Косовският парламент одобри в четвъртък резолюция, с която се иска

...
Косовският парламент одобри в четвъртък резолюция, с която се иска
Коментари Харесай

И Косово поиска членство в НАТО и ЕС

Косовският парламент утвърди в четвъртък резолюция, с която се желае държавното управление да стартира договаряния за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, заяви " Ройтерс ".

Косово е охранявано от войски на НАТО от 1999 година, когато завърши войната сред етнически албанци и сръбските сили, само че страната с 1,8 милиона души в този момент желае да се причисли към алианса.

" Парламентът на Косово моли държавното управление да предприеме всички нужни стъпки, в съгласуваност с интернационалните сътрудници, с цел да внесе настояването за участие в НАТО, Европейския съюз, Съвета на Европа и други интернационалните организации ", се споделя в резолюцията.

Тя беше подкрепена с 94 гласа от 120 гласа. седалище на Народното събрание.
 Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора
Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически спорове на Балканите и дестабилизира района

Депутатите от сръбското малцинство бойкотираха сесията.

Премиерът на Косово Албин Курти сподели, че кабинетът му ще изиска участие в НАТО, първо като се причисли към Партньорство за мир - стратегия на НАТО, насърчаваща двустранното съдействие със страни, които не са членки.

Депутатите, които държаха транспаранти с украински флагове с надпис " Ние сме с Украйна ", също гласоподаваха за наказание на съветската инвазия в страната. Косово се причисли към други страни при въвеждането на наказания против Москва .

Четири членове на НАТО обаче - Румъния, Испания, Гърция и Словакия - не признават декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година, което ще усложни кандидатурата му за участие в алианса.

Косово е в развой на създаване на своята войска, която един път задействана ще има 5000 постоянни бойци и 3000 резервисти.

В сряда държавното управление прикани своите жители в страната и чужбина да дарят пари за подсилване на силите за сигурност.
 В Косово: Ние сме първата линия на нападателна съветска акция на Балканите
В Косово: Ние сме първата линия на нападателна съветска акция на Балканите

Енвер Ходжай: Удар по Косово, само че и по западните ни сътрудници, никога изолиран случай, това не е краят

Основната роля на 3770 бойци на НАТО в страната е да поддържат мира на север, където към 50 000 локални сърби, подкрепени от Белград, отхвърлят да признаят управляващите на Косово и приканват за обединяване със Сърбия.

Сърбия и нейният обичаен съдружник Русия не признават независимостта на Косово, а Белград към момента твърди, че някогашната провинция все оше е част от нея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР