Космическият телескоп Хъбъл наблюдава водна пара в атмосферата на малка

...
Космическият телескоп Хъбъл наблюдава водна пара в атмосферата на малка
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл регистрира водна пара в атмосферата на малка екзопланета

Космическият телескоп " Хъбъл " следи водна пара в атмосферата на дребна екзопланета, оповестиха НАСА и ЕКА, представени от Агенция Франс Прес.

" Водата на такава дребна планета е удивително изобретение ", споделя Лора Крейдберг от Института по астрономия " Макс Планк " в Германия, съавтор на проучването. " Това ни приближава повече от всеки път до описанието на светове, които в действителност са сходни на Земята ".

Въпросната планета, GJ 9827d е с диаметър към два пъти по-голям от този на Земята. Тя е в съзвездието Риби, на разстояние 97 светлинни години, или повече от 900 000 милиарда км, съгласно прессъобщение на НАСА и ЕКА.

Специалистите мислят, че планетата е или мини-Нептун - с богата на водород и вода атмосфера, или по-топла версия на Юпитеровата луна Европа, която има под кората си два пъти повече вода от Земята, написа Българска телеграфна агенция. " GJ 9827d може да е формирана на половина от вода и скали ", изяснява Бьорн Бенеке от Университета на Монреал, който е съавтор на проучването. " Върху по-малките скупчвания на скали може да има доста водна пара ".

" Досега не сме съумели да открием непосредствено атмосфера на такава дребна планета. И последователно стигаме до такава степен ", добави той.

В продължение на три години " Хъбъл " съумява да проучва дължината на вълните на цветовете в атмосферата на GJ 9827d, когато светлината от звездата, към която тя обикаля, се филтрира през атмосферата й, и да открие съществуването на водни молекули.

Въпреки че тази планета има богата на вода атмосфера, температурата й от 425 градуса Целзий я прави необитаема.

Откритието проправя пътя за по-нататъшни проучвания на GJ 9827d и други сходни планети, по-специално посредством галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", който може да употребява инфрачервените изображения с висока резолюция за търсене на други атмосферни молекули като въглероден двуокис и метан.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР