, който излезе в края на миналата седмица, предизвика гневни

...
, който излезе в края на миналата седмица, предизвика гневни
Коментари Харесай

Докладът на Амнести интернешънъл за Украйна предизвика гняв

, който излезе в края на предходната седмица, провокира гневни осъждания от страна на висши украински чиновници, измежду които президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на защитата. Критики имаше и от страна на западни дипломати, които упрекнаха създателите в неразбираеми изказвания, като че ли приравняват отбранителните дейности на украинската войска с тактиката на руснаците.

В прессъобщение, съпътстващо отчета, генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар съобщи, че организацията е " документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони ". " Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да съблюдават интернационалното филантропично право ", съобщи тя.

Каламар разгласява в петък известие в Туитър, в което отбрани работата на организацията и се прицели в нейните критици. " Украински и съветски тълпи и тролове в обществените мрежи: през днешния ден всички те нападат следствията на Амнести. Това се назовава военна агитация, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени обстоятелствата ", написа тя.

Говорителят на съветското външно министерство цитира изказванията на АИ като доказателство, че Украйна употребява цивилни жители като жив щит.

Междувременно шефката на украинския клон на " Амнести интернешънъл " Оксана Покалчук подаде оставка, като съобщи, че правозащитната организация е отхвърлила възражението й против публикуването на отчет, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни жители на съветски офанзиви, защото са се разположили в обитаеми места. Във Facebook тя упрекна някогашния си шеф, че не е взел поради военните действителности в Украйна и опасенията на локалните чиновници, които са упорствали отчетът на АИ да бъде модифициран.

" Болезнено е да призная, само че аз и управлението на " Амнести интернешънъл " се разделихме във връзка с полезностите ", написа Покалчук. " Вярвам, че всяка работа, осъществявана за богатството на обществото, би трябвало да регистрира локалния подтекст и да обмисля следствията. "

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР