Красимир Каракачанов стана първият Доктор хонорис кауза на Висшето военновъздушно

...
Красимир Каракачанов стана първият Доктор хонорис кауза на Висшето военновъздушно
Коментари Харесай

Каракачанов стана Доктор хонорис кауза на ВВВУ Георги Бенковски

Красимир Каракачанов стана първият " Доктор хонорис идея " на Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) " Георги Бенковски " след възобновяване му.

 

Огърлието и диплом му бяха връчени през днешния ден от бригаден военачалник Юлиян Радойски, шеф на учебното заведение.

 

Почетното звание се присъжда на Каракачанов за неговите изключителни достижения и безценен принос за развиването и популяризирането на висшето учебно заведение в народен и интернационален мащаб, означи доцент Иван Вълков, асистент ректор на ВВВУ " Георги Бенковски ".

 

Той напомни, че като вицепремиер и министър на защитата Каракачанов работи за възобновяване на военновъздушното учебно заведение, за обезпечаване на финансови средства за модернизирането му и за бъдещото развиване на висшето военновъздушно обучение в България.

 

Благодарение на Министерството на защитата и персонално на господин Каракачанов висшето военновъздушно учебно заведение бе възобновено. Бяха открити и спомагателни финансови средства то да възкръсне от пепелта откакто съвсем две десетилетия беше закрито и имаше затихващи функционалности като авиационен факултет, означи в изявлението си бриг. ген. Радойски. 

 

Без войска няма България, без войска, която да пази освен политическите й граници, само че и икономическите й ползи, тя ще бъде слаба страна, няма да е уважавана, сподели Красимир Каракачанов, откакто получи почетното звание. 

 

Той акцентира, че е смятал като историческа неправда обстоятелството, че 18 - 19 години нямаме висше военновъздушно учебно заведение, което да приготвя фрагментите на българската авиация.

 

" България е била авиационна страна, в това число е произвеждала и свои самолети. Поради ред аргументи през последните 30 години ние считаме, че нямаме потребност от наша военна промишленост, от лично въоръжение и не мислим нито за сигурност на доставките, нито за ремонт и поддръжка на техниката, която придобиваме. Имаше една концепция, която не се реализира, заради липса на време и на политическа обстановка, да стартираме да произвеждаме свои самолети, което е сложен развой с вложения от страната. Аз постоянно съм считал, че вместо да купуваме непознато въоръжение най-малко на двойни цени и да плащаме доста висока цена за неговата поддръжка по-късно, е по-добре да се опитаме да го произвеждаме. Така парите на българския поданик ще влизат в българската стопанска система, в нашата промишленост ще работят висококвалифицирани инженери, ще можем да задържим младите, умните и интелигентни хора в България и ще сътворяваме работни места ", сподели още Каракачанов. 

 

Той акцентира, че ВВВУ " Георги Бенковски е значимо освен за Плевен и региона, само че и за силата и боеспособността на Българската войска, за подготовката на фрагментите на нашите военновъздушни сили, за престижа на страната ни.

" Убеден съм, че пътят, по който сте тръгнали, ще го извървите сполучливо ", добави още Каракачанов. 

 

Званието " Доктор хонорис идея " бе връчено на Красимир Каракачанов при откриването на годишната интернационална научна конференция на ВВВУ " Георги Бенковски ". Тя се организира в Изнесения комплекс за авиационно обучение в Плевен и включва показване на пленарни отчети по тематики от авиационна и галактическа техника, военни науки и средства за поразяване, авиационна медицина, логика на психиката и водачество и други.

 

Първите отчети в програмата за през днешния ден са на Красимир Каракачанов на тематика: " Участие на българското войнство в Илинденско-Преображенското въстание " и на бриг. ген. Радойски – " Стратегически императиви за развиване на военновъздушното обучение ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР