Костюмите на Стефан Данаилов от филма "Борис I", на Апостол

...
Костюмите на Стефан Данаилов от филма "Борис I", на Апостол
Коментари Харесай

Костюми на Стефан Данаилов и Апостол Карамитев са в НИМ

Костюмите на Стефан Данаилов от кино лентата "Борис I ", на Апостол Карамитев/Коста Цонев от "Сватбите на Йоан Асен " и на Стойко Пеев от "Хан Аспарух " към този момент може да бъдат видени в новата специфична експозиция "Историята и българското кино " на Националния исторически музей, отдадена на българските игрални филми на историческа тема от 80-те години на ХХ век, научи ДУМА от доцент доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ.
Разкошните дрехи са част от златната сбирка български игрални филми, които пресъздават най-значими интервали и събития от средновековната българска история: основаването на Българската страна през 681 година - в "Хан Аспарух " (1981), приемането на християнството и основаването на Преславската и Охридската книжовна школа през IX в. - "Борис I " (1985), постигането на дългогодишен мир и непоклатимост при започване на XIII в. - "Сватбите на Йоан Асен " (1975), историята за изписването на Боянската черква през 1259 година - "Боянският занаятчия " (1981). Тези филми са основани във връзка 1300-годишнината на българската страна.
Костюмите, мебелите, оръжията и прочие, са създавани въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Техническото им осъществяване е съобразено с традициите на съответната ера, което ги прави оптимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно от естествени материали - месинг, кожа, гьон и други За изработката, да вземем за пример, на костюмите на севастократор Калоян и на севастократорица Десислава художниците са се "допитали " до стенописите в Боянската черква от XIII в.; тъканите са доставени от Сирия, с направата им са били ангажирани експерти от Холандия и Франция, само че са довършени в България.
На експонатите ще бъдат сложени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация. Снимките и информацията се разгласяват за първи път, със съдействието на Българската национална филмотека. От есента в експозицията ще има и специфичен интерактивен ъгъл.


Снимки НИМ
Детайл от костюма на Стефан Данаилов в "Борис І "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР