Косовската полиция съобщи, че граничният контролно-пропусквателен пункт Мердаре“ на границата

...
Косовската полиция съобщи, че граничният контролно-пропусквателен пункт Мердаре“ на границата
Коментари Харесай

Отворен е ГКПП Мердаре, движението е нормализирано

Косовската полиция заяви, че граничният контролно-пропусквателен пункт " Мердаре “ на границата със Сърбия е отворен и придвижването през него е нормализирано, оповестява македонското електронно издание МКД .

Пунктът бе затворен поради барикади, издигнати от сърбите в символ на митинг против ареста на някогашния служител на реда Деян Пантич в Косово. Премахването на барикадите стартира, откакто Пантич бе пуснат под домакински арест.

Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич разгласи, че косовските сърби са почнали да отстраняват барикадите тази заран. " Това е дълъг развой. Ще отнеме известно време “, посочи той след среща със сърби от Северно Косово в град Рашка.

Ръководителят на службата на сръбското държавно управление за Косово и Метохия Петър Петкович съобщи, че са получени " най-силните гаранции до момента " от Съединени американски щати и Европейски Съюз, че никой от сърбите, които стачкуваха в Косово в продължение на 19 дни и издигнаха барикади, няма да да бъдат преследвани или задържани. Петкович увери, че са получени гаранции, че косовските сили за сигурност няма да бъдат допускани в северната част на Косово без предварителното единодушие на командващия КFOR и представители на локалното население.

За последно напрежение сред Белград и Прищина се усили предишния месец, когато етническите сърби в Косово напуснаха държавните институции, в това число полицията и правосъдната система, поради решението на Прищина да размени издадените от Сърбия регистрационни номера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР