Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна

...
Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна
Коментари Харесай

Джамбазки сезира ЕК за поругаване на българската история в Северна Македония

" Костите на близо 400 български бойци, починали в Първата международна война, са изринати от две всеобщи погребения поради строителството на автомагистрала покрай град Кавадарци в Република Северна Македония ". За това осведоми българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, оповестиха от пресцентъра на партията.

И двете български военни гробища се намират в региона на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за безконечна памет, сложени от българската страна през 1916 година

За случилото се Ангел Джамбазки е алармирал Европейската комисия и персонално нейния ръководител Урсула фон дер Лайен. Той е подчертал обстоятелството, че управляващите в Северна Македония не са известили българските институции за плануваните дейности по построяването на автомагистрала върху парцелите на въпросните гробища. И е напомнил, че според Женевската спогодба всяка страна има право на свои военни гробища и монументи на територията на друга страна, без значение от идеята на войната, като се изключи случаите, когато става дума за потвърдени от интернационален съд военнопрестъпници.

" Това е продължение на онази мракобесна политика на югославските комунисти по разрушение и заличаване на всичко българско - от езика до храмовете и паметниците. Не можем да допуснем Република Северна Македония в Европейски Съюз. Тази страна и нейните институции са последният бастион на югославския комунизъм ", е коментирал Джамбазки в писмото си до евроинституцията.

Заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация упорства за незабавни дейности и своевременна реакция от страна на Европейска комисия, които да подсигуряват, че сходни провокации в Северна Македония ще спрат. Той упорства за отговор от Европейска комисия по отношение на бъдещите й дейности, свързани с опазването на културно-историческото завещание на България в западната ни съседка, както и дали в отчета на Европейска комисия по отношение на Република Северна Македония ще бъдат включени всички скорошни случаи на изтриване на българското завещание, се показва в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР