Краката винаги са в контакт с микроорганизми, причиняващи инфекции. Инфекциите

...
Краката винаги са в контакт с микроорганизми, причиняващи инфекции. Инфекциите
Коментари Харесай

Как се появяват упоритите гъбички по краката?

Краката постоянно са в контакт с микроорганизми, причиняващи инфекции. Инфекциите на краката не би трябвало да бъдат пренебрегнати. В най-хубавия случай те провокират дискомфорт, а в най-лошия случай могат да бъдат даже съдбовни, само че множеството гъбични инфекции на краката попадат някъде по средата на скалата. Поставянето на диагноза и вярното лекуване могат да предотвратят сериозните последици от инфекцията, осведоми puls.bg.

Обикновено имунната система се оправя със своята задача да предотврати появяването на гъбична зараза на краката, само че все пак човек е уязвим, когато:

Имунната му система е отслабена; Патогенът (организъм, причиняващ инфекция) е изключително резистентен и заразен; Целостта на кожата е нарушена, което обезпечава елементарен достъп на патогена до вътрешни структури.
Инфекциите на краката постоянно са леки, което е причина за лекуването им в домашни условия. В по-редки случаи пациентите се нуждаят от по-агресивно лекуване. Някои инфекции даже могат да провокират съществени затруднения, които да доведат до хоспитализация.

Винаги е по-лесно да бъде предотвратена зараза, в сравнение с да бъде лекувана. Инфекция на краката или ноктите е допустимо да бъде развита заради престой в нечиста съблекалня или спа център. Гъбичките са изключително устойчиви и могат да се развиват даже върху непокътната кожа.

Стъпалото, изключително пространството сред пръстите на краката, е идеална среда за гъбички, защото удобни условия за тях са влажни, омекотени тъкани. Гъбичните инфекции (микозите) на краката могат да бъдат продължителни и сложни за лекуване, само че те рядко са животозастрашаващи.

Гъбична зараза на стъпалото (стъпало на спортист, tinea pedis)

Сърбящ, лющещ се обрив сред пръстите на краката най-често е симптом на ходило на спортиста (tinea pedis). Тази зараза се предизвиква от няколко типа гъбички, в това число тези, свързани с трихофития (състояние, породено от гъбична зараза, което предизвиква появяването на дребни кръгови отпечатъци върху кожата).

Гъбичките обичат влажна среда - фитнес зали, сауни и потни чорапи и обувки. Замърсените подове, кърпи или облекла спомагат за лесното разпространение на микозите.

Повечето случаи на гъбични инфекции могат да бъдат диагностицирани единствено по признаците. По-сериозни или повтарящи се случаи могат да наложат проучване на материал от кожни лезии, който се събира посредством остъргване на кожата, благодарение на тъп скалпел. Леките случаи могат да бъдат лекувани с противогъбичен крем или спрей без рецепта. Сериозните или персистиращи инфекции може да изискват перорално противогъбично лекарство. Възможно е да бъде постановен тербинафин или итраконазол за интервал до шест месеца.

Гъбички по ноктите (онихомикоза)

Често срещана, постепенно разрастваща се гъбична зараза под ноктите на краката се назовава онихомикоза. Тя е едно от най-честите болести на ноктите и визира по разнообразни данни до 10% от хората в разнообразни възрасти. Симптомите включват:
Бяло или жълтеникаво оцветяване на нокътя; Удебелени, лющещи се нокти; Отделяне на нокътя от нокътното легло
Онихомикозата постоянно съпровожда микоза. По-често се среща при хора с отслабена имунна система или периферно съдово заболяване (което нарушава притока на кръв към краката).

Тъканни култури от изрязани нокти могат да разпознават характерната гъбичка, която е предизвикала положението. Известно е, че онихомикозата е сложна за лекуване. Това частично е по този начин, тъй като кремовете за локално приложение не могат да обхванат в тъканта на ноктите. При онихомикозата пероралното противогъбично лекуване има наклонност да работи най-добре, само че може да отнеме до 12 месеца, с цел да израсне изцяло нокът, който е здрав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР