Ковид кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място

...
Ковид кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място
Коментари Харесай

БСП предлага читири стъпки за излизане от ковид кризата


Ковид рецесията потвърди минусите на цели системи, преди всичко здравната, написа във Facebook Корнелия Нинова и подсети, че от Българска социалистическа партия предизвестяват за това от години.

„ Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и даже непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни дейности. Животът и здравето на хората са на първо място. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да действа както до момента “, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова уточни: „ Създаде се циничен модел, който ръководещите построиха през годините, който е централен обществен проблем през днешния ден. Особено значимо е мнението на лекарите и експертите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават цялостна поддръжка. Но не тяхна е отговорността за действието на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях единствено подлагат на критика и имат съображение за това. Но коя е алтернативата? Не слушам някой да дава съответни решения. А такива има и те могат да се осъществят с четири ясни стъпки “.

Ето и съответните стъпки, посочени от Корнелия Нинова:

Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи ограничения: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците;4. За Данък добавена стойност на медикаментите

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица - обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване. За здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално здравно досие, сплотяващо цялата информация (клинична, здравна и финансова) за даден пациент във всеки стадий от живота му

2. За лекарите и медицинския личен състав: да се одобри разпоредба за образуване на работните заплати, гарантираща заслужен базов приход. Отпускане на държавни стипендии за образование, с ангажимент за работа по-късно. Финансиране от страната на специализации в чужбина за нужните ни специалности против ангажимент за работа по-късно.

3За лечебните заведения: унищожаване на комерсиалния им статут и възнаграждение на медицински действия с обществени финанси по цени, избрани от НЗОК единствено за лечебни заведения, които не са търговски

сдружения. Необходимо е, с цел да има налично опазване на здравето във всяка точка на страната да се построи национална здравна система на районен принцип. Това значи във всеки район да се обединят в единна конструкция от холдингов вид незабавен медицински център, регионален център за извънболнична здравна помощ, болнични лечебни заведения и регионалните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. За Данък добавена стойност на медикаментите: би трябвало да се понижи Данък добавена стойност на медикаментите на 9 %. Те са контролирана стока и в случай че за другите има подозрение дали търговците ще понижат цената, то за тях това непроменяемо ще стане.

Искам да благодаря на всички експерти, лекари, шефове на лечебни заведения, финансисти, които ни помогнаха да разработим този нов модел на опазване на здравето и да се обърна към всички водачи на партии: несъмнено ви е значимо кой какъв рейтинг има, кой какъв брой депутати ще вкара в идващото Народно заседание и какви обединения са вероятни. Но доста по-важно е кой какво ще свърши в идващия парламент. Кризата е толкоз дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания. Сега повече от всеки път са нужни готови, кадърни и почтени хора, които знаят, могат и няма да злоупотребяват. Сложете на масата вашия план за нов здравен модел и дано хората преценят кой ще е работещ и ще докара до качествено и налично опазване на здравето за целия народ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР