Кой е виновен за недостига на ваксини срещу коронавирус в

...
Кой е виновен за недостига на ваксини срещу коронавирус в
Коментари Харесай

Кой всъщност е отговорен за оплакванията, че България е ощетена при доставката на ваксини срещу коронавирус?

Кой е отговорен за дефицита на ваксини против ковид в България? Този въпрос почна да се промъква все по-често в разнообразни медии. Отговорът на ръководещите, в това число на премиера Бойко Борисов – общевропейската скица я прави Европейската комисия, там е разковничето и отговорността. Австрийският министър председател Себастиан Курц намерено заприказва за незаслужено систематизиране на ваксини против ковид и че има ощетени държави-членки, категорично давайки образец с България. Съответно, и през днешния ден, 16 март, е на среща с още петима държавни ръководители във Виена (австрийския канцлер Себастиан Курц,премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия - Андрей Пленкович) за обсъжане на обща позиция по отношение на доставките на ваксини против COVID-19 и за справедливото им систематизиране въз основа на % на популацията на всяка страна членка на Европейски Съюз.
На 13 март (събота) обаче, от което стана ясно, че не цялата отговорност е нейна. В него категорично има пояснение точно за правилото на заслужено систематизиране на ваксини на база % на популацията на всяка страна-членка. " Европейска комисия предложи точно този принцип на систематизиране, само че страните-членки (т.е. Европейския съвет) взеха решение да прибавят опция на друго систематизиране на ваксини в общоевропейския механизъм, като се взема поради епидемиологичната обстановка във всяка съответна страна и количествената нужда от ваксини. При това състояние, в случай че дадена страна-членка реши да не вземе полагаемото ѝ се количество на база % население, то остатъкът бива преразпределен към останалите страни-членки ".
 Епидемиолог: Засега няма данни за по-висока заболеваемост измежду имунизираните Епидемиолог: Засега няма данни за по-висока заболеваемост измежду имунизираните
" Ваксината на " АстраЗенека " сега на доста места в Европа е спряна от приложимост за имунизации. Аз не бих споделил, че обективно от данн...
Според формалното изказване от Брюксел, страните-членки са модифицирали механизма за доставка на ваксини по отношение на всичките 6 производителя на ваксини против ковид, с които Европейски Съюз има контракти за доставка (досега 4 са утвърдени – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen на J&J). Трябва да има единодушие в Европейския съвет, с цел да се промени механизмът и доставките да са единствено на база % на население, а да не се включват спомагателни фактори като епидемиологична конюнктура, предизвестява Европейска комисия.
Във връзка с това известие, потърси здравното министерство и Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за обяснение и с въпроси. Конкретно питанията ни касаят дали България е правила доставки на РНК ваксини против ковид, които като количество са разнообразни от това, което е контрактувано според общоевропейския механизъм и дали разликата не идва точно тъй като сме подавали по-ниски поръчки, както и за какво? Все още чакаме отговори.
Междувременно, в очакване на мнението на Европейската организация по медикаментите (EMA) за качеството на оксфордската ваксина (на AstraZeneca), Европейска комисия разгласи с Pfizer/BioNTech за ускорена доставка на още 10 000 000 дози от тяхната ваксина против ковид " Комирнати " през второто тримесечие на годината. Това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от страните-членки на Европейски Съюз.
Припомняме, че публично цените на една доза ваксина против ковид не се знаят. Неофициално обаче държавният секретар на Белгия Ева Де Блеекер пусна в края на 2020 година цените с всички производители, които влизат в общоевропейското съглашение. Най-евтина е оксфордската ваксина – 1,78 евро на доза, а " Комирнати " и имунизацията на Moderna са най-скъпи – 12 евро и 18 $ на доза надлежно.
 Европейска комисия контракти ускорена доставка на ваксини BioNTech-Pfizer Европейска комисия контракти ускорена доставка на ваксини BioNTech-Pfizer
Европейската комисия и BioNTech-Pfizer реализираха съглашение за ускорено даване на 10 милиона дози през второто тримесечие на т...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР