Кой не иска да се радва на добро здраве и

...
Кой не иска да се радва на добро здраве и
Коментари Харесай

Африка: 10 години по-дълъг живот в добро здраве

Кой не желае да се радва на положително здраве и на остарели години? В Африка така наречената междинна дълготрайност на живота в положително здраве се е нараснала с 10 години - както на никое място другаде по света. Как го реализираха?

Преди три години 34-годишната Джанет Нгетич ражда щерка си в родилното поделение на клиниката " Маргарет Кениата " в Накуру, Кения. Тя е измежду първите, възползвали се от нова държавна стратегия за понижаване на високата смъртност и възстановяване на здравното обслужване. " Тогава започва програмата " Линда Мама " за бъдещи майки. Който върви постоянно на прегледи, не заплаща нищо и попада в системата. А това значи, че може да роди на всички места в Кения.

Десет години повече живот в положително здраве

В Източна Африка Световната здравна организация (СЗО) записва изключително огромен прогрес в опазването на здравето. Освен по-добрите грижи за майките и децата, лекуването на инфекциозни болести и предварителната защита им също се развиват в позитивна посока. Според нов отчет на СЗО през 2019 година хората на африканския континент са можели да чакат междинна дълготрайност на живота от 56 години в положително здраве, а общата дълготрайност е била малко под 63 години. Това е с 10 години повече, в сравнение с при започване на хилядолетието.

В нито един различен район на света по този начин наречената дълготрайност на живота в положително здраве не е повишена толкоз доста, колкото в Африка. Но и тогава, и в този момент африканците могат да чакат приблизително по-малко години живот в положително здраве от хората в други елементи на света. Родените в Руанда през 2000 година, да вземем за пример, могат да чакат едвам 41 години живот в положително здраве. За родените през 2019 година този индикатор към този момент се е покачил на 60 години.

Едно от най-големите усъвършенствания е, че ХИВ-позитивните хора постоянно разполагат с елементарен достъп до антиретровирусни медикаменти. Така те постоянно могат да водят живот без признаци. Ваксинациите, като тези против морбили, да вземем за пример, и по-доброто ръководство на тропическите заболявания също имат принос за това.

В световен мащаб СЗО е открила, че за 2019 година междинната дълготрайност на живота в положително здраве е била 63,7 години. Това значи, че макар напредъка си Африка остава под междинното международно равнище.

Основният предстоящ риск: незаразните заболявания

Колкото по-възрастни са хората, толкоз повече зачестяват така наречен незаразни заболявания. Сред тях са такива като рак, диабет и редица сърдечносъдови болести. " Има доста аргументи за увеличението на неинфекциозните болести ", изяснява Баранго, който работи в районния офис на СЗО в Хараре, Зимбабве. " Например, когато нездравословното хранене или неналичието на физически извършения водят до затлъстяване или други проблеми. Тютюнът, алкохолът, както и замърсяването на околната среда, също способстват. Всичко това предизвиква новата зараза от незаразни заболявания. "

Баранго акцентира смисъла на образованието и предварителната защита. Здравните системи би трябвало да се приспособяват към по-големия брой пациенти с незаразни заболявания и възходящата потребност от дълготрайни лечения, споделя той. " За това са нужни запаси - човешки, финансови и други ", показва Джоузефат Нягеро, началник на департамента за проучвания на основаната в Кения неправителствена организация Амреф.

И пандемията от ковид също играе значима роля. Мнозина специалисти са на мнение, че Африка се е отървала относително леко спрямо други райони, вземайки поради и заниженото отчитане на инфектираните. Въпреки това, пандемията евентуално ще се усети в бъдещите изследвания за предстоящата дълготрайност на живота в положително здраве, разяснява Пребо Баранго от СЗО. Засиленият напън върху здравната система поради Ковид-19 и доста строгите ограничения за обществена отдалеченост на избрани места затрудниха достъпа до лекуване, интервенции и медицински съвещания.

Здравеопазването към момента е недостъпно за мнозина

СЗО е показала в отчета си, че обсегът на здравните услуги се е подобрил доста от 2000 година насам. В същото време доста семейства към момента са принудени да изразходват над 10% от бюджета си за здраве. Подобен предел се счита за " пагубен " от организацията.

" Достъпът до опазване на здравето се е подобрил ", разяснява още Нягеро пред Дъждовни води. " Но другият въпрос е какъв брой хора могат да си го разрешат. Тук следва да се прегледат други възможности, като да вземем за пример общото здравно обезпечаване, субсидирано от страната. Това в допълнение ще усъвършенства обстановката ", счита той. В Руанда, да вземем за пример, от години се предлага универсално здравно обезпечаване. Това обаче е по-скоро изключение, в сравнение с предписание в Африка.

И все пак специалистът чака продължение на позитивната наклонност: " Постиженията и подобренията евентуално могат да бъдат устойчиви. Възможно е да има спирания, само че чакам Африка очевидно да продължи да догонва междинните международни стойности ", споделя още Джоузефат Нягеро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР