Валкюра на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната

...
Валкюра на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната
Коментари Харесай

"Валкюра" на Софийската опера и балет вдигна на крака публиката в Националната опера и балет в Скопие

„ Валкюра " на Софийската опера и балет подвигна на крайници цялостната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият театър под режисурата на Пламен Карталов беше показан в границите на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а измежду публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

„ Такова наслаждение не съм изживявала, толкоз дълго, толкоз буйно. Ницше е прав, като споделя, че без музика светът не би бил подобен, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства отмалялост през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, артистите, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах нужда от такова нещо. И мисля, че изкуството може да реализира невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да крещя „ отлично ", показа Силяновска след представлението пред участниците в него.

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „ великодушното и гостоприемно посрещане " от управлението на Националната опера и балет в Скопие.

„ Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат същински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, с цел да покажем по какъв начин се работи в културната дипломация ", сподели Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет дойдоха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, дребен балетен състав и целия механически състав, нужен да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде приветствана от публиката в Скопие, където за пръв път се показва опера от Рихард Вагнер в границите на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се организира този месец в Република Северна Македония.

Режисьор на „ Валкюра " е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в основните функции публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е проведено с поддръжката на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов сътрудник е Българският културно-информационен център в Скопие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР