Който не вярва в питагорейската теория за вечното завръщане, трябва

...
Който не вярва в питагорейската теория за вечното завръщане, трябва
Коментари Харесай

Когато мигрантите са превърнати в бизнес

Който не има вяра в питагорейската доктрина за безконечното завръщане, би трябвало да се вгледа в българските избори. Както споделяше античният влъхва " нищо не е изцяло ново ": върнаха се нелепостите към по този начин наречения джендър, върна се религиозната респект към Кремъл, върнаха се разнообразните предизборни акции на прокуратурата. Малко ми липсва нервността към Коронавирус имунизациите, може би ги заместиха с еврото, че и то нали е една такава западна отрова. Върнаха се мигрантите - и физически, и политически.

Един сюжет на тази акция се обрисува да е границата и кой е отговорен за нейната пропускливост. Дали ГЕРБ, които построиха едно калпаво оборудване със подозрение за откраднати пари. Дали " Промяната ", които не го укрепиха, нападайки ГЕРБ. Дали служебните държавни управления, които напълно го занемариха, нападайки " Промяната ". Вече се оформи обичайна либерално-консервативна ос, където от едната страна са тези, които приканват за хуманно отношение към мигрантите, а от другата хардлайнерите, които желаят да пратят на границата войска, която да стреля. И гледай единствено утринни блокове!

Мигрантите - метод на приложимост

Нека почнем от очевидното: мигранти ще има постоянно. И дай боже да има, тъй като това ще значи, че сме откъм по-богатата част на човечеството, където желаят да идват. И като споделям " при нас " имам поради Европа, тъй като през нашата територия за жалост хората гледат единствено да пребягат колкото може по-бързо. Тоест дано не забравяме, че цялата идна дандания е към това до каква степен съумяваме да пазим европейските граници, не нашите лични. Разбира се имаме обвързване да го вършим като членове на Съюза, само че дано да не плашим българите, че тук ще придойдат едни скакалци и ще опоскат всичко. А това, че били основно млади и здрави мъже, ерго - евентуални ислямски терористи, заслужава разбор от психолози. Бежанците от Украйна пък бяха основно дами на междинна възраст, които - откакто се чудеха известно време - ги упрекнаха, че били заболели от СПИН.

Защо се усилва потокът също би трябвало да е ясно. От една страна Афганистан падна в ръцете на талибаните и милиони изгубиха вяра за всякакво бъдеще, от друга земетресението в Турция и Сирия остави в размирните региони на Сирия други стотици хиляди без покрив. По " балканския маршрут " през 2015 в България влязоха 30 000 индивида, в този момент броя към момента е на половина. Дали ще станат повече или по-малко зависи от събитията - войни, естествени катаклизми. Но мигранти ще има постоянно, надлежно тематики за политическо позициониране.

Ако сме толква изгубени...

Защо не съумяват да ги стопират също ми се вижда явно. Защо не съумяваме да поддържаме в обикновено положение една и половина автомагистрали? Защо университетската ни болница е като след бомбардировка? Защо би трябвало да прескачам едни локви, с цел да стигна до катедрата, където преподавам? Ако сме толкоз изгубени във всичко, няма причина гранична полиция да прави изключение. Все отново да имаме поради, че, наред с корупцията в разните служби (която от дълго време не изненадва никого), в трафика явно вземат участие необятни пластове на популацията. Един измайсторява тайник, различен се хваща водач, трети е " наемодател ", който приютява преминаващите. А хората си минават без да заплашват никого, в противен случай, наплашени са, заплащат си, дето се вика - нещо като туристи.

Много се писа за неналичието на санкции за трафик на хора. Вече има обвиняване на оня водач за задушените 18 индивида, само че за трафикантство не е повдигнато. Все отново законодателството надали е единственият ни кахър. Подобни решения чуваме за всички проблеми в страната от изкушените в политиката. Много произшествия? Ами усилваме санкции и готово, виж какъв брой е просто. И за какво, пусто, увеличените санкции не усъвършенстват ситуацията? Чухме хипотезата, че органите са затрупани с каузи и по тази причина гледат да карат със съглашения, с цел да тече по-бързо работата. Системен проблем бил, че службите нямат мрежа от информатори и инфилтрирани сътрудници, които да дават информация от вътрешната страна. И кой да ти се хване с такава работа, в случай че властта непрестанно се сменя? Няма преводачи от езиците на мигрантите, няма хора, които познават тяхната просвета. За интернационално съдействие на все по-маргинализираната ни държавица да не отваряме дума.

Мигрантският бизнес има стройна система 

Очакваме, и с право, Европа да ни подкрепи в пазенето на тази обща (всъщност основно тяхна, тъй като нали се разбрахме, че тук никой не идва) граница. От друга страна е необичайно, че свикнахме да чакаме извън пари даже за публичните тоалетни, камо ли за границите. Можем години да се мотаем с планове, единствено и единствено да не дадем от нашите си парички за нашите си неща. Фон дер Лайен споделила, че от общия бюджет на Съюза не могат да заплащат за гранични уреди, та ще би трябвало да водим двустранни договаряния с обособените страни-членки. И като знаем какъв брой сме дейни във външната политика, можем да си представим какъв брой време ще чакаме да дойдат пари за защита.

Нали помните времето на югоембаргото през 1990-те? Тогава се роди българската мафия, която намираше метод да изнася цели влакове с нефт в западна посока. Мигрантският бизнес от последните 7-8 години стартира да се консолидира по същия метод: стройна система с такси по 1000 $ на глава за уредника, по 100 $ за водача, планувани подкупи за служители на реда, заплащане на " хазяи " и така нататък. Колкото по-сериозни бариери, толкоз по-голяма е облагата от прекрачването им. И за какво да се стараем да пазим едни непознати граници, мислят си патриотично босовете? Я да си вземем дължимото като в една горда, суверенна територия! Вярно, че никакъв Шенген няма да забележим скоро, само че по тази причина отново се намират едни патриотични причини, че, виждаш ли, в случай че сме отвън безвизовата зона, по-малко мигранти ще ни се натискат.

Разбира се няма да има решение на мигрантския проблем, до момента в който Европа, в това число България, не провежда легални форми на трудова миграция - с подбирани в самата страна претенденти, а след това обучавани и интегрирани. Защото континентът съдбовно застарява и има потребност таман от тези млади, решителни мъже. Защо няма да стане скоро ли? Защото миграцията е в центъра на културните войни, които през днешния ден още веднъж и още веднъж си устройват политиците - на всички места.

Иска ми се да имам вяра!

Ставащото е непоносимо. " Не ги ли е боязън, че няма да оцелеят? " - попита една водеща афганистанския дипломат, на което той отговори: " Ами те умират и там, само че по този начин най-малко имат вяра да почнат естествен живот, в случай че стигнат ". Трагедия.

Чудя се дали наред с корупцията и алчността в целия този развой не играе роля и една сянка на състрадание към тези хора, заложили живота си върху вярата. У селянина, който си затваря очите пред групата непознати. У служителя на реда, който взима банкнотата, с цел да не отвори съмнителния багажник. Не знам какво му минава през мозъка даже на оня водач, който ги е натъпкал в тайника, може пък и той да си мисли, че демонстрира човечност като оказва помощ. Поне ми се желае да имам вяра, че има нещо такова - другояче просто не разбирам.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР