Кръгла устойчива на урагани къща в процес на изграждане в

...
Кръгла устойчива на урагани къща в процес на изграждане в
Коментари Харесай

„Нова зора“: Ето как архитектите се справят с предизвикателството да строят по време на срив на климата

 Кръгла Кръгла " устойчива на урагани " къща в развой на създаване в Мексико Бийч, Флорида - също издигната по по-устойчиви стандарти от нормално. - Авторски права AP Photo/Chris Carlson От Лоти Лимб Публикувано на 06/11/2023 - 18:00 Споделете тази публикация  Бутон за затваряне  facebook Фейсбук  facebook  twitter Twitter  twitter  flipboard Flipboard  flipboard  изпрати Изпрати  изпрати  reddit Reddit  reddit  messenger Messenger  messenger  linkedin Linkedin  linkedin  vk VK <им src= " https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg " width= " 48 " height= " 48 " alt= " vk " class= " u-show-for-medium " loading= " lazy " fetchpriority= " low " >

От енергийна успеваемост и Passivhaus до преоборудване и въглеродни отпечатъци, ето някои основи на устойчивия дизайн.

РЕКЛАМА

На датски думата за изолираност - 'isolere' - също е думата за изолираност. Те са близки една до друга и на британски: латинската етимология на изолирам значи „ трансформирам в остров “.

Думите са порести и в сегашния подтекст на разпадането на климата изолирам и изолирам са неуместни спътници. Въпреки че изолацията е основен инструмент за понижаване на потреблението на сила - защищава хората от рискови температури и нестабилни сметки за сила - концепцията за дома като палат на притежателя към този момент не устоя.

Изградената среда е виновна за 39 % от годишните въглеродни излъчвания в международен мащаб и по-голямата част от силата, употребена в приключена къща или офис, е за контролиране на температурата. Взривяването на отоплението може да обезпечи известно кратковременно облекчение, само че не можем да го отделим от по-широката рецесия, за която тези устройства способстват по собствен личен дребен метод.

Учените предизвестяват, че сме доста по-близо до изчезналия ключ Климатична цел от 1,5C, в сравнение с се смяташе до момента

Устойчивата на климата архитектура също рискува да бъде контрапродуктивна, когато се заздравява против нагряващия ни свят по нехаен метод. „ Важно е да се подсигурява, че фокусът върху устойчивостта не води до прекалено планиране на здания, което води до по-високи разноски “, споделя Брижит Клементс, ръководител на Architects Climate Action Network (ACAN) в Обединеното кралство.

Тук преглеждаме някои здания, които употребяват по-малко сила и се възползват оптимално от устойчиви способи и материали.

2226: Австрийската постройка без потребност от отопление или изстудяване

Това обезоръжаващо просто изглеждащ офис блок в Лустенау, употребява някои остарели техники. Тя е бяла, с цел да отразява топлината, с надълбоко сложени прозорци, които оказват помощ на хората да се охлаждат.

Но има нещо по-изненадващо, което се случва вътре: температурата в постройката се поддържа сред 22 и 26 градуса C без никакво изкуствено отопление или системи. Baumschlager Eberle, архитектите зад нея, са основали няколко дизайна 2226, които употребяват програмен продукт за ръководство на вентилационните отвори на прозорците.

Концепцията употребява топлинната маса на постройката, изяснява шефът Даниел Пьонер. Той усеща равнищата на CO2, температурата и влажността и надлежно отваря и затваря прозорците.

„ В Европа можете да употребявате разликата сред нощта и деня – това е главният му трик “, споделя той. По време на горещо лято вентилационните отвори се отварят през нощта за охлаждащо течение; до момента в който отпадната топлота от хората и компютрите се задържа през зимата.

Нямате странното чувство да сте в климатизирано пространство. Смятаме, че това е по-здравословен метод за живеене в постройка.

Има възходящ интерес към 2226, изключително в Обединеното кралство, където компанията сега изследва своето първо преоборудване.

„ Това не е решение, което работи като чиста постройка 2226 във всеки район на света “, признава Пьонер. „ Там, където влажността е доста висока през цялата година и където жегата е приблизително над 25C през цялата година, имате проблеми. Но в цяла Европа, с изключение на може би Южна Испания, няма безусловно никакъв проблем с това. “

Лустенау към този момент изпитва по-екстремни температурни съмнения, прибавя той, от -16C през зимата до +30C през лятото и системата към момента работи добре.

Енергийната рецесия в Европа в данните: Кои страни имат най-добре и най-лошо изолираните домове?

Тухлена къща: датската постройка с минимална изолираност

Тази тухлена къща в характерен метод към изолацията, като се употребява напълно малко от нея. Архитектите Лет и Гори са били въодушевени от обичайните датски домове, с цел да основат дълготрайна постройка с „ дишащи “ стени.

За сглобяването им се употребяват единствено глинени блокове и тухли, с пролуки, позволяващи на въздуха да протича. Тухлите Poroton са добър регулатор на температурата заради своята топлинна маса - обезпечават топлота през зимата и охлаждат и всмукват малко влага от къщата през лятото.

„ Не е нужно да изобретяваме колелото, с цел да решим казуса актуалната климатична рецесия “, споделя сътрудникът Уфе Лет пред Euronews Green. „ Много от положителните материали и решения съществуват в нашите исторически здания и ключът е да използваме тези здания и материали колкото е допустимо повече и да строим нови единствено когато в действителност се постанова. “

Не е нужно да преоткриваме колелото, с цел да разгадаем актуалната климатична рецесия.

Десетилетие, откогато Тухлената къща беше проектирана за първи път като част от самодейност за „ мини CO2 къщи “ в Ниборг, има ли неща, които биха създали по друг метод?

„ Днес евентуално бихме били още по-внимателни при разглеждането на всеки обособен материал. Особено фасадните тухли и керемидите са въглеродни и биха имали изгода, в случай че не са нови, а рециклирани или напълно от различен материал, ” споделя Лет.

Един неотдавнашен план употребява поротонови тухли и сламен покрив; този павилион от сламени тухли демонстрира, че обичайните строителни материали могат да се комбинират с биогенни материали, с механически и естетически приятни резултати.

РЕКЛАМА

Какво е Passivhaus и какъв брой огромно решение е то?

Когато става дума за създаване на енергийно ефикасни, устойчиви здания, през последните години се постанова една идея: Passivhaus.

Този свръхнискоенергиен стандарт основава „ супер, въздухонепроницаема обвивка “ споделя Майк Елиасън, основан в Съединени американски щати проектант и откривател, който е обучаван в Германия по време на възхода на Passivhaus. Сертифицираните здания употребяват малко сила за отопление и изстудяване и имат вентилационна система с рекуперация на топлината.

Има разнообразни способи за създаване на пасивна къща и Елиасън, създателят на „ think and do tank “ Larch Lab, е огромен бранител на масата „ Това е като два страхотни вкуса; те вървят отлично дружно “, изяснява той. „ Ефективността става по-добра и с двете, във връзка с въплътен въглерод и енергийна успеваемост. “

Въплътен въглерод се отнася до излъчванията на парникови газове, породени от построяването на нови здания и инфраструктура - за разлика от оперативната сила потребление. Компресираните пластове от дървен материал оферират мощна опция на бетона и стоманата; той има положителни топлинни свойства и е огнеупорен.

„ Малко съм недоверчив по отношение на улавянето на въглерод от всеобщия дървен материал “, прибавя той. „ Това в действителност се движи доста от снабдяването от кое място идва дървесината и обработката на детайлите в края на виталния им цикъл. Но мисля, че това е свръхестествен строителен артикул и в действителност се съчетава добре с доста други естествени строителни материали: глина, плява, вълна, … ”

РЕКЛАМА

Списъкът с биобазирани опциите не престават и Елиасън акцентира значимостта да бъдем тъкани и фокусирани върху бъдещето.

„ В Larch Lab мислим по какъв начин местата, които построяваме в този момент, могат да бъдат и би трябвало да бъдат устойчиви на климат, който към момента не съществува “, споделя той. „ Така че след 40, 50 години нещата ще бъдат доста по-горещи, доста по-сухи. Планираме ли нашите здания и нашите квартали, тъй че в действителност да вземем това под внимание? “

Планът на Европейски Съюз за зелени здания има за цел да понижи излъчванията – само че тази европейска страна не е удовлетворена

Baugruppen: Защо общинското строителство е един от отговорите изменение на климата

През 2021 година a, което се образува над тихоокеанския северозапад, способства за стотици смъртни случаи. Елиасън напомня, че доста от жертвите са били възрастни поданици, живеещи в домове без климатик или изстудяване, без опция за кръстосано проветряване и без общественост, която да ги ревизира.

Това акцентира нуждата от насочени към общността домове

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР