Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб отново ни смая, изпращайки

...
Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб отново ни смая, изпращайки
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне нова зашеметяваща снимка на свръхдълбокия космос!

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” още веднъж ни смая, изпращайки детайлна фотография на свръхдълбокия космос! Това е район, прочут под названието Клъстер на Пандора или Abell 2744.

Там се намират три купа от галактики, които се обединени в по-голям галактичен свръхкуп. Комбинираната маса на куповете образува гигантска гравитационна леща, която, сходно на лупа, разрешава да се следят голям брой по-далечни и млади галактики, родили се скоро след Големия гърмеж.

Досега Клъстерът на Пандора е бил изучаван от по-стария галактически телескоп “Хъбъл ”, само че единствено централното ядро е било изследвано в детайли. Благодарение на новия телескоп “Джеймс Уеб ”, който има мощни принадлежности, работещи в инфрачервената област на електромагнитния набор, разполагаме с необятно изображение на целия район с голям брой подобласти, обхванати от гравитационната леща. Така показаното нагоре изображение е с невъобразим до този миг обсег и дълбочина.

Освен че гравитационната леща усилва по-далечните галактики, тя също по този начин изкривява техния тип и те наподобяват доста по-различно от галактиките на напред във времето. Галактичният свръхкуп е толкоз солиден, че усуква самата тъкан на космоса и всяка светлина, която минава през изкривеното времепространство, също се изкривява, надлежно следените далечни галактики наподобяват изкривени.

За правенето на изображението бе употребена камерата NIRCam, като кумулативното време за наблюдаване бе 30 часа, на няколко серии, всяка от която бе с време на експозицията от порядъка на 4-6 часа. Сега учените ще употребяват спектрографа NIRSpec, с цел да изучат в детайли следените галактики, включително техния състав и еволюция.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР