Коя е най-голямата технологична промяна, която очаквате да донесат следващите

...
Коя е най-голямата технологична промяна, която очаквате да донесат следващите
Коментари Харесай

Индустриалната метавселена ще революционизира производството

Коя е най-голямата софтуерна смяна, която очаквате да донесат идващите 30 години?
През последните десетилетия темповете на софтуерни нововъведения стават все по-бързи, а иновационните цикли - все по-кратки. От позиция на всеобщия консуматор нови технологии и услуги се появяват като че ли от нищото и трансформират фрапантно всекидневието на милиони хора безусловно за 1-2 години (понякога даже в границите на месеци). Достатъчно е да се сетим за огромните езикови модели като ChatGPT, до неотдавна считани за нишова област на интерес от страна на малко на брой специалисти. Днес ChatGPT е новата интелигентна и леснодостъпна " играчка " за хиляди фенове и експерти в най-различни сфери.

Така че е мъчно да кажем сигурно в каква посока ще се развиват технологиите през идващите десетилетия. Все отново си мисля, че светът ще върви към все по-голяма съгласуваност и обединение сред действителния и виртуалния свят. Технологии като изкуствен интелект, цифрови близнаци, квантови калкулации, наноботи, 5G, машинно образование, виртуална и добавена действителност от ден на ден ще дефинират метода, по който живеем, поддържаме връзка, произвеждаме, използваме услуги, пътуваме. Моите упования са те да се масовизират и демократизират. И смяната евентуално ще е доста по-бърза и по-скорошна от предстоящото.

Същевременно възходящата съгласуваност и комплексност от ден на ден ще изисква от фирмите и организациите да работят в екосистеми. В този смисъл основани на съдействие концепции като новата цифрова отворена платформа на Siemens - Siemens Xcelerator, ще бъдат все по-търсени и нужни.
Как си представяте промишлеността на бъдещето?
В сферата на производството към този момент приказваме за зараждането на така наречен индустриална метавселена (ИМ), която сплотява действителния и виртуалния свят. Според ABI Research нейният пазарен капацитет ще доближи към 100 милиарда $ през 2030 година - десетократно нарастване спрямо 2021 година
Реклама
Наскоро излезе отчет на MIT Technology Review и Siemens, съгласно който ИМ ще разреши на фирмите да построяват модели, да основават протитипи, да тестват стотици, даже милиони вариации на дизайна в действително време, освен това в напълно реалистична, основана на физически данни среда, още преди да се ангажират действително с даден план. Представете си за какви благоприятни условия за икономисване на време, неточности и запаси става дума.

Това ще промени цялостната парадигма на производството, позволявайки взаимоотношение в действително време с други хора, обекти и машини, тъкмо както в действителния свят. Компаниите ще могат да усъвършенстват процесите си в непрекъсната верига на противоположна връзка. Така че капацитетът на ИМ да революционизира промишлеността е в действителност необхватен, а главните й градивни детайли - цифровите двойници, към този момент са факт.
Какво съветвате клиентите си, които желаят да бъдат на предните линии при приемането на нови технологии в идващите десетилетия?
Моят съвет към тях е да не лежат на остарели лаври. Пандемията ни сподели какъв брой елементарно работещи с десетилетия бизнес модели, услуги и подходи могат да станат ненужни, несъответстващи и да бъдат изместени от нещо ново. Така че никоя компания не може да бъде сигурна, че нейният бизнес модел или портфолио е безконечен и непроменяемо сполучлив. Дори сега някъде в някой гараж в предградията може да се основава идната технология, артикул или услуга, които да ви изхвърлят на сушата. Така че моята рекомендация е: търсете нововъведенията, фокусирайте се върху тях непрекъснато, систематично и целеустремено. Преследвайте смяната, тъй като тя е тази, която носи напредък.
Кои " елементарни " неща през днешния ден очаквате да бъдат коренно технологизирани (сгради, влакове, пътища...)?
Мисля, че навлизането на цифрови технологии във всеки от тези браншове още през днешния ден трансформира фрапантно метода, по който те действат. Благодарение на мениджмънт платформите постройките към този момент " приказват " с потребителите, операторите, с енергийната мрежа и инфраструктурата, обменяйки данни и адаптирайки се по отношение на изменящите се потребности и условия.
Реклама
В производството решения за автоматизация и цифровизация усъвършенстват продуктивността, пестят запаси и откриват нови благоприятни условия като предиктивна поддръжка. В сферата на подвижността жп операторите употребяват дигитализацията, с цел да разширят предлагането си, да го създадат гъвкаво и да подобрят преживяването за пасажерите. Защото точно в това се крие огромният смисъл на технологиите - да вършат живота на хората по-добър.
И противоположното - какво материално очаквате да не претърпи особени промени?
В по-глобален проект ми се ще да имам вяра, че най-важният ни веществен " актив " - планетата, на която живеем, няма да бъде окончателно унищожена до тогава и че даже ще сме съумели да върнем обратно часовника на климатичните промени.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР