Котешките окраски могат да бъдат в най-различни цветове. Катранено-черна, пепелно-пясъчна

...
Котешките окраски могат да бъдат в най-различни цветове. Катранено-черна, пепелно-пясъчна
Коментари Харесай

Защо трицветните котки са женски?

Котешките окраски могат да бъдат в най-различни цветове. Катранено-черна, пепелно-пясъчна или синкаво-сива - цветът на котешката четина може да ви помогне да разберете пола на котката.

Това се отнася единствено за разцветката наречена калико – тя включва най-малко 3 цвята, като бялото оранжевото и черното са съществени. Възможни са и разцветки в бяло сиво и пясъчно, само че са по-редки. Калико е името на разцветка на козината, а не е избрана порода котка.

Котките с тази багра наподобяват по този начин като че ли да минали през ателието на изразителен художник, откакто са разсипали разнообразни бои върху себе си. Петната по тях нямат несъмнено място, а се образуват на инцидентен принцип. Поради тази причина няма две идентични калико котки.

Но за какво трицветните котки са женски?

Да се върнем за малко към уроците по генетика от учебно заведение. Женските имат две Х хромозоми (ХХ), а мъжките имат една У и една Х хромозома (ХУ). Х хромозомата може да кодира един цвят – оранжев, жълт, кафяв, черен, пепеляв или сив. Белият цвят се дефинира от обособен ген.

Да си представим, че бялата котка е като чисто платно. Всяка Х хромозома може да си представим като " бурканче ", в което има един цвят. Ако котката е женска, има възможност да има още два цвята с изключение на белия, заради двете Х хромозоми, а в случай че е мъжка единствено още един, поради едната Х хромозома. У хромозомата при мъжките не съдържа гени за цвят - " бурканчето " е празно.

 Женска котка

Това не значи, че всички двуцветни котки са мъжки, тъй като женската котка може да има две Х хромозоми определящи да вземем за пример единствено черен цвят. Дъщерята постоянно наследява Х хромозомата от бащата, само че също по този начин наследява на инцидентен принцип една от Х хромозомите на майката. Това разрешава многообразие в цветовете на едно свърталище.

Възможността мъжка котка да е трицветна идва от рядка генетична разновидност, при която мъжкият котарак с изключение на У хромозома има още две Х хромозоми (YXX). Такава разновидност се появява един път на 3000 котки и най-често подобен котарак не може да има потомство – безплоден е.

Затова, в случай че срещнете котка калико, може да сте съвсем сигурни, че тя е девойка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР