Коя е най-дългата река в света? Нил или Амазонка? Международна

...
Коя е най-дългата река в света? Нил или Амазонка? Международна
Коментари Харесай

Експедиция ще проучи Нил или Амазонка е най-дългата река в света

Коя е най-дългата река в света? Нил или Амазонка? Международна експедиция ще се опита да отговори на този въпрос, който битува от десетилетия, плавайки с кану по фамозната река в Южна Америка, дълга над 6000 километра, съобщи Франс прес.

На борда на три лодки, задвижвани от слънчева сила, членовете на експедицията " Река Амазонка: от леда до морето " възнамеряват да потеглят идващия април от перуанските Анди, с цел да доближат Атлантическия океан шест месеца по-късно, откакто прекосят Колумбия и Бразилия.                    

" Основната задача е да се картографира реката и да се документира нейното биоразнообразие за научни цели ", изяснява бразилският откривател Юри Санада, който координира плана и възнамерява да снима документален филм. 

Амазонка, която е в сърцето на най-голямата тропическа гора в света,  от дълго време е приета за най-мощната река в света, чийто дебит е по-голям от този на Нил, Яндзъ и Мисисипи, взети дружно.

От десетилетия обаче има спор коя от реките Нил и Амазонка е по-дълга, което се дължи частично на неналичието на консенсус за това къде стартира и свършва южноамериканската река.

Книгата на върховете на Гинес отрежда първото място на Нил, като отбелязва, че въпросът коя е най-дългата река е по-скоро въпрос на формулировка, в сравнение с просто на премерване. 

Според енциклопедия " Британика " Амазонка е дълга почти 6400 километра от извора си - река Апуримак в южната част на Перу, до момента в който дължината на Нил е 6650 километра.

През 2014 година американският невролог и откривател Джеймс Контос обаче развива доктрина, съгласно която Амазонка може да извира от друга река - Мантаро, ситуирана по на север. Ако опитът вземе поради тази точка и по-южното устие на делтата, това би могло да значи по-голяма дължина за Амазонка, споделя Контос.

Експедицията, в която ще взе участие и Селин Кусто - внучката на именития океанограф Жак-Ив Кусто, ще обхване и двете реки Апуримак и Мантаро. 

Подкрепена от редица интернационалните организации, експедицията в някои сектори ще бъде придружавана от помощна лодка, която ще служи като база за аудиовизуална и научна работа.

Анаконди, каймани, ягуари... нито едно от животните по маршрута не плаши Юри Санада. " Това, което ме безпокои най-вече, са трафикантите и противозаконните миньори ", признава той и изяснява, че канутата ще бъдат оборудвани с бронирани кабини. Експедицията договаря с управляващите и за опцията за въоръжен конвой в най-опасните сектори. 

Ако планът се окаже сполучлив, той може да бъде заимствуван и по Нил, споделя Санада, който обаче е наясно, че разногласието може в никакъв случай да не бъде позволен. Според него обаче ползата към тази самобитна " конкуренция " дава опция да се насочи публичното внимание към естествените благосъстояния на Бразилия и нуждата от запазване на планетата.

" Амазонка е (отчасти) в Бразилия, само че последствията от нейното заличаване и задължението да я опазим принадлежат на целия свят ", споделя координаторът на плана Юри Санада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР