Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на

...
Чарлз III /* custom css */ .tdi_1_022.td-a-rec-img{ text-align: left; }.tdi_1_022.td-a-rec-img img{ margin: 0 auto 0 0; } Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г., осем месеца след като наследи майка си. Както се очакваше, датата беше повод за сериозни спекулации през последните няколко седмици, като мнозина се надяваха коронацията да е на 2 юни – 70 години от деня на коронацията на кралица Елизабет II – като символ на приемствеността между царуванията.Но, уви, изборът на дата не е толкова лесен. Тя трябва да бъде съобразена с всичко останало, което се случва, за да се избегне припокриване с други големи събития, като финалът за футболната купа например, както и да се гарантира присъствието на ключови играчи, като архиепископа на Кентърбъри, който ще ръководи церемонията.От Бъкингамският дворец съобщиха, че коронацията „ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в дългогодишните традиции“. Тази реплика от двореца се тълкува като намек, че коронацията на Чарлз III ще бъде различна от тази, която покойната му майка е преживяла преди седем десетилетия.Тогава комитетът по планиране организира грандиозна държавна афера, за да представи младата, донякъде непозната Елизабет на света и да утвърди позицията ѝ на нов монарх. Тогава Великобритания все още се възстановява от Втората световна война и се е смятало, че страната се нуждае този от подобно събитие.Коронацията на кралица Елизабет II е първото кралско събитие, предавано по телевизията. Тя продължила повече от три часа, а в рамките на абатството са били издигнати временни конструкции, за да поемат гостите, които наброявали над 8000 души.Основните елементи на коронациятаСлед като датата е избрана, вниманието сега се насочва към детайлите от деня. Тъй като Обединеното кралство е единствената монархия в Европа, която е запазила ритуала на коронацията, се очертава пищно кралско събитие, но в основата си това е и дълбоко религиозна церемония.Въпреки че подробности за събитието все още не са разкрити, коронациите са останали до голяма степен непроменени повече от 1000 години, така че имаме доста добра представа какво да очакваме.Вероятно официалната част ще започне с краля и кралицата-консорт, които ще пътуват до абатството в каретата Gold State Coach, която беше видяна по-рано тази година на честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет.Каретата, с която се предполага, че ще пътуват краля и кралицата
Коментари Харесай

Коронацията на крал Чарлз III – смесица между традицията и новото време?

Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 година, осем месеца откакто наследи майка си. Както се очакваше, датата беше мотив за съществени спекулации през последните няколко седмици, като мнозина се надяваха коронацията да е на 2 юни – 70 години от деня на коронацията на кралица Елизабет II – като знак на приемствеността сред царуванията.

Но, уви, изборът на дата не е толкоз елементарен. Тя би трябвало да бъде съобразена с всичко останало, което се случва, с цел да се избегне припокриване с други огромни събития, като финалът за футболната купа да вземем за пример, както и да се подсигурява наличието на основни играчи, като архиепископа на Кентърбъри, който ще управлява церемонията.

От Бъкингамският замък оповестиха, че коронацията „ ще отразява ролята на монарха през днешния ден и ще гледа към бъдещето, като в същото време се корени в дългогодишните обичаи “. Тази имитация от двореца се пояснява като намек, че коронацията на Чарлз III ще бъде друга от тази, която починалата му майка е претърпяла преди седем десетилетия.

Тогава комитетът по обмисляне провежда грандиозна държавна спекулация, с цел да показа младата, ненапълно непозната Елизабет на света и да утвърди позицията ѝ на нов монарх. Тогава Англия към момента се възвръща от Втората международна война и се е считало, че страната се нуждае този от сходно събитие.

Коронацията на кралица Елизабет II е първото кралско събитие, излъчено по малкия екран. Тя траяла повече от три часа, а в границите на абатството са били издигнати краткотрайни структури, с цел да поемат гостите, които наброявали над 8000 души.
Основните детайли на коронацията
След като датата е определена, вниманието в този момент се насочва към детайлите от деня. Тъй като Обединеното кралство е единствената монархия в Европа, която е запазила ритуала на коронацията, се обрисува охолно кралско събитие, само че в основата си това е и надълбоко религиозна гала.

Въпреки че детайлности за събитието към момента не са разкрити, коронациите са останали значително непроменени повече от 1000 години, тъй че имаме много добра визия какво да чакаме.

Вероятно формалната част ще стартира с краля и кралицата-консорт, които ще пътуват до абатството в каретата Gold State Coach, която беше забелязана по-рано тази година на честванията на платинения празник на кралица Елизабет.
 Каретата, с която се допуска, че ще пътуват краля и кралицата Каретата, с която се допуска, че ще пътуват краля и кралицата-консорт
Основните детайли на службата са различаване, клетва, миропомазване, инвеститура, коронясване и отдаване на респект.

При разпознаването суверенът стои в центъра на абатството и се показва пред народа.

След това той поставя коронационната клетва, която е обет за ръководство съгласно закона, практикуване на правдивост с благосклонност и поддържане на англиканската черква.

След нея монархът е помазан със свето масло от архиепископа. Това се счита за най-свещената част от службата.

Следващата част е инвеститурата – суверенът е облечен в специфични коронационни одежди и е показан със знаците на монархията: кълбо, коронационен пръстен, жезъл и скиптър.

След това короната на Свети Едуард се слага на върха на главата на монарха, след което висшите благородници от кралството да се насочат към суверена, с цел да отдадат почитта си.

На същия ден кралицата-консорт ще бъде коронясана на сходна, само че по-малка гала.
Монархия в крайник с времето
Експерти споделят, че коронацията на Чарлз III ще бъде доста по-сдържана от тази на майка му, поради продължаващата рецесия на разноските за живот в Обединеното кралство.

Би било „ неуместно за нас да имаме империалистическата коронация, каквато имахме през 1953 година. Ние сме в средата на криза или съвсем покрай нея. “, споделя Боб Морис, почетен теоретичен помощник в отдела по конституция на Лондонския академични лицей.

„ Монархията не е музей. Това е жива, дишаща част от нашите конституционни, политически и обществени договорености и по тази причина, с цел да бъде ефикасна, би трябвало да е в крайник с времето “, изяснява Крейг Прескот, учител по право в университета Бангор в Уелс.

Прескот продължава: „ Въпреки че коронацията на кралицата беше излъчена по малкия екран, това не беше телевизионно събитие в актуалния смисъл на думата… Тези, които го провеждат през днешния ден, ще осъзнават, че то ще бъде гледано най-вече през екрана и могат да предложат по-модерен метод. “

Боб Морис счита, че феодалните детайли, като почитта от връстници, могат да бъдат отстранени напълно, а Прескот допуска, че молитвите и четенията ще бъдат съкратени с цел да се отдели място за „ другите вероизповедания в Обединеното кралство “.

Независимо от церемониалните модификации обаче, всички анализатори са съгласни, че кралската коронация идната година дава обещание да бъде грандиозна.

Текстът е оповестен в CNN, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР