Кръщение Господне или Богоявление След връщането Си от Египет нашият

...
Кръщение Господне или Богоявление След връщането Си от Египет нашият
Коментари Харесай

Кръщение Господне или Богоявление

Кръщение Господне или Богоявление

След връщането Си от Египет нашият Господ Иисус Христос обитавал в Галилея, в Своя град Назарет, където израснал, криейки от индивидите силата на Своето Божество и премъдростта Си до тридесетгодишната Си възраст, тъй като у иудеите никой не можел да одобри ранг на преподавател или духовник, преди да доближи тридесет години. Поради това и Христос не почнал Своята проповед и не разкрил Себе Си като Син Божий и като „ популярен Първосвещеник, Който е минал през небесата ", до тогава, до момента в който не достигнал избраната възраст.

В Назарет Той живял с Пречистата Си Майка, изначало - при мнимия Си татко, Йосиф дърводелеца, и додето той още бил жив, се занимавал дружно с него с дърводелска работа, а след това, когато Йосиф починал, Сам продължавал да се занимава с това, като с труда на ръцете Си препитавал Себе Си и Пречистата Божия Майка, та и нас да научи на усърдие. А когато към този момент се изпълвала тридесетата година от Неговия земен живот и настъпвало времето на Неговото Божествено явяване пред израилския народ, тогава, както приказва Евангелието, „ биде слово Божие към Йоана, наследник Захариев, в пустинята " ` - слово, което го изпратило да кръщава с вода и му възвестило знамението, по което той трябвало да познае пристигналия в света Месия. За това приказва в своята проповед самичък Кръстителят с такива слова: „ Оня, Който ме прати да давам име с вода, ми рече: над Когото видиш да слиза Духът и да остава върху Него, Този е, Който кръщава с Дух Светии ".

И по този начин Йоан, покорявайки се на Божието слово, обиколил цялата страна към Йордан, като проповядвал „ покайно кръщение за опрощаване грехове ", тъй като той бил този, за който предсказал оракул Исаия: „ Гласът на викащия в пустинята приказва: пригответе път Господу, прави направете в пустинятя пътеките за нашия Бог ". И излизали при него цялата Иудейска страна и иерусалимците, и „ всички се кръщаваха от него в река Йордан, като изповядваха греховете си ". Тогава пристигнал и Иисус от Галилея на Йордан при Йоан, с цел да се кръсти от него. Той дошъл таман по времето, когато Йоан възвещавал за Него на народа, говорейки: „ след мене иде по-силният от мене, на Когото не съм заслужен да се наведа и развържа ремъка на обущата Му; аз ви кръстих с вода, а Той ще ви кръсти с Дух Светии ". След тази проповед пристигнал Иисус да се кръсти. Макар Той и да нямал потребност от това, бидейки непогрешим и непокварен, роден от Пречистата и Пресветата Дева Мария и бидейки Сам източникът на всяка непорочност и святост, само че защото Той взел върху Себе Си греховете на целия свят, по тази причина и пристигнал на реката, с цел да очисти тях чрез кръщението. Той пристигнал да се кръсти и по тази причина, с цел да освети естеството на водата, пристигнал да се кръсти, та и за нас да устрои купелта на светото Кръщение. Той пристигнал при Йоана още и по тази причина, та този, като види слизащия върху Кръщавания Дух Светии и чуе свише гласа на Бог Отец, да бъде нелъжлив очевидец за Христа.

„ А Йоан Го възпираше и думаше: аз нуждая се да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при Мене? " Той духом познал Този, за Когото тридесет години по-рано „ проиграл радостно " в утробата на своята майка, заради което и самичък изискал да бъде кръстен от Него, като намиращ се под прегрешението на непослушанието, който от Адам минал върху целия човешки жанр. Но Господ му споделил: „ Остави в този момент, тъй като така нам прилича да осъществим всяка истина ".

Под „ истина " светият Златоуст схваща тук заповедите Божии, все едно че Иисус е споделил по този начин: „ доколкото Аз съм извършил всички заповеди, които са дадени в закона, и остана единствено една - по отношение на кръщението, то прилича Аз да извърша и тази. " A Йоановото кръщение също било Божия заповед, както се вижда от думите на Йоан: „ Оня, Който ме прати да давам име с вода, ми рече ". А кой го е изпратил? Очевидно - Сам Бог: „ биде - се споделя в Евангелието - слово Божие към Йоана ". И още по тази причина се кръстил Иисус, бидейки на тридесет години от рождението Си, тъй като възрастта на тридесетгодишния, по думите на Златоуст и Теофилакт, е удобопреклонна към всеки грях. Тъй като юношеската възраст е подхвърлена на огъня на плътските пристрастености, а при тридесетгодишната възраст - времето на цялостното разрастване на мъжките сили - човек се подчинява на златолюбието, тщеславието, яростта, гнева и на всевъзможни грехове. Поради това и Христос Господ забавял приемането на кръщението до тази възраст, та във всички възрасти на човешкия живот да извърши закона, да освети цялото наше естество и да ни подаде сили да побеждаваме пристрастеностите и да се опазваме от смъртните грехове.

А откакто приел кръщението, Господ незабавно, без всякакво закъснение, излязъл от водата. Има поверие, че свети Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, който кръщавал, и го държал по този начин, до момента в който не изповядал всичките си грехове. След това кръщаваният излизал от водата. А Христос, нямайки грехове, не бил арестуван във водата и по тази причина в Евангелието е прибавено, че Той излязъл от водата „ незабавно ".
А когато Господ излизал от водата, над Него се отворили небесата, от горната страна блеснала светлина, сходно на гръмотевица, и Духът Божий във тип на гълъб слязъл върху Кръщаващия се Господ. Подобно на това, както в дните на Ной гълъбицата възвестила за намаляването на водите на потопа, по този начин и тук сходството на гълъба предуказало свършека на потопа на греховете. А във тип на гълъб се явил Светият Дух по тази причина, тъй като тази птица е чиста, обича хората, кротка е, незлобива и не търпи нищо смрадно. Така и Светият Дух е Източник на чистотата, Дълбина на човеколюбието, Учител на кротостта и Устроител на мира, само че освен това, Той всеки път се отстранява от индивида, който се валя в смрадната кал на греховете. А когато Светият Дух, във тип на гълъб, слизал от небето върху Христа Иисуса, тогава се чул глас, който споделил: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ". На Него прилича популярност, чест и поклонение во веки веков. Амин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР