Ново проучване открива тревожно нарастване на случаите на рак сред хората под 50

...
Кралица Стюарт, адвокат и майка на две деца, научила, че
Коментари Харесай

Кралица Стюарт, адвокат и майка на две деца, научила, че има рак на гърдата на 35-годишна възраст. Тя сама открила бучката, защото била твърде млада за застраховка- платени прожекции.

„Просто плаках и се тревожех толкова много дали ще бъда тук за моите момичета“, каза Стюарт пред CBS News.

Според ново проучване, публикувано тази седмица в BMJ Oncology, нивата на рак в световен мащаб са се повишили драстично при хора под 50-годишна възраст.

ракът на гърдата през 2019 г. представлява най-ранният начални случаи, 16,5%, както и най-ранните смъртни случаи, 12,84%.

Междувременно както ракът на простатата с ранно начало, така и ракът на назофаринкса показаха най-бързото увеличение на честотата на инциденти от всички видове рак през този 30-годишен период.

„Тези цифри са забележителни“, каза д-р Кристофър Флауърс, онколог в Университета на Тексас MD Anderson Cancer Center.

Проучването казва, че докато генетиката е фактор, допринасящ за увеличаването, лошата диета, употребата на алкохол и тютюн, липсата на физическа активност и затлъстяването също играят важна роля.

„Диетични рискови фактори (диета с високо съдържание на червено месо, ниско съдържание на плодове, високо съдържание на натрий и ниско съдържание на мляко и т.н.), консумацията на алкохол и тютюнопушенето са основните рискови фактори, лежащи в основата на ранна поява на рак, “ заключава проучването.

Изследователите установиха, че наличието на медицински грижи по регион също може да повлияе на броя на случаите и смъртните случаи.

„Мисля, че е важно за по-младите хора, които отговарят на критериите за скрининг, да обмислят и да продължат скрининга в подходящо за възрастта време“, каза Флауърс.

В САЩ препоръчителната възраст за започване на прегледи за рак на дебелото черво наскоро беше намалена от 50 на 45 години, докато препоръчителната възраст за прегледи за рак на гърдата беше намалена от 50 на 40.

„Вижте значението на скрининга и това наистина стига до точката около онези ракови заболявания, които могат да бъдат изследвани: има рак на гърдата, колоректален рак, рак на шийката на матката“, каза Флауърс.

Проучването прогнозира, че процентът на ранните ракови заболявания ще се увеличи с 31% до 2030 г., докато смъртните случаи от рак ще нараснат с 21%.

Междувременно Стюарт претърпя двойна мастектомия, химиотерапия и радиация. Сега тя е в ремисия и казва, че има нов живот.

„Това ме накара да създам чувство за неотложност в живота си да живея сега, да намеря радост, да бъда по-присъстваща за семейството си,“ — каза Стюарт.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР