Който получи дарение на имущество, което е различно от имот

...
Който получи дарение на имущество, което е различно от имот
Коментари Харесай

Предложение: Декларираме всякакви дарения, извън имот и кола

Който получи подаяние на имущество, което е друго от парцел или кола, от следващата година ще би трябвало да го впише в данъчната си декларация и да дължи налог за него. Това оферират от финансовото министерство с промени в Закона за облагане приходите на физическите лица. Поправките са записани в преходните и заключителните разпореждания на закона за корпоративното подоходно облагане, оповестява в. " 24 часа ".
Съгласно предложенията, ставките по всички налози остават непроменени - 10% за приходите, 10% за компаниите, 20% Данък добавена стойност и 15% налог дял. А дареното имущество, което ще би трябвало да се заявява, може да бъде всевъзможни скъпи или неценни движимости, промяната на собствеността на които не се прави при нотариус и заради това не предстои на надзор.
Предложението в действителност връща остаряла наредба, която бе анулирана и съгласно която безвъзмездното даряване се счита за приход на получателя и по тази причина се полза с налог. Идеята е общината да има информация за добитото имущество, с цел да дефинира данъка и да упражнява надзор по заплащането му, е записано в претекстовете.
Да отпадне задължението на притежатели на коли, когато ги отписват, да уведомяват документално общината, в която е регистрацията му, гласи друга корекция. В момента обвързване на притежателя е да показа в кметството документ от способен орган. Мотив за анулацията е, че изискваните данни са в указател и от Национална агенция за приходите могат да вършат инспекция служебно там.
Хората, които употребяват данъчни облекчения, тъй като са с понижена продуктивност, за деца с увреждания или пък вършат персонални вноски за застрахователен стаж, към този момент да не ползват към данъчната декларация копия от документи за тях, гласи друго предложение.
Следващо предложение - от следващата година компании и самоосигуряващи се лица в справката за изплатени приходи пък няма да вписват награди и предметните облаги с незначителна стойност, като за незначителна се счита такава на единична стойност до 100 лева Причината е, че те са необлагаеми, а поради дребния им размер условието е неизпълнимо и действително не се ползва.
Тъй като от следващата година се чака да проработи Единната система за туристическа информация, туристическият налог ще се пресмята по нов метод - върху броя на предоставените нощувки през календарния месец, съдържащи се в тази система.
Промяна в закона за акцизите пък вкарва възбрана за лицата да изпращат и получават акцизни артикули посредством пощенски колета, като се изключи случаите, посочени в закона. Стоките ще се получават персонално след показан документ за идентичност. Законът пък дефинира предели за нетърговски и търговски количества на другите акцизни артикули. За да се съблюдава възбраната всички водачи на транспортни средства, които транспортират акцизни артикули под така наречен режим отсрочено заплащане на данък, или са изпратени към освободени от данък крайни консуматори, ще би трябвало да доставят стоките до авансово декларирано място, на което те могат да бъдат подложени на щатна митническа инспекция. Глобата за куфарна контрабанда пък да стане до 4000 лева
Най-много промени тази година има в закона за облагане с налог добавена стойност.
Една от тях планува прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в сдружения, които дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху неподвижен парцел или част от него да стане облагаема доставка. Целта е да се отстрани постоянно заобикаляне на закона, при което посредством изповядване на покупко-продажби за прекачване на акции и дялове в действителност се трансферира собствеността върху парцели, употребявани за жилищни потребности на физически лица, като по този начин се заобикаля възникването на отговорности за Данък добавена стойност.
Предлага се ново пояснение на понятието " нова постройка ". От следващата година при направено усъвършенстване или дострояване в постройка, което води до корекции на употребения или неползвания данъчен заем, измененията в неговия размер ще могат да се вършат в 20 - годишен период, считан от годината на прилагане на заема.
Текст в закона за локалните налози и такси пък дава право на общински чиновници да дефинират данъчна оценка за недвижими парцели на предприятия, когато има открито съзнателно занижаване на отчетните им стойности за понижаване или неплащане на налога за тях. Така ще се усъвършенства събираемостта на локалните налози.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР