Космосът не е много гостоприемна среда за нас, земляните. Микрогравитацията

...
Космосът не е много гостоприемна среда за нас, земляните. Микрогравитацията
Коментари Харесай

Дългите космически полети могат да доведат до еректилна дисфункция

Космосът не е доста гостоприемна среда за нас, земляните. Микрогравитацията се отразява пагубно на нашите кости, мускули, наличност и систематизиране на кръвта, а нарасналата радиация се преглежда като непрекъсната и сегашна заплаха. Към проблемите със сърцето и зрението може да се прибави и нещо друго, което може да засегне някои от астронавтите, които отиват в космоса: еректилна дисфункция.

Проучванията на половото здраве на астронавтите в действителност са много лимитирани, а това, което се знае, нормално е анекдотично и се основава на джука информация. Но половото здраве е значима част от общото здраве, макар общото отвращение на галактическите организации да се занимават с него.

Изследователи от Държавния университет на Флорида симулират въздействието на микрогравитацията върху група от 43 мъжки плъха. Това става посредством покачване на задните им крайници под ъгъл от 30 градуса в продължение на четири седмици. Контролна група от същия брой плъхове е държана на земята. Подобно нещо не съставлява идеална симулация на микрогравитацията, само че дава значима визия.

След това плъховете от двете групи са разграничени на три подгрупи и изложени на космически галактически лъчи (ГКЛ) в симулатора на ГКЛ в Лабораторията за галактическа радиация на NASA. ГКЛ са протони и йони, които се движат с висока скорост. Плъховете са изложени или на високи, или на ниски равнища, или на никаква радиация.

Година по-късно екипът следи признаците на еректилна дисфункция при плъховете. Те мерят повече оксидативен стрес и свиване на кръвоносните съдове (ендотелна дисфункция) в тъканите към пениса при животните, които са били изложени на радиация, спрямо тези, които не са били - даже при ниски дози. Микрогравитацията също усилва тези два рискови фактора, само че в по-малка степен.

Въпреки рестриктивните мерки на изследването е значимо това да бъде изследвано при хора. Дългосрочният резултат сигурно е притеснителен, само че екипът счита, че той би могъл да се облекчи посредством банкет на антиоксиданти, въпреки и това към момента не е тествано.

" [Т]ази работа демонстрира, че половото здраве би трябвало да бъде деликатно следено при астронавтите след завръщането им на Земята ", споделя в изказване виновния за връзките създател доктор Джъстин Д. Ла Фавор. " Въпреки че негативните въздействия на галактическата галактическа радиация са били дълготрайни, функционалните усъвършенствания, провокирани от интензивното тарегиране на окислително-редукционните и азотнооксидните пътища в тъканите, допускат, че еректилната дисфункция може да бъде лечима. "

Изследването е оповестено в списание FASEB.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР