Кой нареди на генералния директор на БНР Светослав Костов да

...
Кой нареди на генералния директор на БНР Светослав Костов да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС ще неглижират до последнo цензурата в БНР

Кой подреди на генералния шеф на БНР Светослав Костов да смъкна водещата Силвия Великова от ефир и кой го уплаши толкоз мощно, че в случай че това не се случи, той няма да си откри работа и децата му ще гладуват? Кой външен фактор се снабди с такова въздействие в националното радио след сядането на Костов в началническия стол при започване на юли, че принуди шефа да създаде специфичен проект за отстраняването на репортера с сектор правосъдна система до приключването на състезанието за нов основен прокурор? От 12 септември, когато избухна абсурдът в БНР, жителите чакат отговори на тези въпроси. По всичко проличава обаче, че ръководещите не желаят да ги дадат.

Миналата седмица се организира първото съвещание всъщност (предишното бе гласоподаване на правила за работа) на краткотрайната парламентарна комисия, която би трябвало да изследва " обстоятелствата и събитията към спирането на " Хоризонт " и изказванията за политически напън върху управлението и публицисти от БНР ". На него приказва основният прокурор Сотир Цацаров, който за пръв път призна обществено, че събраните данни дават съображение инспекцията да се разрасне и към производството за противозаконното спиране на " Хоризонт " на 13 септември да се прибавят и други сюжетни линии. Една от тях е точно за упражнена насила от страна на шефа върху публицисти, както и за насила, упражнена по отношение на него от незнайни лица, сподели Цацаров. Той неведнъж съобщи, че чака и по тези инспекции наблюдаващият прокурор да излезе със мнение за покачване на обвинявания. Пред депутатите Цацаров не уточни по кой член на Наказателния кодекс, само че и никой не го попита. Едва пред чакащите го кореспонденти основният прокурор сподели, че ще остави на подчинените си да уточнят състава на закононарушението.

Впрочем през 5-те минути, в които приказва пред публицистите, на Цацаров бяха заложени в пъти повече въпроси, в сравнение с за повече от час, прекаран при народните представители. Шефът на комисията за инспекцията в БНР - Тома Биков от ГЕРБ, се поинтересува само за какво така наречен " профилактика " на " Хоризонт " е прекъсната по-рано, откакто е била планувана до 11 ч.? На което Цацаров отговори, че не знае за какво сигналът е възобновен 30-ина минути по-рано.

 

 

Още по-странно бе държанието на Движение за права и свободи,

 

чиито представители в комисията - Йордан Цонев и Хамид Хамид, се държаха като хора, на които разкритията за напън над публицисти или не са забавни, или те към този момент знаят отговорите на зародилите въпроси. Двамата не попитаха нищо Цацаров. Вместо това Цонев взе думата пръв, с цел да се скара на публицистите, че се вълнуват прекомерно доста от ревюто на магистрата и вършат мнения от място. Той изиска Тома Биков да направи забележка на многочислените представители на медиите и да ги накара да не показват никакви страсти. " Коментари и възклицания тука вършим ние, те вършат на друго място ", стимулира се Цонев. Искането му бе изпълнено незабавно. След това Цонев взе думата още един път, с цел да се скара на Александър Симов от Българска социалистическа партия, че употребява определението " политическа цензура " по отношение на махането на Великова. " Нека приказваме за тези неща на идващите съвещания, защото те не касаят основния прокурор ", сподели депутатът от Движение за права и свободи. След което многозначително добави, че " в случай че едно премахване е цензура, има и други типове цензура и аз на идващите съвещания ще предложа да създадем едни неща, с цел да установим дали е по този начин ". Тук би трябвало да напомним, че депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева бе единственото посочено име в бурята за оказвания напън, като тя изрично предизвести да не бъде свързвана със абсурда и заплаши със съд хората, които настояват противоположното. 

И въобще след експлоадирането на абсурда с Великова дейностите на най-голямата ръководеща партия, както и на Движение за права и свободи, които са изключително дейни, когато става дума за медии и медийна регулация, наподобяват, меко казано, странни. След като се разбра, че управлението на БНР прави всичко допустимо да забрани на един от публицистите си да приказва, ГЕРБ предложи Сметната палата да направи одит на финансовото ръководство на БНР от началото на 2017 до 30 септември т.г. - явен опит вниманието да се трансферира от протичащото се в момента към възможни провинения на бившето управление, което шефът Светослав Костов вижда като диригент на журналистическите митинги в радиото. Първоначално в предлагането пишеше, че отчетът би трябвало да е подготвен до края на 2020 година, само че по-късно от ГЕРБ оповестиха, че става дума за техническа неточност и че Сметната палата ще показа одита в края на януари следващата година. Време, в което ползата и изостреното внимание към протичащото се на „ Драган Цанков “ сигурно ще са намалели. Впрочем това решение бе взето при знаковото неявяване на депутатите от Движение за права и свободи и без нито един коментар за събитията в радиото.

След това във краткотрайната комисия за БНР не влезе шефът на медийната комисия Вежди Рашидов, който

 

не пропуща да се изживява като поръчител на медийните свободи,

 

макар че приносът в сегашния скандал бе възклицанието " Айде стига с тази независимост на словото, бе! ". Персоналната роля на Рашидов при подбора на фрагменти в Съвет за електронни медии се видя добре това лято, когато по негово предложение в съвета влезе нямащата нищо общо с медиите и приключила земеделска стопанска система с 3.89 Галина Георгиева. Сега Георгиева не смее да заеме лична позиция по никой въпрос и следва всяка стъпка на Бетина Жотева - предопределение на ГЕРБ.

Макар че работата на краткотрайната депутатска комисия за БНР е първоначално си, към този момент се вижда ясно, че от нея няма да научим кой накара шефа на радиото да смъкна Силвия Великова. Разбра се и че ако въпреки всичко това се случи, то ще стане макар ГЕРБ и Движение за права и свободи, а не с помощта на тях. Можем да чакаме, че ръководещите и техният мълчалив сътрудник ще се постараят да неглижират обществения напън за изработването на същински механизми за отбрана на публицистите от всевъзможен напън на политици, лобисти и прочие ГЕРБ ще бягат също и от вдишване на ангажимент за разработване на нови правила за попълването на Съвет за електронни медии и за образуването на професионална и гражданска, а освен на политическа квота в него. Както и за промени в схемата за избор на шефове на Българска национална телевизия и БНР, вследствие на което състезанията за „ Сан Стефано “ 29 и „ Драган Цанков “ 4 да станат в действителност състезания, а не авансово дирижирани мероприятия.

ГЕРБ ще се преструват до последно, че не чуват тези претенции и че в този момент не е моментът за тях, макар че най-късно следващата година медийното законодателство в България би трябвало да бъде съществено обновено и осъвременено. Това се изисква поради задължението България да въведе в правото си новата европейска Директива за аудиовизуални медийни услуги. От ГЕРБ към този момент неведнъж  подсказват, че по отношение на нейното транспониране могат да се чакат съществени земетресения в живота на публицистите в България. Затова кавги като тези в публичното радио трябва да минат и да заминат, без ръководещите да покажат, че в действителност са разбрали защо е ставало дума в тях и какви са действителните проблеми на медиите в България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР