Котките живеят по-дълго от всякога и имат нужда от постоянно

...
Котките живеят по-дълго от всякога и имат нужда от постоянно
Коментари Харесай

Как да поддържаме ума на котето си бистър?

Котките живеят по-дълго от всеки път и имат потребност от непрекъснато стимулиране както физически, с игри и бягане, по този начин и умствено. Да поддържаме мозъка на котето избистрен е освен забавно и занимателно за самото коте, а и му оказва помощ като се понижи рискът от голям брой болести (Котешка когнитивна дифункция, котешка версия на заболяването Алцхаймер).

Тези положения могат да причинят боязън, дезориентираност и поведенчески проблеми при пухкавите ни другари, а и да донесат тъга на всеки притежател, който може да бъде пропуснат и към този момент неразпознат от домашния си любим.

Не се тревожете – ето по какъв начин да се грижите за мозъка на котето си!

1. Уверете се, че котката е дейна още от бебе. Тя би трябвало да е физически дейна и душевен ангажирана през целия си живот.

2. Играйте с нея всеки ден. Играчките могат да бъдат спонтанни (тип „ Направи си самичък “), значимо е да обръщате внимание на играта и да занимавате котката всекидневно.

3. Поддържайте здравословното тегло. Не оставяйте любимеца с килограми над нормата без извършения и диета, тъй като това не е потребно за него. Ако е мъчно да мотивирате дебеличкия котан, можете да преместите купичката с храна на котката на по-високо място, като на най-горното ходило от стълбите или на върха на котешката катерушка. Естествено, в случай че изберете катерушката, се уверете, че повърхността е постоянна.

4. Направете „ котешки тв приемник “! Осигурете място на котката до затворен прозорец, а от другата страна сложете хранилка за птички. Уверяваме Ви, че това ще бъде едно от новите обичани занимания на Вашата писана.

 Котките обичат да гледат през прозореца

5. Поставете катерушки, етажерки или осигурете повече места за катерене у дома. Също, в случай че катерушките могат да се реалокират на по-подходящо място (близо до друго място за катерене или до затворен прозорец, от където да вижда още по-добре външния свят) можете и това да извършите. Монтирайте етажерки за книги по някоя стена в случай че имате опция, обещаваме, че котките ще ги пробват незабавно.

6. Сложете кашон, празна чанта или различен тип укритие, които ще бъдат забавни за проучване и игра на котето.

7. Вземете си по-малък домакински любим. Това може да бъде един превъзходен метод котката Ви да се почувства витална и по-млада! Малкото коте или куче би я въодушевило да играе повече и да бъде дейна физически и умствено.

8. Запознайте я със света на открито, като започнете със задния двор – безвредните разходки на каишка могат да трансформират живота на Вашия любим. Ако това не проработи, котката въпреки всичко ще употребява мозъка си, в опит да се измъкне от каишката.

9. Научете я на команди, благодарение на лакомства. Лесни думи, като „ ела “, съпроводени с обичания тон от консерва, могат да бъдат научени бързо!

10. Вземете играчка-пъзел – в магазините за домашни любимци има огромен избор на котешки играчки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР