КОЯ Е ТЯЯнка Рупкина е родена на 15 август 1937

...
КОЯ Е ТЯЯнка Рупкина е родена на 15 август 1937
Коментари Харесай

Янка Рупкина след операцията пред NOVINITE.BG: Господ и близките ми бдят над мен!

КОЯ Е ТЯ

Янка Рупкина е родена на 15 август 1937 година, въпреки публично датата да попада като 25-и, в бургаското село Богданово. Започва да пее от напълно дребна, а на 22 години печели първата си премия от събор-надпяване. Там я откриват за Ансамбъла за национални песни към БНР и тя над 30 години е негова солистка. Прави доста записи за радиото, издава няколко грамофонни плочи в " Балкантон “, снима доста филми за Българска национална телевизия. За изключителното си вокално майсторство е удостоена с многочислени награди, а креативната й кариера включва над 35 хиляди концерта у нас и в чужбина. В края на 1970-те години дружно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева основава трио „ Българка “.

Именно с триото Рупкина печели международна известност и показва българското национално пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото реализира взаимни планове със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „ Трансглобал Ъндърграунд “. Солист е и на първия отбор „ Мистерията на българските гласове ”, с който е носителка на Грами през 1990 година (за албума Le Mystere des voix bulgares. Volume Two - от френски " Мистерията на българските гласове. Част 2 ". Иначе, албумите им няколко пъти са номинирани за " Грами ", последно - през 1994 година за албума с коледни и лазарски песни " Ритуал ".)През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие медал „ Кирил и Методий “. Почетен жител е на Бургас от 2017 година
Снимка: Личен списък
Голямата национална певица Янка Рупкина най-неочаквано претърпя интервенция на жлъчката преди месец, наложителната намеса беше осъществена във Военно-медицинската академия в София, а за възобновяване й се грижеше екип от опитни лекари. Тя към този момент е у дома, само че не е „ на крайници ”, макар че към този момент се съвзема от премеждието.

„ Едва в този момент свестявам се. Уж лека интервенция, сякаш по модерному, само че мъчно се възвръщам, тъй като отслабнах доста и нямам сили за нищо ”, показа Янка пред медията ни. „ Още до момента в който бях във ВМА, никак не се хранех, заслабнах доста. Сега синът ми – горкият, се грижи за мен, оказва помощ ми. При него съм, в кв. Борово. Снаха ми също се обажда и идва да се грижи за мен, със сестрите си се слушам постоянно, дават ми кураж да се оправя по-бързо ”, споделя тя. Въпреки че е разведена със сина на певицата, снахата постоянно пътувала от Хасково до София, с цел да наглежда свекърва си, да й пазари, чисти и да й оказва помощ.

Сред хората, които й се обаждат с благопожелание за бързо възобновяване са нейни другари и сътрудници от страната и чужбина, родственици – близки и далечни, даже непознати хора, докопали се незнайно по какъв начин до телефонния й номер.

Но осоебено я трогнало и стоплило сърцето й позвъняването от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът на морския град показал извънредно внимание и заречен на почетната си гражданка: „ Каквото Ви би трябвало, отсреща съм! ”
Снимка: Личен списък
Певицата е признателна за вниманието и загрижеността на всички, които я поддържат в този сложен за нея миг: „ Благодаря на всички другари, които се обаждат да ме поддържат, които милеят за мен! Благодаря и на околните си, които се грижат за мен! Особено съм признателна и на квета на Бургас Димитър Николов за вниманието! И, несъмнено, на Господ и на лекарите от ВМА! ”, не стопира да подрежда благодарността си певицата.

Болките в жлъчката я споходили изведнъж и я пратили по доктори: „ Изтърпях огромни болки! Получих неочаквана рецесия на жлъчката, 15 дни ми вършиха проучвания във ВМА, тъй като аз не имах вяра, че е от това, мислех, че може да е нещо друго. А трябваше незабавно да легна на операционната маса, както ми споделиха докторите... Накрая, несъмнено, ме оперираха, доста бяха деликатни лекарите, бях настанена във ВИП стая, полагаха огромни грижи за мен. А като ме изписаха, пристигнах при сина ми Росенчо ”, откровена е за здравословните си премеждия.

И защото към момента е на легло, въпреки и у дома, изпълнителката е принудена да прекрати всякаква певческа активност и да откаже планувани по график записи, фотоси, участия.

„ Имах и предложения за чужбина, които трябваше да анулира. Преди дни трябваше да фотографирам и за новогодишната стратегия на тв Евроком, само че не можах да отида, тъй като нямам сили и съм отслабнала доста ”, посочи тя.

И тъй като сега в страната ни върлува „ коктейл ” от вируси, взема всевъзможни ограничения, с цел да се защищити, което включва, естествено, и самоизолирането й вкъщи: „ Лекарите особено ме предизвестиха да се вардя от върлуващите няколко вируса и даже не си демонстрирам носа на открито. А и у дома не идват непознати хора, изключение прави една здравна сестра, която ми поставя инжекции с витамин В12 – малко да се подсиля. Тя носи маска, когато е тук ”, разяснява.

Въпреки многото предложения от родственици и другари да прекара коледните и новогодишни празници с тях, Рупкина, която навлезе в средата на 80-те си години, най-вероятно ще чества у дома с най-близките си. „ Иска ми се да мога да прекарам Коледа с една моя другарка – Маргарита, която живее в Дружба – ще ме закарат и върнат с кола, а и синът ми малко ще си почине от грижите за мен ”, изяснява тя. „ Но доста зависи по какъв начин ще се усещам тогава ”.

През последните дузина години ориста нанесе серия тежки удари върху Янка.

Един от тях е загубата през 2011, дни след Нова година, на най-близката й другарка - друга наша галактическа певица – Надка Караджова, известна като Славеят на Тракия. Рупкина споделя, че е съчинила ария насън за нея, откакто Надка се явила в съня й и двете запели непознатите още ноти и думи. Ето какво показа тя за прекарването си в изявление: „ Една нощ преди няколко години сестричката Надка ми се яви в съня. Беше усмихната и лъчезарна, както и приживе, от нея безусловно струеше добрина. Беше приседнала на ръба на леглото ми, поговорихме си и най-после попяхме. Когато се разсъниха, чувството беше необикновено - като че ли не е било сън, а тя още е в стаята! Песента, която пяхме в съня ми, не ми беше позната, само че звучеше в главата ми. Като станах, записах текста, а по-късно изтананиках мелодията в студио и по този начин я възпроизведоха музикално, а аз я изпях. Аранжимента на песента го прави един датчанин. " Песен за Надка " е доста тъжна, само че извира от дълбините на душата ми и съм вложила всичките си страсти и мемоари, свързани с моята скъпа другарка. ”

През 2018-а пък гибелта лишава обичаният й брат единствено ден преди юбилейния й 80-и рожден ден, а за празника си тя би трябвало да изнесе огромен юбилеен концерт... " Сърцето ми се скъса! Брат ми не устоя, беше дълго време в кома в болничното заведение в Бургас ”, още тъгува тя. Въреки дълбоката си тъга певицата се стяга и на другия ден се изявява на събитието.
5-годишната Янка с брат си и братовчедката Донка. Снимка: Личен списък
Друго съществено приключение, раздрусало здравето й, е кончината на брачна половинка й, с който бяха неразделни над шест седетилетия. Националът по битка Георги Рупкин е основал стотици млади борци. Родом е от Странджанския край, занаятчия на спорта и заслужил треньор. Двамата с Янка се срещат в Бургас, имат наследник Росен, внуци, а и правнук. През 2018-а Георги остава на легло след прекаран инсулт, а брачната половинка му бди над него с грижи до последно. Той си отива от този свят през март 2020 година, на 90-годишна възраст. „ Погребах мъжа си и осиротях! ”, сподели тогава легендата в националното ни пеене. „ Георги ми беше татко, обичан, другар, всичко! “, признава тя.
Янка със брачна половинка си Георги и сина им Росен. Снимка: Личен списък
По време на пандемията от ковид Янка се заразява и боледува тежко, а дългият постковид синдром при нея се показва в проблеми със сърцето. Тя от време на време влиза в болница поради това, само че лекарите съумяват да я изправят на крайници.

Не малко нерви хвърля певицата през годините и в гражданската си битка с монополите, против Синята и Зелената зони в столицата, както и в разногласията си за почтена доживотна пенсия (която най-после получи през 2015-а), а и с общинари в Бургас, които преди време не желаеха да й дадат почетният знак на града, тъй като нямала задоволително заслуги...
Янка на протестен протест против монополите. Снимка: Групово дело " ДНЕС " /БУЛФОТО
Изпълнителката на емблематичната " Калиманко, денко, мари хубава " съумява последователно да си върне кондицията след всеки предопределен удар, който получава, и има вяра, че Господ бди над нея и я закриля, с цел да радва с песните си народа.
Президентът Росен Плевнелиев връчва на Янка Рупкина ордена „ Кирил и Методий “. Снимка: Българска телеграфна агенция
Преломен миг в живота й безспорно е трагичната самолетна злополука от 21 декември 1971 година, когато с изключение на именитата изпълнителка на „ Една българска роза ” Паша Христова умират още десетки наши артисти и танцьори, пътуващи на концерт в Алжир. Сред потърпевшите в случая са редица музиканти, измежду които и починалите към този момент Мария Нейкова и Борис Годжунов. Янка Рупкина също е в злощастния аероплан, само че оцелява по знамение, въпреки и с тежки обгаряния „ от главата до петите ”. Силно предусещане за нещастието я споходило ден преди нея.
Снимка: Личен списък
„ Не зная дали беше предусещане, само че сънувах чудноват сън, който си има и предистория. Исках да си купя черни обувки с три каишки за националния костюм, с който пеех, само че по този начин се случваше, че където и да идех, все не можех да си намеря такива. В съня ми през нощта преди злополуката видях, че след концерт си закупувам мечтаните обувки от огромен магазин в някакъв град в някогашния към този момент Съюз на съветските социалистически републики. Обух ги насън и доста се харесах с тях! И внезапно те изчезнаха от краката ми, а аз се озовах в старите си обувки! ”, спомня си тя.

И до момента е уверена, че самолетът не е горящ инцидентно, а е бил сменен с втори, който е бил предопределен за „ големците ”, които също трябвяло да летят за концерта в Алжир...

Така 21 декември се трансформира в неин „ втори рожден ден ”, както тя самата назовава оцеляването си в жестоката злополука.

Лъчезарна и общителна, постоянно усмихната, само че до болежка откровена, добра и откровена като човек, крепко стъпила на земята, по нищо не проличава, че Янка Рупкина осъзнава славата си, въпреки че гласът й е звучал по цялата планета, а пред гения й са се прекланяли международни знаменисти...

Екипът на NOVINITE.BG пожелава бързо възобновяване на Янка Рупкина!

Ани Романова
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР