състава на ЦИК. По закон парламентарно показаните партии показват управлението. Президентът не взема решение, а обнародва вашето решение. Аз няма да предпочитам никой, ще избирате вие ", добави Радев.

ГЕРБ-СДС заподозря интрига за новата ЦИК. Според представителите на обединението методът за разпределение на членовете на ЦИК е непочтен и ощетява ГЕРБ.

Президентът Радев отвърна с аргумента, че законодателните промени са признати от Народното събрание, а не от администрацията на президента. Той добави, че тези терзания на ГЕРБ-СДС е трябвало да бъдат разяснени в пленарна зала, а не в този момент.

"Аз никого не предпочитам - избирате вие. Никого не показвам - посочвате вие ", добави Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР