Космическият кораб “Крю Драгън броени мигове преди да достигне океанската

...
Космическият кораб “Крю Драгън броени мигове преди да достигне океанската
Коментари Харесай

СпейсЕкс разбра какви са причините за аномалията на Крю Драгън през април

Космическият транспортен съд “Крю Драгън ” броени мигове преди да доближи океанската повърхнина след първия си сполучлив полет до МКС през март. Photo credit: NASA TV

Частната американска компания СпейсЕкс, която е основала пилотирания галактически транспортен съд от ново потомство “Крю Драгън ”, е съумяла да разбере какви са аргументите за аномалията, довела до детонация на кораба по време на наземните му тествания на 20-ти април.

Анализът на данните демонстрира, че аномалията е настъпила почти 100 милисекунди преди запалването на осемте мотора “Супердрако ” на “Крю Драгън ”, по време на херметизацията на горивните системи на кораба. Доказателствата сочат, че поради повреда на един от съставените елементи, азотният тетраоксид е навлязъл в тръбите, които придвижват хелий по време на наземната подготовка на “Крю Драгън ”. Поток от този азотен тетраоксид е минал с доста висока скорост през възвратен клапан, до момента в който протичала инициализацията на системите за спешно избавяне, което довело до структурно увреждане на въпросния клапан. Увреждането на титаниевия съставен елемент в изискванията на високо налягане и наличие на азотен тетраоксид е било задоволително изискване, с цел да възникне искра във възвратния клапан и да се стигне до детонация. 

Интересното в тази ситуация е, че реакцията сред титана и азотният тетраоксид при високо налягане е била изцяло непредвидена. Титанът се употребява в галактически апарати от всички страни в продължение на десетилетия. Няма спор, че статичното тестване, даже и да е довело до особеност и детонация, е предоставило голямо количество данни, които ще оказват помощ за подобряването на сигурността на пилотираните галактически кораби на СпейсЕкс.

СпейсЕкс оповестява, че измежду отломките, събрани от мястото на детонацията, се намирали моторите “Супердрако ” – освен това изцяло непокътнати. Това потвърждава, че новите галактически мотори са надеждни и безвредни.

От частната компания към този момент са подхванали ограничения сходен вид особеност да не се случва. Нещо повече – променените системи към този момент са в развой на тествания взаимно от СпейсЕкс и НАСА, като тестванията ще завършат бързо – преди да се пристъпи към идващите полети. СпейсЕкс понастоящем произвежда нови галактически кораби, които ще разрешат на компанията да завърши с тестовата стратегия и да стартира транспорта на астронавти към Международната галактическа станция.

СпейсЕкс към този момент не се движи съгласно план-график, само че управлението на компанията се надява, че първият пилотиран полет ще е реалност до края на актуалната година. 

За повече информация: СпейсЕкс

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР