Космическият телескоп Джеймс Уеб е открил масивен обект, по-голям от

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб е открил масивен обект, по-голям от
Коментари Харесай

Открити са необичайни емисии, идващи от мистериозен космически обект

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " е разкрил солиден обект, по-голям от Юпитер, който наподобява създава инфрачервени излъчвания от метан, в ненадейно за астрономите изобретение, което може да съставлява доказателство за атмосферно нагряване вследствие на аврорални процеси.


Откритието озадачи астрономите, защото обектът, изолирано кафяво джудже, наречено W1935, е леден и няма звезда-приемник, която да обезпечава на горните пластове на атмосферата му силата, която нормално подтиква сходни излъчвания на метан. Според новото проучване се счита, че източникът на мистериозните излъчвания на обекта може да се дължи на процесите, генериращи неговото полярно зарево.

Излъчването на метан нормално се свързва с газови колоси като Юпитер. Нагряването, което се случва в горните пластове на атмосферата на планетата, е движещата мощ за това, а астрономите считат, че то е обвързвано и с яркото полярно зарево, което Юпитер и други газови колоси постоянно демонстрират.

Най-близките наблюдения на полярните сияния се случват, когато те са забележими тук, на нашата планета, защото енергийни частици, предавани от Слънцето, се сблъскват с магнитното поле на Земята. Оттук идва и загадката на W1935, която за разлика от планетите в нашата Слънчева система не получава звезден вятър, който да зарежда забележимите ѝ метанови излъчвания.

Откритието повдига въпроси за това какъв развой би могъл да изясни злокобното зарево на кафявото джудже, което може да е резултат от съществуването на междузвездна плазма или някакъв прикрит вътрешен развой, или даже от съществуването на дейна луна наоколо, сходно на това по какъв начин луните, обикалящи към Юпитер и Сатурн, също могат да повлияят на тяхната аврорална интензивност.

Откриването на странните излъчвания на W1935 стана в границите на изследователска работа, ръководена от астронома Джаки Фахърти от Американския природонаучен музей в Ню Йорк. Откриването на кафявото джудже обаче е направено преди този момент от Дан Каселден, цивилен академик, виновен за откриването на други сходни обекти, благодарение на Wide Field Infrared Survey Explorer на НАСА. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР