- Кой ще запълни празнината на тази необикновена жена след

...
- Кой ще запълни празнината на тази необикновена жена след
Коментари Харесай

Елена Поптодорова, анализатор: Европа няма лидер от мащаба н...

- Кой ще запълни празнината на тази невероятна жена след края на епохата Елизабет Втора?

- Покойната кралица беше последната от поредност водачи на Европа, които преведоха континента от 20. в 21. век, от Студената война в съвременността. Други от нейния мащаб, за жалост, към този момент няма. Питам се - кой е водачът, който ще поведе Европа през рецесиите. Очевидно би трябвало да преминем през пауза в развъждането на политически водачи от висока класа.




 Рано е да приказваме за катурване в хода на войната, само че Украйна към този момент има преимущество

 Европа ще се оправи с рецесиите, само че неизбежно би трябвало да платим висока цена


 Заради Чарлз може да се задейства антимонархическото придвижване в кралството


 

- Г-жо Поптодорова, може ли да се избави Европа от студена зима с таван на цените на газа? 

- Това е непазарна, само че военна мярка. Тези, които подлагат на критика решението, а това са нормално поддръжниците на Газпром, да си напомнят, че през Втората международна война например точно такива ограничения се ползват, с цел да се облекчи положението на популацията. Мярката е краткотрайна, несъмнено, и няма да се трансформира в инструмент на политика.

Европа ще се оправи с рецесиите, само че неизбежно би трябвало да платим висока цена.

Преминавайки през този сложен интервал, Европейски Съюз при всички случаи ще излезе след месеци с доста по-добра равносметка, в сравнение с тази сега.

Извънредните ограничения са пътят към одобряването на напълно нова тактика на Европа - на енергийна самостоятелност, диверсификация, успеваемост. На тази база ще се гради и груповата политика на Европейски Съюз, и тази на обособените страни членки.

- Основателни ли са изказванията, че Украйна обръща войната и Киев е по-близо до победа над Русия? В каква фаза навлиза спорът?

- Рано е да приказваме за катурване в хода на войната. Наблюдаваме преимущество на Украйна в бойните дейности сега, обвързвано и с нова, друга настройка на бойното поле.

След като не се случи предстоящата от Русия бърза победа, в този момент за броени дни Украйна си връща назад завзети още през март и април територии от съветските сили.

Това е по-скоро нова фаза в настройките и в решимостта и готовността за всеотдайност, с които украинците се пробват да си върнат това, което изконно им принадлежи.

В честен смисъл даже бих направила съпоставяне с героизма на българската армия по време на Сръбско-българската война преди повече от век. Тогава никой не е допускал наша победа, само че я реализират българи, решени да запазят земята си. Сега следим същото - не конфликт на две армии, а украинци, които се борят за земята си, за правото да ги има.

Има смяна, само че не можем да предричаме бърза повсеместна победа на украинските сили.

Войната ще продължи по-дълго, и през 2023 година Ако Русия не бъде ангажирана с съответни отговорности, спорът може да прерасне в тленен, замразен. Нещо като този в Приднестровието в Молдова.

- При какви условия може да се стигне до помирение?

- Да, би трябвало да се реализира помирение сред Москва и Киев, само че то би трябвало да стъпи на съответни условия и задължения, които Русия да съблюдава. 

Много значими са и интернационалните гаранции за съществуването на Украйна като суверенна страна.

Показателен факт е апелът за персонална отговорност, даже оставка на президента Путин поради ставащото в Украйна, насочен от общински съветници в Санкт Петербург и Москва. 

Натрупването на неодобрение в самата Русия, решимостта на украинската войска и нация, както и продължаващата непропукана поддръжка на демократичния свят към Киев не могат да не доведат до килване на салдото в интерес на Украйна. Но за победа е рано да приказваме.

- На тестване е подложена и Англия, която в разгара на няколко рецесии има нов министър председател - Лиз Тръс, и нов крал - Чарлз Трети. Какви са най-сериозните провокации пред Обединеното кралство?

- Предизвикателствата пред новото държавно управление и новия крал са разнообразни. Премиерът Лиз Тръс ще би трябвало да се оправя с енергийната рецесия, с инфлацията, с въздействията на войната в Украйна. Виждам у госпожа Тръс упоритост и капацитет да бъде втората мощна жена отпред на английското държавно управление след великата Маргарет Тачър. Дано да успее!

При короната проблемите са по-различни. Крал Чарлз Трети стига до заветната най-висша монархическа позиция в много късна част от живота си. Никак няма да му е елементарно.

Новият монарх към този момент разгласи желание да продължи по допустимо най-хубав метод държанието, дипломацията на майка си, умеенето ѝ да държи нацията дружно. Това е най-трудната му задача - да продължи да обединява  британците, защото има настроения за обособяване в Шотландия, съществува ирландският въпрос. За Чарлз Трети това са действителни компликации.

При това той сяда на трона в напълно разнообразни условия от тези, при които го прави майка му преди седем десетилетия. Отсъстват доста фактори, помогнали на Елизабет Втора да стане несъмнено мощната кралица.

А и Чарлз промени нещо, което е било безспорен закон за генерации членове на кралската фамилия, още от времето на Виктория. Става въпрос за правилото: Не се оплаквай, не се обяснявай!

Чарлз позволи да влезе в медийно внимание, вследствие на което един бляскав пласт на кралската институция е напукан. Не знам до каква степен новият монарх ще успее да се опази от офанзиви, които в действителност ще бъдат към този момент и против институцията.

Въпросът за английската монархия се слага от известно време, само че постоянно до момента бе приглушаван тъкмо заради неоспоримата фигура на Елизабет Втора - допустимо най-мощния знак на монархията, в това число в цяла Европа.

Чарлз Трети няма да може да бъде този безусловно неукорим знак - освен поради персонални събития, а и тъй като към този момент времето е друго. Интернет владее живота ни и посредством обществените мрежи спокойно може да се подтиква антимонархическо придвижване.

И още нещо - Елизабет Втора имаше желязна отбрана, в никакъв случай не се намеси в политическите разногласия във Англия. 

Ако новият крал продължи да се изкушава да заема позиции, даже да са почтени за почитание - като тези за запазване на климата, ще се озове на хлъзгава територия, където може да бъде нападнат.       

- С какво Елизабет Втора завоюва сърцата на милиони британци и хора отвън Обединеното кралство, които оплакват откровено тази жена монарх?

-  По време на 70-годишното си ръководство починалата кралица се трансформира в неизменима част от живота на цели генерации - както британци, по този начин и жители от Британската общественост, териториите, върху които се разгръща короната.

Елизабет Втора съумя да се утвърди по безапелационен метод като международен водач въплъщение на възприятието за дълг. Примерът на толкоз предан на другите човек отпред дисциплинира хората, подтиква ги да стават по-добри, с цел да са почтени за фигурата, която стои  отпред.    

За страдание, с кралицата си отива и последната здрава връзка, заварката в английското кралско семейство. 

- В Шотландия има центробежни настройки, Барбадос се разгласи за република предходната година, Антигуа и Барбуда възнамерява референдум за обособяване от общността. Възможни ли са земетресения в английската империя?

- Въпреки че принадлежност към Общността дава обичаи, достолепие на всички тия страни, и през днешния ден има центробежни сили, които доведоха до разпада на империите. Британската империя остана единствената, която към момента е мощна, към нея принадлежат 15 територии. Но знакът за центробежност поражда опасения, че е изцяло допустимо да се стигне и до отделяния.

Промени ще има. Няма да са революционни и бързи, само че новото време неизбежно и безжалостно постанова промени, в това число в приказката за краля и принцесата.

- Затова ли се чуват думи, че по-подходящ за трона би бил синът на Чарлз - принц Уилям, който носи харизмата на майка си принцеса Даяна?

- Смята се, че по този начин британската корона, монархията, би добила живителни сили. Чарлз въпреки всичко е излишък от досегашното време, а новото изисква нов взор, нови решения.

- Доста хора у нас се нервират от прекомерното внимание, което у нас се отделя на кончината на английската кралица. Колко значим е този факт за нас, българите?

- Възможно е да има детайл на медийно предозиране в детайлното отразяване на траурните събития.

Но значимостта на самата Елизабет Втора в международните, в европейските каузи е толкоз огромно, че  сбогуването с тази ера заслужава да бъде отразено.  

За страдание, ние нямаме сходен облик пример. И е тъжно да се усещаме външна страна от личния ни континент даже във връзка с такива значими събития. При това доста българи живеят на Острова. А починалата кралица има роднинска връзка с династията на Сакскобургготите, далечна братовчедка е на Симеон Втори. 

Визитка

Елена Поптодорова е посланик и анализатор международник. Завършила е британска и италианска лингвистика в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Англия и Италия. Дългогодишен дипломат на България в Съединени американски щати. Депутат с 4 мандата в Народното събрание. Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия контракт, шеф за евроатлантически действия в българския Атлантически клуб. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР