Коста Рика изпитва сериозен проблем с наличието на наркотици и

...
Коста Рика изпитва сериозен проблем с наличието на наркотици и
Коментари Харесай

Вълна от наркотици: Коста Рика се бори с разпространението на забранените вещества

Коста Рика изпитва сериозен проблем с съществуването на опиати и желае Европейски Съюз да ѝ помогне в битката с тях. Кокаинът и фентанилът към този момент са наводнили покрайнините на столицата на страната, където полицията търси водачи на банди. Тропическият парадайс е на ръба на колапса. 

 
Ако установим, че тези хора, които са водачи на някои незаконни организации, имат оръжие или опиати, тогава ги арестуваме неотложно. 
Родриго Алфаро, служител на реда

Йоханес Плешбергер, Euronews:  Намираме се в Павас - един от най-опасните наркорайони в Коста Рика. Почти всеки ден полицията идва тук в търсене на водачи на картели, за които се допуска, че се крият в тези здания. Какво се случва с Коста Рика? Превръща ли се известната туристическа дестинация в наркодържава?

„ През нощта е целесъобразно да не се излиза на открито “, споделя Франсиско Мора, гражданин на Сан Хосе.

 Миналата година войната на бандите за територия докара до рекордно висок растеж на убийствата в Коста Рика. Той е бил 40 %. След като е премахнала армията си преди 70 години, мирната страна разполага с малко средства за потушаване на насилието. 

 
Не бяхме готови да се оправим с толкоз жестока търговия с опиати, която убива толкоз доста хора. Има огромна разлика сред ресурсите, с които разполага полицията, и големите запаси, с които разполагат наркотрафикантите.
Марио Замора, министър на публичната сигурност

Коста Рика и Европейски Съюз в този момент желаят да си сътрудничат по-тясно по въпросите на сигурността. По-строгата интервенция в Централна Америка би понижила и рекордното количество кокаин в Европа. 

" Готови сме да помогнем във връзка с шерването на положителни практики от това, което се прави в Европа. Така че ще има специалисти, които ще оказват помощ на пристанищните управляващи от страна на полицията, а също и във връзка с правните аспекти “, споделя Пиер-Луи Лемперер, дипломат на Европейски Съюз в Коста Рика.

Междувременно костариканската полиция продължава да търси водачите на бандата в Павас. 

" Това е място за бягство на доста нарушители ", показва служител на реда Алфаро.

Правителството възнамерява да усили броя на полицейските чиновници с 10%. Според мнозина обаче това решение идва прекомерно късно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР