Крахът на крипто-екосистемата през миналата година предизвика множество скандали в

...
Крахът на крипто-екосистемата през миналата година предизвика множество скандали в
Коментари Харесай

NFT, отегчени маймуни и потенциални съдебни проблеми за Snoop Dogg

Крахът на крипто-екосистемата през предходната година провокира голям брой кавги в разнообразни свои подиндустрии и NFT не направи изключение, откакто редица звезди от шоубизнеса станаха обект на правосъдни искове поради рекламирането на такива.    CNN споделя за един от тях, обвързван с Bored Apes (отегчени маймуни) или BAYC - NFT сбирка, построена върху блокчейн мрежата Ethereum. Тя включва профилни фотоси, изобразени като карикатурни маймуни, които се генерират от логаритъм.    BAYC получиха голяма известност, като доста звезди от спортната и развлекателната промишленост ги използваха за профилни фотоси в обществените мрежи и други интернет платформи. Тогава известният концептуален актьор Райдър Рипс взема решение да ги копира и в последна сметка продава своите версии като карикатури на карикатурите през уеб страница, в който се твърди, че в действителност истинските BAYC съдържат препратки към расистки мемета в 4chan.     В последна сметка, показва CNN, основателят на NFT сбирката Yuga Labs съди Рипс. Но не за клюка, а за нарушение на права върху комерсиалната им марка, което замесва в делото имената на някои от най-известните фигури на музикалната сцена.    Yuga в действителност няма регистрирани търговски марки, тъй че би трябвало да потвърди в съда, че потребителите свързват компанията с логата и маймуните от сбирката Bored Apes. Като доказателство компанията показва имената на доста известни персони, които обществено приказват за сбирката ѝ.    Адвокатите на Рипс отвръщат, че на звездите е било платено, с цел да разпространяват продукта, без това да се разкрива, и затова Yuga попада в проблем от вида " нечисти ръце " - юридически принцип, който гласи, че в случай че Bored Apes са получили славата си по непозволен метод, не може да има предявяване на права върху комерсиална марка.   

В правосъдните документи, подадени наскоро от юристите на Рипс, се показва: " Snoop Dogg сътвори музикален клип с изображение на BAYC и употребява видео с тях по време на музикалните награди на MTV. Yuga не е обявила заплащането на изпълнителя за рекламата, нито, че той е вложител в Yuga ".    От Yuga Labs са безапелационни пред CNN, че на звездите, които популяризират NFT сбирката, не е било плащано, само че съгласно екипа на Рипс Гай Озери, холивудски сътрудник, който взе участие в управителния съвет на Yuga и е вложил в компанията, е дал показания, че " счита, че на рапъра са били платени към 1 млн. $ финансова поддръжка, с цел да направи видеоклипа и осъществяването... ".     Показанията на Озери в последна сметка са засекретени по искане на Yuga Labs, като от компанията декларират: “Обвиняемите Рипс и Джереми Каен са присъединили в правосъдните си документи потвърдено погрешна информация, учредена на изопачено пояснение на обстоятелствата. Yuga Labs се гордее с вложителите и сътрудниците, които споделят нашата визия за web3. Факт е, че Yuga в никакъв случай не е плащала на никого, с цел да се причисли към клуба или да го разпространява, и макар всички погрешни изказвания, Yuga в никакъв случай не е давала “маймуни ” на известни персони. Когато се състоя нашият начален кръг, ние обществено и с горделивост обявихме нашите вложители - в това число Snoop Dogg ”.  
  Джон Яснок, юрист на ищци в обособен групов иск против Yuga, следи от близко делото на Рипс и разяснява пред CNN: " Неотдавнашните документи, подадени по делото, дават неповторима визия за мрежата от взаимосвързани финансови ползи сред развлекателната промишленост и хищническия рисков криптокапитал ".   
Яснок акцентира, че сумата, посочена като хонорар на Snoop Dogg, е доста по-голяма от парите, платени на други звезди, които са хванати, че вършат реклама на разнообразни криптоактиви, без да разкрият, че са в бизнес взаимоотношения с техните основатели.    На Ким Кардашиян, да вземем за пример, бяха платени 250 000 $ за промотиране на EthereumMax. През октомври предходната година Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища я санкции с 1,26 млн. $ за това, че не го е разкрила. Твърди се, че на Линдзи Лоън са били платени 10 000 $, с цел да разгласява туитове за токените Tronix. През март SEC я упрекна в нелегално рекламиране без обявяване и ѝ подреди да заплати повече от 40 000 $. На някогашния състезател от НБА Пол Пиърс пък са били платени 244 000 $ за разпространение на EthereumMax, в резултат на което през февруари той се съгласи да заплати 1,4 млн. $ за това, че не го е обявил.   Неразкриване на информация    В прессъобщението за санкцията на Пиърс ръководителят на SEC Гари Генслър е безапелационен: " Този случай е още едно увещание за известните персони: Законът изисква да разкриете пред обществеността от кого и какъв брой ви се заплаща за поощряване на вложенията в скъпи бумаги и не можете да лъжете вложителите, когато рекламирате дадена скъпа книга. "    

Няма данни Snoop Dogg, чието същинско име е Калвин Бродус, да е обект на следствие или да е изправен пред федерално обвиняване в корист. Попитани за това от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища дават нормалния си отговор - че няма да разяснява съответни случаи.  
Американската администрация поставя внезапна граница сред рекламирането на облекла или обувки и това на криптоактиви.

Според Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища криптовалутата е скъпа книга - капиталов артикул, който изисква по-голяма бистрота от страна на подкрепящите я, изключително когато са публични персони. SEC към момента няма публично решение дали NFT са скъпи бумаги, само че екипът на Рипс твърди, че са, и към този момент има най-малко един федерален съд, който е склонен с това, че NFT могат да бъдат скъпи бумаги, според от метода, по който се търгуват, показва още CNN.   Потенциални проблеми и доста обвързаности    В осъществяване, съчетаващо живо присъединяване и видео, по време на премиите на MTV Snoop Dog и Eminem се превъплъщават в “отегчени маймуни ”, до момента в който рапират за пушене на трева и благосъстояние. Snoop не споделя, че му е било платено, макар че името на Yuga се появява в крайните надписи на излъчването на премиите.    Според Чарлз Уайтхед, професор по бизнес право в Cornell Law School, когато се преглежда въпросът дали рапърът  може да има регулаторни проблеми, би трябвало да се имат поради няколко въпроса. " Ако той получава пари, с цел да разпространява NFT, тогава първото нещо, което би трябвало да е ясно е дали NFT е скъпа книга? Ако отговорът е " да " - а позицията на Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (SEC) в множеството от тези случаи е такава, тогава въпросът е дали той по някакъв метод обслужва инвестицията си. "    

Ако обаче му е платено, с цел да каже, че е вложил в Bored Apes, “това наподобява, че минава границата както на федерално, по този начин и на щатско равнище ”. В подобен случай той би трябвало да разкрие, че това е платено спонсорство и сумата, която му е платена. 
Множеството правосъдни каузи дават визия за припокриващите се ползи на забърканите лица, показва в умозаключение CNN. Когато през декември 2021 година Snoop получава свое изображение от сбирката Bored Apes, той го разгласява в Twitter и благодари на MoonPay - компания за криптоплащания, която твърди, че нейната " консиерж услуга " разрешава на богатите хора да купуват NFT, без да основават криптопортфейли.     През март 2022 година рапърът влага в Yuga Labs, а месец по-късно и в MoonPay. В правосъдните документи, подадени от юристите на Рипс, се споделя, че Snoop също по този начин е вложил в Yuga като " заобиколен вложител посредством капиталовия фонд Sound Ventures ", който се ръководи от Гай Осери, холивудския сътрудник в борда на Yuga.     Sound Ventures пък е вложил в Yuga и MoonPay. MoonPay също влага в Yuga. Един от криптопортфейлите на MoonPay даже е похарчил 15 млн. $ за Bored Apes.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР