Космическият телескоп "Джеймс Уеб" успешно достигна своята крайна дестинация, съобщи

...
Космическият телескоп "Джеймс Уеб" успешно достигна своята крайна дестинация, съобщи
Коментари Харесай

Джеймс Уеб достигна крайната си дестинация

Космическият телескоп "Джеймс Уеб " сполучливо доближи своята последна дестинация, заяви НАСА. Той към този момент е ситуиран в своята непрекъсната орбита, която се намира на към 1,6 млн. км от Земята.

Това е станало към 21 часа българско време в понеделник, след процедура по поправяне на траекторията с моторите на галактическия телескоп. Корекцията е траяла 5 минути и е добавила скорост от 1,6 метра в секунда в общата скорост на придвижване на телескопа.

Телескопът към този момент е в своята L2 орбита, само че няма да стартира да изпраща фотоси незабавно. Предстои комплициран развой по конфигурация на сегментите на огледалата на "Джеймс Уеб ". Той ще отнеме към три месеца, като би трябвало да се ревизира дали всеки сегмент е с вярна позиция с акуратност съвсем до нанометър.

След това ще стартират и тестванията на оборудването, което също ще отнеме най-малко няколко седмици. А на първо място това да стартира, учените в този момент би трябвало да изчакат няколко седмици до момента в който телескопът се охлади от пътуванео. Целта на учените е през лятото "Джеймс Уеб " да изпрати първите си фрагменти и да стартира постоянна работа.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР