Кой каза, че да професията „пожарникар“ вече не е детска

...
Кой каза, че да професията „пожарникар“ вече не е детска
Коментари Харесай

Шаш в центъра на Пловдив! Никой не смее да изкачи 42-метрова...

Кой сподели, че да специалността „ пожарникар “ към този момент не е детска фантазия? Напротив. Десетки деца потвърдиха тъкмо противоположното и не желаеха да отлепят очи от актуалните герои на Пловдив, които през днешния ден демонстрираха умения и техника на пл. „ Стефан Стамболов “.

Пожарникарите пазят домовете ни от огъня и избавят хора, попаднали в огнен капан. Обикновено това е най-разпространеното разбиране на работата на екипите на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, само че в действителност те са на място и когато има наводняване, свлачище, земетресение и в редица други обстановки. Най-често, когато хората са в неволя. Именно те са и тези, които се отзовават на тежките пътнотранспортни катастрофи и от чиято експедитивност и професионализъм постоянно зависи човешки живот.







Част от техниката, с която се избавят хора, потърпевши при пътни катастрофи, 42-метрова автомеханична стълба с която огнеборците могат да доближат и най- високите етажи на постройка, бяха показани през днешния ден на площад „ Стефан Стамболов “ в Пловдив. Инициативата на пловдивските огнеборци даде старт на „ Седмицата за пожарна сигурност “, която ще продължи от през днешния ден до 19 септември.







Най- мощно бе привлечено детското любопитство-майки, които имат лични блогове и ютуб канали, снимаха голям брой клипчета и фотоси с присъединяване на малчуганите. Интересът към специалността на героите на днешното време провокира усмивки и накара възрастните още веднъж да погледнат на живота през погледа на децата.







Екипи на Първа работа по пожарна защита на Регионалната дирекция и хора с огромни сърца, част от екипа на Доброволното формирование „ Пловдив-112 “, откликваха на интереса на минувачи и гости, разяснявайки им разпоредбите за пожарна сигурност, даваха скъпи препоръки и упътвания, които могат да спасят човешкия живот и демонстрираха по какъв начин с добра съгласуваност на дейностите по сред си може да се помогне на изпаднали в тежка, а от време на време и животозастрашаваща обстановка. Не бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, по какъв начин могат да станат доброволци. От първо лице на техните въпроси отговаряха екипите на Доброволно формирование „ Пловдив 112 “.





Дори кметът на Пловдив тества знанията си за боравене с пожарогасител. Той съумя да пъти единствено с едно допиране да загаси пламъци, запалени в тенекиена тава за проява. Осмелиха се и някои от родителите. Други пък отхвърлиха. „ Може да ви се наложи “, им сподели огнеборец. „ Тогава ще ви извикаме! “, отвърнаха те.











Децата се забавляваха същински, като се въоръжиха с каски, „ стреляха “ с вода от маркуча на пожарната кола, качиха се върху покрива на возилото, разгледаха вътрешността, а някои се осмелиха да пуснат сирената. Никой обаче не посмя да се изкачи на 42-метровата автомеханична стълба.







Така през днешния ден площадът пред Общината се трансформира в най-желаното място на малчуганите, които същински се възхищават на безименните герои, които влизат в пламъците поради другите. А да станат пожарникари пожелаха мнозина. Пожеланието към тях бе да следват неразделно фантазиите си и да запомнят какъв брой е значимо да се оказва помощ на хора в потребност.













С дни на отворените порти и разнообразни начинания единайсетте служби, част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „ Седмицата на пожарна сигурност “. Демонстративни образования и занятия, проиграване на проекти за евакуация, проява на избавителни действия с оказване на първа помощ на потърпевши и по какъв начин да би трябвало да се реагира при пожари, бедствия и изключителни обстановки, са планувани от екипите на обособените служби в интервала до 19 септември.

Във връзка с отбелязване на професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември, в двора на Регионалната дирекция по пожарна сигурност и отбрана на популацията в Пловдив ще се организира тържествена гала по награждаване на чиновници на дирекцията и отдаване на респект към огнеборци, изпълнили почтено професионалния си дълг. На събитието, което ще стартира в 11. 00 часа ще участват Ангел Стоев - регионален шеф на област Пловдив, Йордан Ставрев- заместител кмет по публичен ред и сигурност в община Пловдив, ст. комисар Димитър Балев- шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, кметове на обитаеми места от региона, чиновници на дирекцията и военен състав. По традиция ще бъдат положени венци и цветя пред мемориала на починалите огнеборци.

Снимки от Наташа Манева, Таня Костадинова и създателя
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР