Космическият кораб Хаябуса-2 (Hayabusa2) изпрати качествена и детайлна снимка на

...
Космическият кораб Хаябуса-2 (Hayabusa2) изпрати качествена и детайлна снимка на
Коментари Харесай

Ето как изглежда астероидът Ryugu от разстояние 6 километра

Космическият транспортен съд Хаябуса-2 (Hayabusa2) изпрати качествена и детайлна фотография на метеорита Райгю (Ryugu) от разстояние едвам 6 километра. Оказа се, че цялата повърхнина на метеорита е покрита с огромни камъни. Нищо сходно не е забелязвано на другите галактически тела от сходен вид, добавя kaldata.com.

Автоматичната галактическа станция Хаябуса-2 бе изведена в космоса на 3 декември 2014 година. Нейната задача е доставянето на мостри и грунт от метеорита 162173 Ryugu, принадлежащ към метеоритите от клас C. На 27 юни галактическата сонда сполучливо се приближи до метеорита и влезе в постоянна 20 км орбита към него.  Хаябуса-2 ще спусне на повърхността на Райгю модула MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), разполагащ със спектрометър, магнитометър, радиометър и камера . Малко преди кацането, модулът ще изстреля към повърхността на метеорита устройството SCI (Small Carry-on Impactor), формирано от меден снаряд и взривен материал. По този метод ще бъде изучен химическия и физическия състав на горния пласт на метеорита.



След това галактическата станция ще се насочи към Земята и ще пусне капсулата с взетото от метеорита вещество. Това би трябвало да стане през месец март 2020 година.

През първата седмица след идването, галактическата сонда направи подробни фотоси от разнообразни дистанции. С тяхна помощ бе построен 3D модела на метеорита. Пробван бе лидара, който с висока акуратност дефинира дистанцията до повърхността. На 16 юли сондата последователно се спусна на разстояние 6 километра от метеорита и направи фотоси, на които се разграничават елементи с акуратност до 60 сантиметра.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР