Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския внос предизвика

...
Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския внос предизвика
Коментари Харесай

Косово не слуша Брюксел и не сваля митата срещу сръбски стоки

Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския импорт провокира нова вълна на напрежение сред двете страни, съобщи БГНЕС.
Косовският министър председател Рамуш Харадинай твърди, че ще остави митата, до момента в който Сърбия не признае независимостта на някогашната си самостоятелна област, като пренебрегне апелите на Европейски Съюз Прищина да анулира решението. Митата „ ще бъдат непрекъснати, до момента в който Сърбия не признае Косово за самостоятелна и суверенна страна ", съобщи Харадинай пред Народното събрание.
Припомняме, че Косово увеличи митата за сръбските и босненските артикули, откакто упрекна Сърбия, че блокира предходната си провинция да се причисли към интернационалната полицейска организация Интерпол . Белград от дълго време се бори да блокира Прищина от присъединението ѝ към интернационалните организации, в това число към Организацията на обединените народи (ООН).
Митата провокираха напрежение в Белград, където сръбският президент Александър Вучич съобщи, че държавното управление разполага с информация, че Косовските сили за сигурност са мобилизирани за регионите, където се намира сръбското малцинство.
Вучич сложи под въпрос дали Прищина може да опита " да предотврати всякакво придвижване на артикули към косовските сръбски общности “, осведоми по-рано N1.
Твърденията на Белград бяха опровергани от Бесим Хоти, който е полицейски началник в Северно Косово. „ На север няма полицейски интервенции, нито пък полицията и митническият личен състав са подсилени на пунктовете със Сърбия. Ситуацията е естествена ", сподели Хоти пред AFP.
Сърбия е против независимостта на прилежащо Косово, което Белград отхвърля да признае, като се има поради, че територията, обитаема с албанско болшинство, е на провинция разколник. В същото време Сърбия е най-големият търговски сътрудник на Косово в района, като износът ѝ възлиза на повече от 400 милиона евро годишно .
Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани Косово " неотложно да анулира " 100-процентото мито, което тя дефинира като " очевидно нарушаване " на районен пакт за свободна търговия. Вучич от своя страна съобщи, че митата ще доведат до фактическа възбрана на търговията и че Сърбия няма да възобнови разговора си с Косово, до момента в който не бъде анулирана мярката.
Съседите са в договаряния, ръководени от Европейски Съюз, с цел да възстановяват връзките си в продължение на няколко години, като дейностите „ око за око “ забавят напредъка и от време на време усилват напрежението.
Знаете, Косово се отдели от Сърбия след кървава партизанска война, в която през 1998-99 година бяха убити повече от 13 000 души, най-вече етнически албанци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР