Кой вече си представя, че животът му може да премине,

...
Кой вече си представя, че животът му може да премине,
Коментари Харесай

Сладоледът - от 2000 години до днес

Кой към този момент си показва, че животът му може да премине, без да се допре до сладострастния студен деликатес, наименуван сладолед. Всъщност историята му стартира още от китайците, които се научили да вършат вълшебството преди 2 хиляди години. Автентичният китайски сладолед съставлява накълцан лед, подготвен от сладостен сироп, полят с фруктова глазура.

Такъв десерт и през днешния ден може да се откри, назовава се просто плодов. Тези, които са гледали кино лентата " Мемоарите на една гейша ", несъмнено си спомнят за това замразено прелъщение.

Арабите пък припомнят, че изтънченият усет на лед със сироп и плодове с добавка на най-различни екзотични аромати те са споделили с жителите на Сицилия още през IX век, а в този момент това известно сицилианско лакомство се назовава granita. Приготвянето на актуалния сладолед обаче стартира в Съединени американски щати, където основават за задачата специфични сладолед машини. След това лакомството се създава с разнородни усети, в разнообразни цветове и с най-невероятни добавки.

 Сладолед с горски плодове

Описание на приготвянето на домакински сметанов сладолед може да се откри съвсем във всяка кулинарна книга, може да си го извършите и без специфични съдове. Но да се хвърля толкоз труд за нещо, което всеки би купил от кварталния павилион, надали си коства.

Струва си обаче да се пробвате в изработката на така наречен десерти сънди, измислени отново от американците, където по магически метод се съчетават лед и пламък - сладолед с най-различни спиртни питиета. За задачата е нужно да положите повече старания, само че пък резултатът в действителност е незабравим. Като начало купете какъвто и да е сметанов сладолед и го сложете във фризера, до момента в който измислите с какво да го " размразите ".

Десертът има любопитна история - когато поради най-благочестиви цели управляващите на щата Масачузетс забранили на своите жители да пият по празниците алкохолни питиета, притежателите на питейни заведения изпаднали в смут. Но спасението пристигнало с десерта, наименуван сънди - " неделя ".

 Сметанов Сладолед

Това бил сладоледът, декориран с плодове, сладки и орехи и обилно полят с алкохолен сос. Дори доста обилно. Но това към този момент не е напитка, нали? С благословията на локалните управляващи от този момент всеки можел да си подготви подобен десерт.

Пропорциите са по избор, " поливката " - по усета. Традиционният сънди се прави от сметанов сладолед и ягоди и се полива с шери. За отбелязване е, че шоколадовият сладолед изключително добре се съчетава с ром, ореховият - с ликьора " Бейлис ", сметановият се трансформира във чудо с " Кюрасао " или с " Калуа ", банановият и кокосовият - с вариациите на пиня колада, само че главното е да си развихрите фантазията.

Освен всичко друго да не забравяме, че съчетанието от сладка хладина с разгаряща субстанция е гальовен афродизиак в любовните каузи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР