Кралят на Испания Фелипе VI връчи нов мандат за съставяне

...
Кралят на Испания Фелипе VI връчи нов мандат за съставяне
Коментари Харесай

Санчес получи мандат за съставяне на правителство в Испания - без референдум в Каталуния

Кралят на Испания Фелипе VI връчи нов мандат за сформиране на държавно управление на настоящия министър председател в оставка и водач на социалистите Педро Санчес, съобщи БНР. Това стана след края на втория ден на консултациите с парламентарно показаните политически партии, на които каталунските сепаратисти, „ Галисийския националистически блок “ и „ Да съберем баската страна “ отхвърлиха да вземат участие, по този начин както направиха и на предходните съвещания през август.

До връчването на втория мандат се стигна откакто водачът на опозиционната консервативна Народна партия Алберто Фейхоо се провали в опита си да стане министър председател. Веднага след срещата си с краля, Санчес даде конференция, на която отхвърли опцията за осъществяване на референдум за самостоятелност на Каталуния, за който към този момент упорстват каталунските сепаратисти, само че без да загатва думата „ прошка “ мълчешком поддържа Закона за амнистията, казвайки, че е нужна " благотворителност ", с цел да " реши политическия проблем на Каталуния " и да встъпи в служба.

Запитан за изискванията, сложени от партиите, искащи самостоятелност на Каталуния, с цел да го поддържат, Санчес отговори, че ще " показа позиция " по тези претенции, откакто се срещне с другите парламентарни групи. Той ще търси поддръжка от всички " като се изключи крайната десница ", визирайки " Вокс ".

На този стадий Санчес може да разчита на сигурни 152 гласа от коалирането му със „ Сумар “, макар че съгласно Йоланда Диас съдружното съглашение към момента не е направено дефинитивно.

За да бъде определен за министър председател обаче, Санчес би трябвало да получи на първото гласоподаване безусловно болшинство от най-малко 176 гласа, а на второто - нормално болшинство. Ако това не се случи до 27 ноември, идващите предварителни парламентарни избори ще бъдат на 14 януари.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР