Кой ще изпълнява фитосанитарния контрол на Капитан Андреево и ще

...
Кой ще изпълнява фитосанитарния контрол на Капитан Андреево и ще
Коментари Харесай

Старият и новият директор на БАБХ в спор за „Капитан Андреево”


Кой ще извършва фитосанитарния надзор на „ Капитан Андреево ” и ще бъде ли върната частната лаборатория „ Евролаб ”. Спорът още веднъж се появи, откакто в сряда Христо Даскалов беше отхвърлен като шеф на БАБХ, а поста пое Христо Вълчанов.

Служебното държавно управление го упрекна в няколко неща.

Даскалов е претендент народен представител и би трябвало да бъде в неплатен отпуск до оповестяването на финалните резултати. По думите на зам.земеделския министър Крум Неделков, Даскалов се връща на работа ден по-рано и споделя с колеги както за неговата позиция, по този начин и за тази на други кандидат-депутати и техните резултати от изборите на 2 октомври. След завръщането си Даскалов уволнява няколко чиновници на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, споделят от земеделското министерство. 

„ На 2 август, когато стартира служебното държавно управление, се срещнах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев  Гълъб Донев Гълъб Донев е роден през 1967 година в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София.. Разговаряхме дали ще остана шеф на организацията. Разговорът беше за „ Капитан Андреево ”. Те показаха тяхната воля всичко стартирано да продължи. Това беше изискването да остана и да продължа тази служба. На 30 август, когато бяха оповестени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих. Същият ден в кабинета ми пристигна зам.министърът Крум Неделков. Предните дни бях сложил пред министъра въпроса, че желая да оставя Оля Караджова за мой заместител. Но Неделков ми сподели, че по-висша воля е наредила, че би трябвало да е наложително Христо Вълчанов ”, описа пред NOVA Христо Даскалов.

„ За този 1 месец това, което е направил в Агенцията, е тъкмо противоположното на това, което трябваше да се случи. Той е индивидът, който стартира процедурата за отдаване още веднъж за 10-годишен период на контрола на границата на тази компания „ Евролаб ”, съобщи Даскалов.

„ Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт ”, сподели Даскалов.

Попитан, коя е тази по-висша воля, поискала Вълчанов да поеме БАБХ, Даскалов сподели: „ Разбирате кой стои над министъра. Предполагам господин министър-председателят ”.

Даскалов отхвърли да има уволнения в БАБХ по време на отпуската му.

„ Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има единствено двама индивида, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения ”, сподели Даскалов.

Христо Вълчанов съобщи, че „ Евролаб ” изрично няма да се върне на територията на „ Капитан Андреево ”.

„ Това е решено на най-високо равнище. Полагаме всички старания, с цел да проработи държавна лаборатория. Но би трябвало време. И аз желая от през днешния ден за на следващия ден да я направя. Със заповед на министър е основана работна група, която работи да се разгласи „ Капитан Андреево ” като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се разгласи като сериозна инфраструктура. Група адвокати работи върху проблема да създадем поръчка по неотложност за лабораторно съоръжение ”, изясни Вълчанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР