- Кой е най-работещ вариант в момента - на кого

...
- Кой е най-работещ вариант в момента - на кого
Коментари Харесай

Доц. Алексей Пампоров: Ключът за кабинет е егото на партийни...

- Кой е най-работещ вид сега - на кого президентът би трябвало да връчи третия мандат?

- Технически най-честно би било президентът да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, които са трета политическа мощ.

Президентът има право да избере една от четирите партии, само че в случай че не бъркам, историята до момента демонстрира, че постоянно трети мандат е бил връчван на третата мощ. Освен това президентът Радев при първия си мандат въпреки всичко беше претендент на социалистическата партия. Въпреки известни съпротиви от страна на водача Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия, в последна сметка, разгласи, че ще го поддържа за втори мандат. Т.е. би било малко като изменничество от негова страна да даде третия мандат на друга партия. Освен в случай че не се спогодят в името на консенсуса и компромиса.



Най-честно е президентът да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия

При усложнена обстановка Румен Радев може да разгласи военно състояние


Вместо да извадят очи на Кирил Петков с канадския му паспорт, му изписаха вежди

- Доц. Пампоров, какъв е шансът за кабинет с трети мандат, поради комбинацията от рецесии, в която се намираме?

- Много зависи от отговорността на политиците и от това дали ще си преглътнат егото. Големият проблем на вторите избори беше това, че огромното его на партийните водачи на всички партии изигра неприятна смешка на всички нас. Всеки реши, че е победител. И трите така наречен партии на митинга взеха решение, че са взели повече проценти от предстоящото. ГЕРБ пък откри, че са изгубили по-малко гласове, в сравнение с се опасяваха, че ще изгубят, и остават в играта в някакъв смисъл.

Реално егото на всички партии им попречи до този миг.

Така че фактор за сформиране на кабинет е преглъщането на това его и

какъв брой се опасяват от триумфа на президента Румен Радев със служебния кабинет

- от началото на прехода не сме имали кабинет, който да се радва на 65-70 % социална поддръжка.

Въпросът е дали има боязън, тъй като най-вероятно президентът Радев ще остави това държавно управление с нов декрет, с цел да отговори на публичните упования. А поради забавянето, което се получи, влизаме в обстановка на избори две в едно, където стават доста огромни вероятностите Румен Радев да завоюва на първи тур и хората, които застанат зад служебното държавно управление, да завоюват изборите.

- Какви последствия може да има абсурдът с канадското поданство на икономическия министър Кирил Петков?

- Тук се възроди един напълно различен спор за политическите игри от времето на Петър Стоянов и въвеждането на изискване за изваждане на Жорж Ганчев от президентската конкуренция.

И вместо да извадят очи, изписаха вежди на министъра, в случай че използваме известния израз. Оказа се, че той е толкоз одобряван, че на хората не им пука, че има двойно поданство, щом в последна сметка, прави работа. Вече видяхме, че

ония, които нямат двойно поданство, са склонни да продават българско поданство против пари.

Обвиняваме министъра, че се бил отказал нотариално и не била довършена процедурата, а в действителност в предходния постоянен кабинет имаше ясно потвърдени, документирани случаи на пласиране на българско поданство против пари.

Освен това България е страна по една интернационална спогодба за поданството, която не разрешава дискриминация на лицата с двойно поданство. А действително конституционната наредба е дискриминационна. От друга страна обаче, Конституцията споделя, че интернационалните контракти имат примат, т.е. от момента, в който през 2005 година сме подписали тази спогодба, наредбата в Конституцията по двойното поданство би трябвало към този момент да не е в действие. Това, несъмнено, ще го реши Конституционният съд. Но най-вероятно е Конституционен съд да отсъди тъкмо това - че европейската спогодба има примат и даже индивидът да има двойно поданство, това не би трябвало да го спре да стане министър.

- Възможно ли е новият кабинет да мине с трик като понижен кворум да вземем за пример?

- Зависи защо ще се договорят партиите. Ясно беше, че Слави Трифонов се изплаши от това, че в случай че не се беше отдръпнал техният кандидат-премиер, евентуално щяхме да имаме държавно управление, определено от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тук въпросът е в действителност дали партиите ще се опитат да играят игра, или въпреки всичко ще си свидлив ръцете и ще поддържат кабинет. Има логичност в отхвърли на " ИТН " да не поддържат кабинет с различен мандат, откакто другите не са подкрепили техния. Въпросът е обаче дали другите няма да решат, че въпреки всичко би трябвало да има държавно управление.

Несъмнено Има Такъв Народ играят сега в тима на Радев

И в случай че те не поддържат кабинет, в прочут смисъл служебното държавно управление остава с нов декрет, което не пречи да са и в същия състав.

- Т.е. възможен нов кабинет отново ще е разновидност на служебния?

- Служебният кабинет действително е съдружен и експертен - действително е това, което всички чакаха. Вътре има хора на Българска социалистическа партия в лицето на министъра на правораздаването Янаки Стоилов, има хора на " Демократична България " като министър Кирил Петков с канадското поданство, който е от създателите на „ Да, България “. Някои споделят, че има даже и наличие на Движение за права и свободи в кабинета в прочут смисъл. Това е експертно държавно управление, което към този момент бори някои доста неприятни корупционни практики, които до момента никой не смееше да покаже като обстоятелства. Включително за критата цяла година истина за полицейското принуждение по време на митингите. Наистина имаме ново равнище на бистрота на работата, ново равнище на работа с медиите, диалогичност.

Всъщност казусът с държавното управление на Има Такъв Народ е в това, че хората в него не са изявени специалисти в своите сфери. Докато за служебните министри Рашков, Кацаров, Донев никой няма подозрение, че имат пълномощия в своите сфери.

Предложеният от Има Такъв Народ кабинет, съпоставен със служебния, просто доста олеква

А сега нямаме време някой да се учи, да се упражнява занапред по какъв начин се ръководи. Това е, което тормози партиите. Дано обаче водачите им се смирят, тъй като сме в нова коронавирус вълна, а и следва нова бежанска вълна.Не съм сигурен до каква степен ние сме подготвени за заплахата.

- Защо президентът е толкоз обезпокоен и упорства за постоянен кабинет?

- Това, което тормози президента, е потребността от работещ парламент. Служебно държавно управление без парламент мъчно взема решения в парламентарна република. В момента е ясно, че са нужни 470 милиона. Има от кое място да се вземат, само че държавното управление няма пълномощията да ги употребява, не може да харчи тия пари.

Най-важното сега в действителност е приемането на актуализацията на бюджета. Което и да е държавното управление, в случай че Народното събрание не влезе в час, няма да имаме задоволително пари за пенсионерите, за бизнеса, за граничните служители на реда. В момента в действителност е въпрос на национална отговорност да се мисли за бюджета.

Друг вид при усложняване на обстановката е президентът да разгласи военно състояние, а такава догадка не е допустима за никого.

- Ако се стигне до избори, какъвто е по-вероятният сюжет, две в едно ли е по-приемлив вид?

- И за двата разновидността има причини за и срещу. Със сигурност

избори две в едно са добре и стопански, и от позиция на интензивността.

Такъв избор ще отнеме по-малко време, ще е по-евтин и по-удобен, а и при него се чака доста висока изборна интензивност - посочила го е практиката у нас при гласоподаване на локални и президентски избори.

Рискът при такива избори обаче е в това, че хората ще смесват нещата и ще имаме прикрит мажоритарен избор - тези, които поддържат президента, евентуално ще гласоподават за партиите, които го поддържат. Ще има подозрения за свързаности.

Големите партии не се опасяват от мажоритарни избори, до момента в който дребните се притесняват, че могат да останат с по-малка поддръжка при обединение на парламентарен с президентски избор.

- Кой ще завоюва и кой ще загуби при трети парламентарни избори тази година?

- Не мисля, че едни нови избори ще повторят резултата, и предния път не го повториха напълно.

След 4 април ГЕРБ бяха доста по-силни, Вътрешна македонска революционна организация и Патриотичният блок бяха доста по-близо до влизане в Народно събрание.

Ако този път интензивността бъде по-висока, може да се получи друго систематизиране

Засега имаме доста сериозен отлив при Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи задействаха гласове в чужбина, само че губят на национално равнище. При ГЕРБ видяхме отлив от 100 000 гласа. Ако тази наклонност се задълбочи, ГЕРБ може да стигне на равнищата на Българска социалистическа партия, както се случи в миналото със Съюз на демократичните сили - от 50 % изборна победа при Костов, 4 години по-късно бяха тотално сринати. Този сюжет не е неосъществим, а и сега ГЕРБ и Съюз на демократичните сили са в коалиция. Възможно е обаче и ГЕРБ да се ребрандира сполучливо по сходство на ДСБ в границите на Демократична България след отдръпването на Иван Костов.

ВИЗИТКА

Алексей Пампоров е доцент по социология в Института по философия и социология на Българската академия на науките (БАН). Специализирал е в Института за демографски проучвания „ Макс Планк”, Германия, и в Централноевропейския университет, Унгария. Преподава в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР