Кой е очаквал, че и британската рокзвезда Стинг ще се

...
Кой е очаквал, че и британската рокзвезда Стинг ще се
Коментари Харесай

Стинг – Англичанин в Пловдив

Кой е очаквал, че и английската рокзвезда Стинг ще се окаже част от триумфите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз? Той евентуално минимум. Но поради, че не остана член на ръководството, който по един или различен мотив оня ден да не се снима с музиканта, че и по Моста на влюбените зад НДК го разходиха, ще го пишем и Стинг за достижение на кабинета.

Успешно съвпаднало с началото на турнето на музикалната легенда за промоция на взаимния му албум с регезвездата Шаги, с две дати – нощес и тази вечер в Античния спектакъл в Пловдив. Който с атмосферата и акустиката си е добре прочут на международните реализатори и мнозина от дълго време го употребяват за ентусиазъм и фон при турнета, клипове и т. н. А самият Стинг, както множеството от сътрудниците му от неговата големина към този момент постоянни посетители на родните подиуми, познава изтънчените усети и постоянно е посрещан уместно от българската аудитория. И постоянно е изнасял спектакли по достолепие за родните меломани.

Така и безспорно публиката в Пловдив е оценила високо реге-джаз-рок колаборацията сред Стинг и Шаги (на смешка, на подбив – Шагинг), подплътена с огромни шлагери на двамата реализатори, която обещаваха при оповестяването на албума и турнето при започване на годината. Пък и Стинг настояваше в изявление за Би Би Си през април, че персонално ще опъва струните за бас-партията на диско-хита на Шаги от 1990-те “Мистър Бомбастик ” – премеждие за сетивата сигурно. В подтекста на упоменатото европредседателство повече на разум идва една профанска родна версия на песента “О, Каралайна ” на ямайския музикант, само че нейсе, да останем на Стинг.

Поетът, композиторът, мизикантът, артистът, деятелят – въодушевил генерации, продал над 100 млн. албума за кариерата си до момента и несъмнено, другар на България.

Гордън Матю Томас Съмнър е роден на 2 октомври 1951 година в Уолсенд, Северна Англия. Интерес към музиката демонстрира от ранна възраст и откакто приключва висше обучение през 1974 година, паралелно на преподавателската си кариера, стартира да свири джаз в клубове в Нюкясъл. В този интервал се снабдява и с артистичния псевдоним Стинг (Жилото) поради раираното жълто-черно трико, което носи по време на театралните си изяви. След три години по клубовете на Нюкясъл музикантът отпътува за Лондон, където дружно със Стюарт Копланд и Хенри Падовани (заменен от Анди Съмърс) основават The Police. За интервала 1978-1983 година триото ще запише пет албума достигнали първото място в английската ранглиста, ще получат шест награди “Грами ” и две на Британската музикална промишленост, за неподправимия си жанр – примес от джаз, реге и пънк, и ще бъдат оповестени за първата ню-уейв тайфа, достигнала международна популярност.

Със стъпването на върха с The Police, за Стинг идва време за ново предизвикателство и откакто напущат групата, през 1985 година издава първия си независим албум The Dream of the Blue Turtles. Песента “If You Love Somebody Set Them Free ” пробива класациите, а третият сингъл от албума “Russians ” – апел към здравия разсъдък на водачите на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, за водената от тях политика на взаимно обезпечено заличаване по време на Студената война, е стряскащо настояща и през днешния ден (виж карето). Оттам нататък едва попадение няма; до края на века Стинг ще издаде още пет хитови албума и ще си сътрудничи с музиканти като Марк Кнопфлър, Франк Запа, Ерик Клептън, Род Стюарт, Браян Адамс, Фил Колинс, Зукеро и т. н.

В първото десетилетие на ХХI век Стинг влиза като приета интернационална звезда – песента му “Fragile ” става една от възпоменателните за жертвите от атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

Руснаците


През 1985 година Стинг издава дебютния си соло албум „ Сънят със сините костенурки “. Песента „ Руснаците “ (Russians), отдадена на Студената война, мигновено става шлагер. Тя звучи смразяващо настоящо и през днешния ден, 33 години по-късно:

Европа и Съединени американски щати подклаждат всеобща нервност,
обвързвана с актуалната политическа материя.
Че Хрушчов бил споделил: “Ще ви погребем ”.
Но това не е методът, в случай че питате мен.
Нали и руснаците обичат своите деца.
Би било безпросветно да постъпим по този начин.
Как да спрем тиктакащия таймер
на играчката на Опенхаймер?
Здравият разсъдък май не се намесва
от двете страни на Желязната завеса.
Нас ни дели едната идеология,
само че нали сме идентични като биология
И повярвяйте, като ви споделям това:
нека и руснаците обичат свойте деца.
Нима не е имало подобен казус –
да се сложат думи в устата на президент?
Няма такова нещо като печеливша война.
Няма смисъл да имаме вяра към този момент в тази неистина.
И когато Рейгън ни каже: “Ще ви защитим ”,
за мен не това е методът да се спасим.
И молете се с мен, като ви споделям това,
нека и руснаците обичат свойте деца.

За него


24 ч секс? Да, бе!


Историята, че Стинг правел тантрически секс с часове се трансформира в сензация. Часовете станаха от ден на ден и внезапно се оказа, че можел да го прави по през целия ден. Де да можеше! Стинг сподели това преди 21 години, към този момент е над 60 и допускам че тантрическата история ще продължи да се повтаря, до момента в който е още жив.

Труди Стайлър, брачна половинка на Стинг, през 2011 година


Много е претенциозен


Той е доста педантичента персона, когато става въпрос за музициране. Когато ние си свирим реге, нормално е един акорд-два акомпанимента, или нещо сходно. Със Стинг има постоянно смяна на акомпанимента, смяна на гамата. Което ми е извънредно забавно.

Шаги, във връзка взаимния албум със Стинг “44/876 ”


Запазена марка


Стинг има химическа формула, с която да ни шокира и носи приятност в толкоз идентични количества, че към момента не можем да решим дали харесваме медийната фигура, която е индивида или индивида, който е медийната фигура. Това умение/талант/дарба/вродена дарба е толкоз неповторимо, че би трябвало да се патентова.

Юджийн С. Робинсън, американски публицист и критик


Разказах му за нашето председателство


Силна бе страстта да беседвам с обичания на няколко генерации по света артист. По време на късата отмора на Стинг, в която се видяхме, съумях да му кажа и за Българското председателство, което трансформира София в сърцето на Европа. А с цел да работят за по-доброто й бъдеще, всеки ден в нашия град идват стотици специалисти, парламентаристи, министри.

Лиляна Павлова, министър за Европредседателството
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР