Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита руският ежедневник “Независимая

Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита руският ежедневник “Независимая ...

Независимая газета: Кой се уплаши от руско-китайския алианс?.

Кой се уплаши от руско-китайския алианс, пита руският ежедневник “Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус", в свой анализ за отношенията на Москва с Пекин.
В началото на следващата седмица, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), Янг Цечжи ще проведе в Москва консултации по стратегическата стабилност с Русия. Макар че такива преговори се водят редовно, във Вашингтон ги възприемат като доказателство, че Москва и Пекин образуват военен съюз, който ще отправи предизвикателство към американското глобално лидерство.
Хенри Кисинджър твърди, че е посъветвал президента на САЩ Доналд Тръмп да приложи на Русия същия трик, който Ричард Никсън е използвал през 1972 г. Както напомня Financial Times, по онова време главният враг на Америка е силният Съветски съюз. За да изолира врага, Никсън направи тогава пътуване до комунистическия Китай и се помири с него.
И сега бившият държавен секретар предложи Тръмп да използва стратегията на Никсън в обратната посока. Това означава да се сприятели с Москва и да изолира Китай, който се превърна в мощна сила, заплашваща позициите на САЩ. Но тъй като Тръмп е разследван за възможно тайно споразумение с Русия преди изборите, нищо не се получи. Вашингтон вдигна оръжия едновременно както срещу Русия, така и срещу Китай, като по този начин ги принуди да се обединяват.
Financial Times предупреди, че Западът показва късогледство, без да обръща внимание на алианса, който се формира от Москва и Пекин. По същия начин, във Вашингтон и други столици на НАТО отказвaт да повярват в края на 1950 г. за настъпващото разделение между Съветския съюз и Китай в социалистическия лагер. Едва през 1969 г., след въоръжените сблъсъци между двете страни по съветско-китайската граница скептиците признаха, че противопоставянето между двете комунистически сили съществува.
И днес, ще видите, на Запад се прави грешка от противоположния характер, без да обръща внимание на антизападния антиамерикански блок, създаден от Москва и Пекин. През юни, по време на конференция в Сингапур, американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Русия и Китай имат повече общи интереси със Съединените щати, отколкото с всеки друг. Да приемем, че Русия и Китай никога не могат да бъдат приятели, е точно толкова невярно, както през Студената война, че двете страни могат да бъдат един монолит.
Тук журналист на Financial Times посочва топлите отношения, съществуващи между руския президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин. Двамата лидери се срещнаха най-малко 26 пъти, откакто новоизбраният генерален секретар на ККП направи първото си пътуване до Москва през 2013 г.
Вярно е, че СССР е "по-голям брат" за Китай, а сега ролите са се променили. Руската икономика е около 10 пъти по-малка от китайската икономика. Но миналата година Русия беше основният доставчик на петрол за Китай. Пекин предостави заеми на Москва за десетки милиарди долари, за да осигури бъдещи доставки на нефт и газ. Още по-важно е военното сътрудничество между двете страни. Армиите им редовно участват в съвместни маневри. А моряците проведоха съвместни учения, както в Източна Азия, така и в Средиземно море. Китай е дислоцирал най-новите изтребители, закупени в Русия, на своето крайбрежие близо до Тайван.
Тази мрачна от гледна точка на британските, американските и японските политически анализатори картината ги насочва до извода, че трябва да се опитат да спрат сближаването между двете страни, да вкарат клин между тях. Например, Бонзи Охара, старши сътрудник във фонда "Сасакава" и по-рано японски военен аташе в Китай, заяви, че дипломатически натиск върху двете страни е безполезен, той само ще засили тяхното единство. Ето защо трябва да се работи със всяка една страна по отделно.
По-лесно е да се обработва Русия. В края на краищата тя е недоволна от факта, че Китай се превърна в доминираща икономика на държавите от Централна Азия. В този смисъл по-умело от други действа японският министър-председател Шиндзо Абе. Според Охара сближаването между Япония и Русия цели не само решаване на проблемите с Kурилските острови, а и да отслаби единството между Русия и Китай.
В интервю за "Независимая газета" заместник-директорът на Института за страните от Азия и Африка Андрей Карнеев отбеляза, че "официално между Русия и Китай, има модел на цялостно стратегическо партньорство. Заемат близки позиции по много международни въпроси и активно развиват сътрудничеството по между си. Партньорството обаче не е в етап на военен или военно-политически съюз. В крайна сметка, този вид съюз трябва да бъде насочен срещу общ враг. Нито от гледна точка на Китай или от руска гледна точка не е необходимо да се създава подобен съюз".
Разговорите за алианс се засилиха поради факта, че в Съединените щати започнаха да наричат Русия и Китай противници. Те твърдят, че двете страни се противопоставят на демократичните ценности. Но само въз основа на това би било неразумно да се създаде съюз. "Особено след като вече имахме такъв опит през 50-те години. Той е създадена от Сталин и Мао Цзедун. Оказа се, че е краткотраен. Мисля, че този опит също така подтиква елитите на Русия и Китай към необходимостта от балансиран подход, с изключване на крайностите", заключи експертът.

Източник: actualno.com