Кой не е мечтал поне веднъж в живота си да

...
Кой не е мечтал поне веднъж в живота си да
Коментари Харесай

Гответе се: Гигантски слънчеви бури спират интернет за седмици

Кой не е мечтал най-малко един път в живота си да види приказното Северно зарево, когато тъмното небе се озарява в зашеметяващо красиви цветове? 

Тази година доста повече хора по света имаха тази опция, без да пътуват до полярните ширини. Обичайно сянието може да се следи в най-северните елементи на Швеция, Финландия, Норвегия, Канада, Аляска, Русия и цялата Исландия. В последните месеци обаче феноменът слезе доста по на юг и даде опция да му се възхищават в Япония, Китай, междинните щати на Съединени американски щати. Дори небето над България се озари в пурпурно алено.

Причините за тази неземна хубост се оказаха повишената слънчева интензивност и провокираните от нея мощни магнитни стихии, които доближиха Земята. Обикновено на всеки 11 години Слънцето минава през цикли на оптималната интензивност. Според учените този път обаче максимумът е подранил и се чака да настъпи през първата половина на 2024 година Тогава сиянията в небето над доста елементи от света ще зачестят. Но това е положителната вест. По-лошата е, че толкоз мощни магнитни стихии, каквито се чакат, ще нарушат връзките и са способни да спрат интернет в продължение на седмици.

Предвестник на оптималната слънчева интензивност е появяването на петна по повърхността на нашата звезда, които от време на време се събират дружно и образуват нещо като архипелаг. Те са породени от солидни промени в магнитните полета на Слънцето. На тях се дължат големите енергийни детонации по посока на Земята, от които някои по-чувствителни хора се усещат зле и които могат да нарушат връзките. Такъв архипелаг от слънчеви петна с размери колкото 15 пъти земния диаметър бе следен от астрономите в края на ноември и тогава те предизвестиха, че той е кадърен да провокира геомагнитна стихия, която ще е рискова за енергийните мрежи и спътниците.

Ново проучване на индийски учени разкрива, че максимумът на слънчевата активност ще настъпи още в началото на 2024 година, за разлика от по-ранните прогнози на НАСА, че това ще се случи през втората половина на 2025 година Проучването е ръководено от доктор Нибиенду Нанди, физик от Центъра за галактически науки в Калкута. Според него към момента не може да се планува с цялостна сигурност какви ще са интензивността и последствията, само че това ще стане по-ясно с наближаването на Новата година. Независимо от това той е безапелационен, че най-силните стихии може да доведат до “катастрофален разпад ” на разположените в ниска околоземна орбита спътници и да нарушат услугите, свързани с тях, като информационните и навигационните мрежи.

“Те могат също по този начин да провокират мощни разстройства в геомагнитното поле, изключващо електрическите мрежи, ситуирани в райони с висока географска широчина ”, споделя ученият.

Д-р Нанди и екипът му съумели да доближат до нов по-точен метод за разкриване и наблюдение на слънчевия най-много. Това е изключително значимо за промишленостите, в които се чакат разстройства поради слънчевите стихии, с цел да могат те да се приготвят. 

Слънцето е голяма топка от електрически зареден парещ газ, който се движи, генерирайки мощно магнитно поле. То се простира от единия полюс на Слънцето до другия, сходно на земното. Приблизително на всеки 11 години магнитното поле на Слънцето изцяло се обръща, което значи, че северният и южният полюс сменят местата си.

Този безоблачен цикъл визира интензивността на повърхността на звездата, в това число провокира тъмните слънчеви петна. Един от методите, по които учените могат да проследят слънчевия цикъл, е, като преброят слънчевите петна и по кое време тъкмо се появяват. Началото на 11-годишния цикъл, когато Слънцето има минимум петна, е известно като безоблачен най-малко. Средата на цикъла е слънчевият най-много, когато слънцето има най-вече слънчеви петна. Тогава се чакат най-екстремните галактически феномени.

“Единадесет години е междинната честота - показва индийският академик. - Индивидуалните цикли могат да варират по дължина от девет до 14 години. ”  

  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР