Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита руският ежедневник “Независимая

...
Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита руският ежедневник “Независимая
Коментари Харесай

Независимая газета: Кой се уплаши от руско-китайския алианс?

Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита съветският всекидневник “Независимая газета “, представен от организация " Фокус ", в собствен разбор за връзките на Москва с Пекин.
В началото на идната седмица, член на Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Янг Цечжи ще организира в Москва съвещания по стратегическата непоклатимост с Русия. Макар че такива договаряния се водят постоянно, във Вашингтон ги възприемат като доказателство, че Москва и Пекин образуват боен съюз, който ще насочи предизвикателство към американското световно водачество.
Хенри Кисинджър твърди, че е посъветвал президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да приложи на Русия същия трик, който Ричард Никсън е употребявал през 1972 година Както припомня Financial Times, по това време основният зложелател на Америка е мощният Съветски съюз. За да изолира врага, Никсън направи тогава пътешестване до комунистическия Китай и се сдобри с него.
И в този момент някогашният държавен секретар предложи Тръмп да употребява тактиката на Никсън в противоположната посока. Това значи да се сприятели с Москва и да изолира Китай, който се трансформира в мощна мощ, заплашваща позициите на Съединени американски щати. Но защото Тръмп е разследван за допустимо скрито съглашение с Русия преди изборите, нищо не се получи. Вашингтон подвигна оръжия по едно и също време както против Русия, по този начин и против Китай, като по този метод ги принуди да се сплотяват.
Financial Times предизвести, че Западът демонстрира късогледство, без да обръща внимание на алианса, който се образува от Москва и Пекин. По същия метод, във Вашингтон и други столици на НАТО отказвaт да повярват в края на 1950 година за настъпващото разделяне сред Съветския съюз и Китай в социалистическия лагер. Едва през 1969 година, след въоръжените конфликти сред двете страни по съветско-китайската граница скептиците признаха, че опълчването сред двете комунистически сили съществува.
И през днешния ден, ще видите, на Запад се прави неточност от противоположния темперамент, без да обръща внимание на антизападния антиамерикански блок, основан от Москва и Пекин. През юни, по време на конференция в Сингапур, американският министър на защитата Джеймс Матис съобщи, че Русия и Китай имат повече общи ползи със Съединените щати, в сравнение с с всеки различен. Да приемем, че Русия и Китай в никакъв случай не могат да бъдат другари, е тъкмо толкоз погрешно, както през Студената война, че двете страни могат да бъдат един монолит.
Тук публицист на Financial Times показва топлите връзки, съществуващи сред съветския президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин. Двамата водачи се срещнаха минимум 26 пъти, откогато новоизбраният общоприет секретар на ККП направи първото си пътешестване до Москва през 2013 година
Вярно е, че Съюз на съветските социалистически републики е " по-голям брат " за Китай, а в този момент функциите са се трансформирали. Руската стопанска система е към 10 пъти по-малка от китайската стопанска система. Но предходната година Русия беше главният снабдител на нефт за Китай. Пекин даде заеми на Москва за десетки милиарди долари, с цел да обезпечи бъдещи доставки на петрол и газ. Още по-важно е военното съдействие сред двете страни. Армиите им постоянно вземат участие в взаимни маневри. А моряците организираха взаимни учения, както в Източна Азия, по този начин и в Средиземно море. Китай е дислоцирал най-новите изтребители, закупени в Русия, на своето крайбрежие покрай Тайван.
Тази мрачна от позиция на английските, американските и японските политически анализатори картината ги насочва до извода, че би трябвало да се опитат да спрат доближаването сред двете страни, да вкарат чеп сред тях. Например, Бонзи Охара, старши помощник във фонда " Сасакава " и по-рано японски боен аташе в Китай, съобщи, че дипломатически напън върху двете страни е ненужен, той единствено ще ускори тяхното единение. Ето за какво би трябвало да се работи със всяка една страна по настрана.
По-лесно е да се обработва Русия. В края на краищата тя е недоволна от обстоятелството, че Китай се трансформира в преобладаваща стопанска система на страните от Централна Азия. В този смисъл по-умело от други работи японският министър-председател Шиндзо Абе. Според Охара доближаването сред Япония и Русия цели освен решение на проблемите с Kурилските острови, а и да отслаби единството сред Русия и Китай.
В изявление за " Независимая газета " заместник-директорът на Института за страните от Азия и Африка Андрей Карнеев означи, че " публично сред Русия и Китай, има модел на изцяло стратегическо партньорство. Заемат близки позиции по доста интернационалните въпроси и интензивно развиват съдействието по сред си. Партньорството обаче не е в стадий на боен или военно-политически съюз. В последна сметка, този тип съюз би трябвало да бъде ориентиран против общ зложелател. Нито от позиция на Китай или от съветска позиция не е належащо да се основава сходен съюз ".
Разговорите за алианс се ускориха заради обстоятелството, че в Съединените щати започнаха да назовават Русия и Китай съперници. Те настояват, че двете страни се опълчват на демократичните полезности. Но единствено въз основа на това би било безразсъдно да се сътвори съюз. " Особено откакто към този момент имахме подобен опит през 50-те години. Той е основана от Сталин и Мао Цзедун. Оказа се, че е временен. Мисля, че този опит също по този начин подтиква елитите на Русия и Китай към нуждата от уравновесен метод, с изключване на крайностите ", заключи специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР