Ковид пандемията постави на изпитание фирмите за текстил, дрехи и

...
Ковид пандемията постави на изпитание фирмите за текстил, дрехи и
Коментари Харесай

Най-растящите текстилци: За маски, защитни облекла и домашни дрехи

Ковид пандемията сложи на тестване компаниите за текстил, облекла и обувки. Рестриктивните ограничения, довели до затваряне на производства, институции, учебни заведения, заведения, молове, преподредиха целите на потребителите. Търсенето на публични и бизнес сбирки се сви фрапантно, а складовете са изпълниха с непродадени дрехи, в това число и всекидневни. Ръст на продажбите регистрираха компаниите, които създават облекла за дома и пижами, както и тези, които се пренастроиха към шиенето на защитни маски и защитни дрехи.

Секторната ранглиста за текстил, дрехи и обувки на " Гепард " подрежда дребните и междинните производители по скока на приходите през 2020 по отношение на миналата година. Три от сдруженията в нея регистрират трицифрен скок на продажбите. Всички компании в топ 20 са работили на облага.
Залез след мощния взрив
С над 236% растеж на продажбите водач в секторната ранглиста е сливенската фамилна компания " Джоди 1 " . Основана е от Донка Илиева през 1993 година и започва със лично произвеждане на мъжки и дамски спортни екипи, като има и своя моделиерна. През 2000 година стартира да работи и по поръчки на задгранични възложители, шие за международни марки, специализира се в производството на дамска конфекция и работно облекло. През пандемичната 2020 компанията се пренастройва за разработване на двупластови маски за многократна приложимост и на защитно облекло от нетъкан текстил за еднократна приложимост. На 6 октомври 2020 година обаче Sliveninfo оповестява, че " най-голямата шивашка фабрика в Сливен затвори порти поради ковид " и че " всичките 150 шивачки на компания " Джоди " са на трудовата борса ".

" Освободих ги, тъй като нямаме поръчки от нашите контрагенти от Европейския съюз, закъдето обичайно изнасяме продукцията си. Това е грубо следствие от рецесията с ковид. Много шивашки предприятия са пострадали ", разяснява пред Sliveninfo шефът Живко Илиев. Той е декларирал, че се надява " през идващия сезон всичките му служащи още веднъж да се включат в активността на цялостни обороти ". В отчета за активността за 2020 е записано, че " управлението не планува промени в развиването на главната активност на сдружението в дълготраен и кратковременен проект " и че през 2021 ще се цели към " разширение на пазарите, повишение на комерсиалния оборот, усъвършенстване на дълга, поддържане на добра ликвидност ". Към днешна дата обаче телефоните за връзка с компанията са закрити.
Реклама
Справка в Апис демонстрира, че през цялата 2021 година сдружението е имало личен състав от една 5 индивида, като същото е цифрата и януари 2022 година

Скок на продажбите с близо 150% слага дряновската компания " Дони стайл " на второ място в топ 20. Дружеството има лична индустриална база в Дряново и във Велико Търново. " Ръстът на приходите през предходната година е резултат от непрекъснатото ни търсене на нови клиенти и засиления интерес на задгранични клиенти към производството на защитни дрехи ", разяснява за " Капитал " собственичката Доника Киселкова.

" Над 95% от продукцията ни е за експорт, като измежду клиентите ни са компании като Ducati, Lamborghini, Maserati, Diesel ", прецизира тя. За италианския пазар " Дони стайл " създава подготвен артикул със лични материали - трикотажни дрехи, панталони, дамска и мъжка конфекция. На българския пазар към този момент 27 години компанията предлага дамски и мъжки пижами под своята комерсиална марка " Димона ".
Доника Киселкова, собственичка на " Дони стайл ": " Над 95% от продукцията ни е за експорт, като измежду клиентите ни са компании като Ducati, Lamborghini, Maserati, Diesel " Източник: Дони стайл
Доника Киселкова разяснява, че към този момент обстановката е много по-трудна, защото доста са понижени поръчките за защитни дрехи. " Със сигурност продължаваме да работим, само че бизнесът изисква от ден на ден старания. Чуждестранните клиенти търсят качествени облекла на по-ниски цени, а цената на труда в България се подвига и ще продължи да пораства, усилват се също цените на платове и материали. Заетите лица в шивашкия отрасъл са доста огромен % на фона на работещите в страната. Ако държавното управление се интересува да запазим тези работни места, е належащо да станем предпочитан отрасъл за стопанската система на страната. За да оцелеем и да продължим да се развиваме, имаме потребност от поддръжката на страната ", обобщава Киселкова.
Реклама
Още една компания е с трицифрен растеж (над 105%) на продажбите през 2020 - " Бари КБК груп " - Пещера (3-то място). Основана е през 2000 година и е профилирана в производството на първокласни дамски обувки. Работи за вътрешния пазар, както и за клиенти от Гърция, Италия, Франция, Испания и други страни от Европейски Съюз. Фабриката разполага с ново съоръжение, индустриалният й потенциал доближава до 500 чифта дневно според от сложността на модела. " Бари КБК груп " създава лични сбирки и линии, както и такива по задание на клиента. През предходната година компанията е получила 150 хиляди лв. поддръжка от страната за превъзмогване на икономическите последици от коронавирус пандемията. Според отчета за активността сдружението възнамерява вложения 100 хиляди лв. и цели увеличение на приходите от продажби посредством подписване на контракти с нови клиенти от чужбина. Съдружници във компанията са Благовест Георгиев Брациклиев и Димитър Светославов Костов.
Фотограф: Цветелина Белутова С растеж на приходите сред 50% и 100%
Габровската МАК-В - благосъстоятелност на общественото акционерно сдружение МАК, е на четвърта позиция в топ 20 с над 83% растеж на продажбите през 2020. МАК-В създава работно и униформено облекло и има над 400 продукта в своето портфолио. Работи за клиенти от военната защита, опазването на здравето, хотелиерските услуги, образованието, мебелната индустрия и други промишлености, има лично развойно звено. Според отчета за активността компанията си слага като стратегическа цел основаването на 15-20 нови продукта, главно при униформеното облекло за военни и полицейски сили.

В топ 20 за бранша взе участие и сдружението притежател - МАК (10-о място). То бе измежду първите през 2020, почнали да създават защитно здравно облекло за многократна приложимост. Групата създава разнообразни типове платове (включително светлоотразителни, антибактериални, негорими), има индустриални линии за багрене и щампиране на тъкани и създава подготвени дрехи от създадените платове - медицински, хотелиерски, работни, а също и военни, полицейски, пожарникарски униформи. Предлага също раници, спални чували, дъждобрани, гащеризони, бронирани жилетки. Има личен дизайнерски отдел. За 2020 МАК регистрира над 37% растеж на приходите и удвоява облагата. Според отчета за активността през 2020 са създадени 1.5 млн. метра тъкани (за 2019 - 1.2 млн. метра). С най-голям условен дял в размера на приходите са тъканите за военни униформи, следвани от работно облекло и дрехи за мебелната промишленост. МАК е обществено сдружение с 845 акционери, като се управлява от Георги, Димитър и Диляна Бижеви.

Близо 60% скок на продажбите през 2020 регистрира текстилната компания " Модело " (5-а позиция). Шивашкият завод се намира в с. Копривлен, Благоевград. Печалбата на сдружението през 2020 надвишава 3.3 млн. лева против 532 хиляди за миналата година. Едноличен притежател на капитала е Николаос Папаниколау Пападопулос.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт Реклама От плажа до басейна
Над 50% растеж на приходите записва и софийската фамилна компания " Делфина " (6), произвеждаща спортни бански и фешън плажни дрехи с марката Delfina. Съдружници в нея са Стоян Иванов Стоев, Милена Любенова Стоева, Антон Иванов Стоев, Надежда Нинова Стоева. Фамилията Стоеви стартира да се занимава с произвеждане през 1989 година, когато работи Указ 56, разрешаващ на частници да правят стопанска активност по време на социализма. Фирмата по това време се назовава " Ссани ". От 2001 година компанията има лична индустриална база в София, а от 2005 година развива и онлайн търговия.

" Делфина " влиза в стилната промишленост с долни дрехи, само че скоро по-късно прибавя плажно облекло в портфолиото си. Разработва плажни сбирки, с които от 2001 година до момента се показва на огромни фешън ревюта в Лион, Париж и Лондон. В годините компанията се концентрира върху плувните спортове. От 2008 година създава ватерполо и бански костюми по самостоятелен дизайн за тимовете и доставя на клиенти в Съединени американски щати, Австралия, Сингапур, Япония, съвсем цяла Европа и други През 2014 година Delfina записва два стила бански костюми по поръчка на Международната федерация по плуване FINA и те по данни на компанията са първите в света, утвърдени от FINA. Дружеството има дилъри и дистрибутори в 24 страни.
С растеж на приходите сред 19% и 50%
В тази група влиза производителят на чорапи и чорапогащи " Стара сокс " - София (7), благосъстоятелност на Матео Фавагросса. Дружеството, в което заетите са 23, регистрира над 45% растеж на продажбите и удвоява облагата, която през 2020 доближава 332 хиляди лв..

Компанията за трикотажни произведения " Модак " - с. Резбарци, Кърджали, е на 8 място в топ 20 за бранша с над 40% растеж на продажбите. Основана е през 1991 година като дребна работилница за произвеждане на спортни облекла, през днешния ден разполага с 1600 кв.м закрити площи и с три индустриални линии, всяка от които с потенциал 400 - 1500 произведения дневно. Изработва дамски блузи, противоречиви дрехи, тениски, долни дрехи, пижами и други Съдружници във компанията са Таско Иванов Илиев и Румяна Методиева Ангелова-Илиева. Според отчета за активността растежът на продажбите е вследствие на повишените с 42% услуги на ишлеме. Компанията регистрира вътреобщностна доставка за задграничен контрагент за 1.247 млн. лева Според мениджърския екип главният фирмен риск идва от засилената конкуренция и отражението на ковид, довело да световно стесняване на стопанската система. Собствениците регистрират, че " Модак " стои устойчиво на пазара, работи с цялостно натоварване на мощностите и с лоялни клиенти и снабдители.
Източник: Дони стайл Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Над 39% растеж на продажбите класират бургаската компания " Олимп - защитни екипировки " на 9-а позиция в секторната ранглиста. Създадена е през 1991 година като едноличен търговец, а от 1995 година е ЕООД - благосъстоятелност на Борил Георгиев Ташев. Специализирана е в производството на особено работно облекло и доставката на персонални защитни средства за сигурност при работа, бедствия и повреди като формален представител на международни производители. Разполага със лична база за произвеждане на защитно работно облекло, сервизен център, център за сигурност в София, оборудван със зала и кула-тренажор за образования, презентации, демонстрации и семинари. Съвместно с научни служащи и специалисти компанията е произвела нова серия обувки - половинки, боти, сандали и защитни боти (тип кубинки), има и лична марка артикули Delta Extreme за височинна отбрана. " Олимп - защитни екипировки " работи с дистрибутори в цялата страна.

" Антоан Вилл " (11) регистрира близо 37% растеж на приходите през 2020 година, които нахвърлят 5.4 млн. лв.. Компанията е учредена през 1998 година и е благосъстоятелност на Антоанета Стоянова Антонова. Фирмата е профилирана в производството на дамски поли, панталони, якета и извършва поръчки на клиенти от Германия, Холандия, Испания, Белгия, Англия, Франция, Швеция. Работи както с естествени материи, по този начин и със синтетични платове и устойчиви биоразградими материи като лиосел. През 2020 година стартира произвеждане на устойчива мода под личен бранд - Ellen More. Освен това " Антоан Вилл " сътрудничи на дизайнери, които развиват своите сбирки взаимно с експертите от фирмения екип. Дружеството взе участие в план за дуално образование на възпитаници от русенската професионална гимназия по облекло. През пандемичната 2020 компанията е получила от страната безплатни 150 000 лева, с цел да резервира работните места.

С съвсем 36% растеж на приходите " Болан България " - София, заема 12-о място в класацията. Компанията - производител на култивиран възглавници, възглавници за спане, матраци, предопределени за комерсиалните вериги в Западна Европа, е основана през 2011 година и е благосъстоятелност на Bolan Holding - Германия. През 2017 сдружението откри в Ловеч нова фабрика за произвеждане на домакински текстил.

" Аполо " - София (13), регистрира близо 35% скок на продажбите през 2020. Фирмата е основана през 1994 година Започва развиването си с комерсиална активност като представител за България на международни водачи в оръжейния и ловния отрасъл. Произвежда водоустойчиви, ловни, спортни, дишащи и водонепроницаеми защитни дрехи. Разполага със лични шивашки заводи, развоен център, логистична база, магазини. Миналата година компанията бе измежду ма лкото в страната, които започнаха произвеждане на защитни медицински дрехи за многократна приложимост. Съдружници в " Аполо " са Николай Петров Цветанов и Веска Атанасова Цветанова.

В класацията влиза още един представител на промишлеността за обувки - " Маркус къмпани " - гр. Гоце Делчев (14), благосъстоятелност на Петър Великов Гайтанинчев. Дружеството регистрира нарастване на приходите, облагата и заетите през 2020.

Производителят на мъжки, дамски и детски спортни дрехи и аксесоари " Европа " - Хасково (15), има лична индустриална база, ситуирана върху 2000 кв.м повърхност, и собствен дизайнерски отдел. Продава под марката Flair, а измежду главните й клиенти са професионални спортисти и спортни клубове. Дружеството е благосъстоятелност на Алдин Арсениев Кременов и Невена Арсенова Вълкова. От отчета за активността за 2020 излиза наяве, че компанията е получила държавна помощ по мярката 60/40 - 33 356 лева, и дотации по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " - 150 000 и 386 327 лева

Основаната през 1996 година " Дитекс-СМ " (16) има два индустриални цеха - в София и във Враца. Дружеството - благосъстоятелност на Димитър Любенов Иванов и Светломира Стефанова Иванова, създава спално долни дрехи, олекотени завивки, покривала за легло, възглавници, кухненски текстил. Компанията регистрира над 33% растеж на приходите и 180% скок на облагата през 2020. Клиентите на " Дитекс-СМ " са огромни търговски вериги, както и по-малки търговци в страната, сдружението има сътрудници и в Европа, Турция, Китай.

" Алиана " - Хасково (17), също създава текстил за бита - възглавници, олекотени завивки, произведения за мека мебел, а също вата и силиконов пух. Компанията продава спално долни дрехи във високия ценови клас под лична марка Roxyma Dream. През 2020 приходите й нарастват с над 28%, а облагата - с близо 400%. Съдружници в " Алиана " са Васил Иванов Захариев и Росица Ангелова Захариева.

Близо 27% скок на продажбите подреждат компания " Меси " - Момчилград, на 18-а позиция. Регистрираната през 2007 година компания създава палта, сака, панталони, рокли, поли, блузи, ризи, тениски и други Дружеството е изпълнило план за над 233 хиляди лева по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", с който е нараснало индустриалния си потенциал. Съдружници в " Меси " са Симеона Георгиева Грахльова и Мехмед Хасан Мехмед.

Текстилното сдружение " Струматекс " - Благоевград (19), е производител на памучни и памучен вид прежди, тъкани и произведения от тях. В структурата на предприятието влизат огромна група конфекционери, разполагащи с производства в разнообразни региони на страната. Фирмената продукция е предопределена за необятна гама крайни произведения: дамска и мъжка конфекция, спортни, работни, камуфлажни дрехи, спално долни дрехи, мебелни и механически тъкани, интериорен текстил. Съдружници в компанията са Тодор Борисов Андонов, Мая Димитрова Андонова, Борис Тодоров Андонов. " Струматекс " регистрира близо 25% растеж на продажбите и 131% на облагата през 2020.

Секторната ранглиста за най-динамичните дребни и междинни предприятия за 2020 приключва с МИК-БГ - Русе . Компанията е учредена през 1993 година от Миглена Христова, създава първокласно дамско облекло и конфекция и е с месечен потенциал над 15 000 бройки. Разполага с няколко индустриални линии и предлага направа на единични бройки, прототипи, сбирки, лимитирани серии, както и на огромни индустриални размери. Според отчета за активността компанията търгува с стеснен брой клиенти, множеството от които са шивашки компании. МИК-БГ работи главно на вътрешния пазар. В пандемичната 2020 регистрира 19% растеж на приходите по отношение на 2019, леко нарастване на облагата, както и на броя на заетите. През предходната година сдружението е получило 10 хиляди лева безплатна финансова помощ от страната за превъзмогване дефицита на средства и неналичието на ликвидност, настъпили вследствие на епидемията от коронавирус. По време на изключителното състояние фабриката бързо се пренастроила за произвеждане на маски и това подсигурило работа и липса на драматизъм. Във компанията са построени две фотоволтаични централи за енергийните потребности на производството и офисите. Една от задачите на компанията през идващите години е да направи " зелен покрив " на постройката.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР