Кой и как ни пази и кои са най-честите престъпления

...
Кой и как ни пази и кои са най-честите престъпления
Коментари Харесай

"Отишли сме да помогнем": Екип на bTV прекара една нощ с полицейски патрул

Кой и по какъв начин ни пази и кои са най-честите закононарушения на улицата? Каква е подготовката на Министерство на вътрешните работи и по какъв начин работят униформените на терен? Екип на bTV прекара една нощ с патрул на Първо районно ръководство.

Антоан Златков и операторът Павел Баев ще ни покажат София по мрачно през прозорците на дежурния патрулиращ автомобил.

Снимка: bTV

Първо районно полицейско ръководство в София обгръща най-голямото по брой население на територия в столицата - над 165 000 души. В обсега влизат общините Изгрев, Средец и Слатина, както и редица министерства и посолства.

Някои от огнеборците работят втора работа, с цел да могат да попълнят фамилния бюджет

Те познават София и през деня и нощем, а тяхната работа е да ни пазят. Тази нощ дежурни патрули са: Красимир Бабечки, който работи като служител на реда от седем години и Костадин Карамитев, който е служител на реда от година и половина.

Снимка: bTV

„ От детска възраст се удивлявам на хората, които извършват полицейските отговорности и в общи линии това е основната причина да се занимавам с това нещо. Оборудвани сме с револвер, радиостанция, белезници, фенер и палка “, описа Красимир Бабечки.

Какъв е вашият револвер ?

Валтер.

Често ли ви се постанова да го употребявате ?

До момента още не ми се е налагало да го употребявам.

Кой е най - сложният миг от вашата работа ?

Когато е належащо да съобщим на хора за умрял непосредствен техен човек.

„ От дете всеки желае да стане служител на реда, само че аз се включих в по-късен стадий, мисълта ми е, че съм работил в частния бранш. Видях по какъв начин е и по тази причина взех решение да вървя след фантазията си от дребен и да видя в действителност по какъв начин е в полицията “, описа Костадин Карамитев.

Снимка: bTV

„ Дежурството стартира с идване в районното, с инструктаж от ръководителя на звода, инспекция на съоръжение, екипировка, разпределение по направления и вероятно потегляне по сигнали “, добави той.

Вашето оръжие е по - друго ?

Да, Макаров.

Често ли го ползвате ?

Не, до момента не ми се е налагало.

Оборудван е с радиостанция, с която води връзка с сътрудниците. Фенер, белезници, авариен пълнител, спрей.

Тази камера ?

Това е боди камера, чиновниците на Министерство на вътрешните работи я носим, с цел да могат да бъдат снимани разнообразни сигнали и вероятно нашата реакция.

След инспекция на оборудването стартира патрулирането в нощта на 20 срещи 21 юли. Първият сигнал е за лидер на автомобил, който вероятно е използвал наркотични субстанции.

Детето е превозено в болнично заведение

Когато установите , че е приел алкохол или опиати , непосредствено го отвеждате в районното ли ?

Не, първо му се прави проба на място, след което му се дава опция по какъв начин даде кръв и урина за проучване в здравно заведение.

Пробата на лидера за алкохол е негативна, само че е използвал божествен газ.

Употребявате божествен газ , какъв брой постоянно го употребявате ?

Водачът: Чак да използвам, не бих споделил, че използвам. От време на време се случва от време на време.

Какво ви харесва в божествен газ ?

Липсата на О2 към мозъка.

Снимка: bTV

Случвало ли ви се е да шофирате и да употребявате божествен газ ?

Не, това е доста рисково. Много хора припадат от райския газ и може да се блъснат. Аз просто си паркирам някъде и си вдишвам божествен газ.

Обходът по маршрута на районното продължава. Движим се по жълтите павета. Полицаите виждат първокласен джип с украинска регистрация. 

„ В момента правим инспекция на лидера и на автомобила. Имаме профилирана полицейска интервенция, в която ревизираме коли с украински регистрации “, описват те.

Случвало ли ви се е хората да ви питат , за какво тъкмо мен спирате ?

Да, случва се, вършат се рутинни инспекции, с цел да можем да установим това лице дали се търси, дали е направило някакво закононарушение, дали вероятно прекарва противозаконни субстанции или елементи в автомобила си и по този начин с цел да можем да го установим това нещо дали се прави. 

Полицаите споделят, че следят наклонността в нарушаванията. Все повече жители карат след приложимост на алкохол и опиати.

Следващият сигнал, който получават, е за мощна музика в градина. След инспекция на място нарушаване на нощната тишина не се открива. А патрулирането продължава. Мястото е квартал „ Христо Ботев “. Униформените споделят, че в другите региони спецификата на сигналите е друга, броят им също.

Мария Зашева дефинира работното си място като „ епицентър на престъпността “

Какво е отношението към вас на хората тук ?

Голяма част от хората тук са имали близка среща с полицията, били са арестувани под една или друга форма, не чакаме най-гостоприемно да се държат към нас, само че това ни е работата и се отзоваваме при безусловно всички сигнали, които постъпват за региона.

В полицията промяната е 12-часова. Понякога се постановат и изключителни наряди, когато има митинги, футболни срещи, посрещане на делегации от други страни.

Служителите на реда описват, че най-тежките наряди са били през 2020-2021 година по време на митингите.

Снимка: bTV

Тогава са митингите против държавното управление на Бойко Борисов , стига се до ескалация на напрежението , по какъв начин реагирахте вие тогава ?

Красимир Бабчеки: Запазихме самоконтрол и проявихме професионализъм.

Вие по какъв начин приехте тези фрагменти , които се демонстрираха и по малкия екран и в обществените мрежи , на хора които са били бити по тези митинги ?

Не търпя такова отношение и не мога да взема страна. Ако индивидът против мен се държи нападателно, имаме задоволително заложени указания, по които работим същият да бъде обезвреден и да не се стигне до следващи дейности.

Имаше ли някакви по - специфични насоки към вас,   тъй като видяхме имаше хора с павета , имаше агитки евентуално ?

От нас се желае както на всяко едно мероприятие да бъдем оптимално сдържани и да демонстрираме професионализъм към всяка една постъпка.

Снимка: bTV

Кое най - доста ви наскърбява като реакция от хора , при които отивате на адрес ?

Обижда ме, когато хората нямат почитание към институциите, към нас в случай, че ние сме отишли там да им помогнем, в никакъв случай не отиваме за да навредим. По-скоро сме неутралната страна, която е там да помогне, да окаже подпомагане и всички да са здрави.

Как гледате на обстановки , в които хората настояват , че са дали рушвет на служители на реда ?

Аз персонално не познавам подобен случай.

От БДЖ упорстват за полицейско наличие във всеки трен

Не ви се е случвало някой да ви предлага ?

Не.

Коя е последната обстановка или най - сериозната , която е трансформирала вашата душeвност ?

Костадин Карамитев: Едно лице искаше да се самоубие пред нас с нож. Нямаше да по какъв начин да се доближим до него, тъй като тръгваше с нож към нас, използвах спрей, с цел да мога да го обезоръжа, падна ножа и по-късно му оказахме долекарска помощ до идване на медицински екип, с цел да може да се води и да се избави.

Снимка: bTV

Случаите не се не помнят, картините от тях също. Казват, че най-важното е да се съхраниш.
А когато не можеш да разчиташ на себе си, разчиташ на своя сътрудник и дружно един до друг.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР