Кой наистина е най-скъпият трансфер във Висшата лига?

...
Бъдете в крак с всички последни новини и слухове в
Коментари Харесай

Бъдете в крак с всички последни новини и слухове в Деня на крайния срок за трансфери с безплатните потоци на Sky Sports News в последния ден от прозореца.

Най-скъпата Висша лига XI

Седем играчи в най-скъпия титулярен състав на Висшата лига за всички времена са подписи на Челси - много от ранната епоха на Абрамович в средата на 2000-те - с остават четирима играчи на Манчестър Юнайтед.

Изображение: Най-скъпият XI на Висшата лига за всички времена, коригиран спрямо инфлацията

Манчестър Сити е единственият друг клуб, чиито подписи биха направили дори резервна скамейка, избирайки играчи на подходящи позиции да има балансиран отбор в деня на мача.

Подписванията на Сити Джолеон Лескот, Кевин де Бройне и Робиньо са сред най-скъпите попълнения на своите позиции след коригиране на инфлацията.

Нани от Ман Юнайтед , Яап Стам, Майкъл Карик, Давид де Хеа и Люк Шоу - единственият настоящ играч от Висшата лига в "отбора" - също биха попаднали на пейката, заедно с Фернандо Торес от Челси.

Кои клубове са похарчили най-много?

Като се вземе предвид колко са стрували футболистите всеки сезон, Челси са най-големите харчещи като цяло в ерата на Висшата лига.

Техните разходи през 2003-04 и 2004-05 - първите два пълни сезона под ръководството на г-н Абрамович и мениджъра Жозе Моуриньо, биха били еквивалентни на харченето на £1,5 млрд. днес, дори повече, отколкото са направили през последните две лета при новия собственик Тод Бойли.

Останалата част от върха шестица се състои от другите "Големи шестима" клубове - Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал, в този ред.

Същата "Голяма шестица" обаче не винаги е била на мястото си . В началото на 1990-те години Блекбърн Роувърс бяха предшествениците на днешния Манчестър Сити.

Нюкасъл, чиито неотдавнашни разходи също се ускориха при новата собственост на Саудитска Арабия, също бяха сред първите, които задаваха темпото.

Кои мениджъри са похарчили най-много?

Сър Алекс Фъргюсън е най-успешният мениджър във Висшата лига, така че може би не е изненада, че той е похарчил най-много, като вземем предвид инфлацията.

Неговият общите разходи биха били еквивалентни на £3,5 милиарда, ако всичко се случи през този сезон.

Въпреки че ръководи почти 500 мача по-малко, Жозе Моуриньо е малко след него.

Големите му разходи в ранните години в Челси беше допълнен с подписване на хора като Пол Погба и Ромелу Лукаку за Ман Юнайтед и (значително по-малко) Серхио Регилон за Тотнъм.

Арсен Венгер, мениджърът, който е водил най-много мачове във Висшата лига с 828, е похарчил третото най-много в реално изражение.

Неговото най-голямо подписване в днешни пари е Месут Йозил - неговият хонорар от £47 милиона от 2013 г. се равнява на £125 милиона днес - повече от последното рекордно подписване на Арсенал Деклан Райс.

Най-известното попълнение на Венгер, Тиери Анри, щеше да получи малко над £100 милиона.

Както и Жозе Моуриньо, собствениците може да искат да избегнат назначаването на хора като Андре Вилас Боас, Роберто Манчини и Унай Емери, ако искат да защитят финансовите си резултати.

Те са най-скъпите мениджъри на управляван мач от всички, които са поели управлението на повече от 50 игри.

Андре Вилас Боас е похарчил 11 милиона паунда според днешните условия за всеки мач, който е ръководил, с 2,5 милиона паунда повече от Моуриньо на второ място.

Това се сравнява с хора като Шон Дайш, Сам Алърдайс и Рой Ходжсън в другия край на скалата, които се задоволяват с по-малко от £1,5 милиона, похарчени за нови играчи на мач.

Как се сравнява „футболната инфлация“ с други растящи цени?

Въпреки че не всички отскачаме до Sainsbury's и не си вземаме Jack Grealish или Juan Sebastian Veron заедно с яйцата си, цените на обикновените стоки и услуги, които купуваме, се покачват с рекордни темпове от 40 години тази година.

Прочетете повече: Вижте как цените на нещата, които купувате, са се променили с нашия калкулатор на разходите

Дори най-високата точка на последните покачвания на цените, 11,1%, бледнее в сравнение с как инфлацията удари футбола през последните тридесет години.

Един хляб би струвал 24 паунда, ако беше поскъпнал със същия темп като футболистите от Висшата лига от 1992 г. насам, докато халба мляко щеше да струва 11 паунда и пинта лагер би струвала почти £50.

Какво прави един скъп футболист?

Кристиан Шварц, ръководител на международния отдел в Transfermarkt, немски футболен уебсайт и база данни, които предоставят голяма част от информацията за тази статия, каза пред Sky News, че „много клубове в днешно време се опитват да инвестират парите си в играчи, които имат потенциала да растат“.

„Шестнадесет и седемнадесет годишни от Бразилия например - клубовете плащат повече от пазарната стойност и се надяват да станат по-добри, както и самият пазар да стане по-силен и тогава бъдещата възвръщаемост на клуба ще бъде по-висока.

"Това също зависи от силата на клуба и лигата. Новоповишените клубове от Висшата лига днес могат да имат толкова пари, колкото шампионите на Германия - Байерн Мюнхен.

"И накрая, зависи от какви профили се нуждаят други клубове от същия размер, защото това може да издигне цените над истинската пазарна стойност, ако има конкуренция.

„Това лято видяхме много халфове да търсят повече пари от обикновено, например, а Челси плати £70 милиона за Михайло Мудрик през януари, защото там беше натиск за подписването. Въз основа на неговия опит казахме, че пазарната му стойност е по-близо до £40 милиона, така че те са похарчили почти два пъти повече."

Всяка точка на диаграмата по-долу представлява индивидуален трансфер. Можете да видите как - с няколко изключения - най-големите такси обикновено се командват от играчи в началото до средата на 20-те.

Това показва най-скъпите играчи на всяка възраст, след коригиране на инфлацията. Кристиано Роналдо е единственият невратар в списъка на възраст над 32 години.

Методология

Нашият подход при изчисляване на футболната инфлация имитира метода, използван за изчисляване на инфлацията на стоки и услуги.

Но вместо сравнявайки средната цена на кошница от стоки, сравняваме как средната такса за играч от Висшата лига се е променила от сезон към сезон.

Когато Андрий Шевченко завърши трансфера си за £30,8 милиона в Челси през 2006 г./ 07, тя надскочи средната такса във Висшата лига, която беше около £3,13 милиона.

Бързо напред през още петнадесет сезона на рекордни трансфери и тази средна такса беше скочила до 21,9 милиона паунда, приблизително седем пъти по-голяма.

За да направим таксата на Шевченко отразяваща днешния трансферен пазар, ние я умножихме по седем, за да стигнем до нашата коригирана спрямо инфлацията рекордна трансферна такса от £215,6 милиона.

Този метод на сравняването на средната такса за сезона, в който е извършен трансферът, със средната такса за последния сезон беше използвано за изчисляване на всички наши такси, коригирани спрямо инфлацията.

Нашите данни съдържаха над 3000 трансферни такси, обхващащи всеки сезон от началото на Висшата лига през 1992 г.

Тези такси са получени от Sky Sports и transkermarkt.com, докато някои са получени независимо от Sky News.

Отборът е многоквалифициран звено, посветено на осигуряването на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разказваме истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР