Костадин Костадинов не е канен в коалиция, а атрактивно се

...
Костадин Костадинов не е канен в коалиция, а атрактивно се
Коментари Харесай

Осман Октай: Преди година казах, че тази есен ще има избори, Кирил Петков и хората около него много си повярваха, че само с усмивка могат да реализират намеренията си

Костадин Костадинов не е канен в коалиция, а атрактивно се самопредлага

Радев няма интерес да бави връчването на мандат за постоянно държавно управление, с цел да не влезем в 2023 година с рецесии, споделя пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, има ли връзка сред прекъсването на газа от страна на Кремъл, опасността с нуклеарни съветски ракети към България и срутва в ръководещата коалиция, извърши ли Има Такъв Народ проект, квалифициран в Москва?

- Още през декември месец предходната година, когато проучих взаимоотношенията в обединението, която нямаше стратегия, споделих, че през есента на 2022 година ще има предварителни избори. За страдание се случи това, за което предупреждавах. Кирил Петков и хората към него доста си повярваха, че единствено с усмивка могат да осъществят избрани политически планове. В политиката обаче няма такова нещо, тъй като е мръсна кухня и в нея всеки гледа да ти постави кол в колелата. Партиите и в ръководството, и в опозицията приказват предизборно. Всеки преследва политически цели – или да оцелее, или да разшири въздействието си на идващия избор. Не би трябвало обаче да се търсят външни фактори като разрушители на тази структура. Управляващите сами са си отговорни, когато конструираха държавно управление без стратегия. Ние не видяхме опит да се вземат политически решения на равнище парламент или Министерски съвет. Всичко това докара до рухването на държавното управление. Външните фактори са различен детайл, който има отношение към публичните настроения. Те обаче са отвън съдружните взаимоотношения. Здравните, икономическите, войната или енергийните рецесии са странични фактори, които въздействат върху публичните течения и настроения, които пък към този момент ще се отразят на предизборната акция. От тази обстановка печели задкулисието, Гешев и Висш съдебен съвет. Оттук нататък този парламент доста мъчно ще вземе решения за смяна. По-скоро обединенията ще желаят да привлекат вниманието на гласоподавателите с някаква стратегия към пенсионната промяна да вземем за пример, както предходната година се правеше актуализация на бюджета. Нищо друго не чакам през останалите вероятно месец и половина или два. Това към този момент зависи от президент, който, както всички останали, няма интерес да няма ново държавно управление. Ще дойдат Коледните празници, а тогава пък би трябвало да се прави бюджет за 2023 година

- Отново се заприказва за връзката сред Има Такъв Народ и Движение за права и свободи. Виждате ли почерка на Ахмед Доган в дейностите на Слави Трифонов?

- Не мисля, че има връзка. В утринните блокове по-скоро видях доста политолози и социолози, които не скриха какъв брой са удовлетворени от името на модела „ Кой “. Това е една друга компилация. Основната структура „ Луканов “ през последните 32 години завладя страната.

- Ако е правилно, че Костадин Костадинов е бил канен за съдружен сътрудник, то какво ръководство би се получило от сходна комбинация на обединения?

- От 2005 година разясня „ Атака “, която разполагаше с най-крайната, нападателна и отхвърлена част от обществото. Това са не повече от 250 – 300 000 гласоподаватели. Доколкото разбрах, от цялата обстановка, по-скоро Костадин Костадинов атрактивно се самопредлага, в сравнение с някой да го е потърсил.

- Какво бъдеще ни чака с следващия длъжностен кабинет на Румен Радев?

- Служебното държавно управление ще има стеснен интервал на ръководство. Единственото обезпокоително е, че няма да има работещ парламент. Няма да могат да се поправят някои значими решения, които могат да се вземат от депутатите по време на рецесия. Служебният кабинет има административни, а не толкоз политически функционалности. Не бива да се разяснява, че това би било опасност за страната. Оттук нататък държанието на обединенията ще дефинира дали преди зимата страната ни ще има устойчиво ръководство, или ще посрещнем 2023 година с поредност от рецесии. България има потребност от устойчиво парламентарно болшинство, което да не е формирано от толкоз разнообразни партии, както четворната коалиция.

- Какво е бъдещето на партиите в ръководството след абсурда с Има Такъв Народ?

- Още предходната година споделих, че с оповестяването на кабинет с кандидат-премиер Николай Василев Слави Трифонов прави груба политическа неточност и поставя кръст на политическия си план. Както за три месеца той загуби 40 мандата, по този начин може и да не влезе в идващия парламент. Подчертавам единствено какво може да провокира в публичното пространство държанието му. Нещо, което ме притеснява е, че може да се обезличи „ Демократична България “ в компанията на Корнелия Нинова, както се случи с „ Реформаторския блок “ по време на ръководството с ГЕРБ. Тези обаче, които се радват, че партията на Бойко Борисов ще завоюва изборите, прибързват, тъй като това няма да се случи на идващите избори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР