Косово празнува 10 години независимост с двудневни прояви в цялата

...
Косово празнува 10 години независимост с двудневни прояви в цялата
Коментари Харесай

Косово празнува 10 години независимост от Сърбия

Косово чества 10 години самостоятелност с двудневни прояви в цялата страна, съобщи Асошиейтед прес.

За през днешния ден е планувано тържествено съвещание на Народното събрание, ще бъдат проведени детски спортни надпревари, концерти, изложения. Днешните събития ще приключат с вечерен концерт навън в Прищина с присъединяване на Рита Ора, английска певица от косовски генезис.

Утре ще бъдат засадени 115 дръвчета в мемориалния комплекс " Адем Яшари " в село Преказ. В 10 часа локално време ще има конференция " Десет години самостоятелност ", в 12 часа - тържествено съвещание на Народното събрание, а след него - церемониал на Силите за сигурност и полицията на Косово.

Следобед президентът Хашим Тачи провежда банкет за представители на косовските институции, задграничните посетители и дипломатическия корпус.

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън честити на Косово и неговите жители годишнината от независимостта, като съобщи, че за 10 години Косово се е трансформирало в " по-стабилна и по-демократична страна ", съобщи ТАСС, базирайки се на прессъобщение от Държавния департамент.

По мотив годишнината от независимостта през вчерашния ден косовският президент Хашим Тачи удостои с отличие албанския министър председател Еди Рама, като му благодари за неговия " принос за свободата и независимостта на Косово ", заяви косовското президентство.

Косово разгласи самостоятелност на 17 февруари 2008 година, 9 години откакто НАТО предприе 78-дневни въздушни удари против Сърбия, с цел да приключи кървавия спор сред сръбските сили и етническите албанци в Косово, борещи се за самостоятелност.

Косово е прието от 117 страни, в това число от Съединени американски щати и множеството западни сили, и към този момент е член на към 200 интернационалните организации, показва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Сърбия, която счита Косово за люлка на своята еднаквост и вяра, не признава независимостта му. Нейната позиция е подкрепяна от Русия и Китай. Пет страни от Европейския съюз също не признават независимостта на Косово.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР