Космическият кораб Crew Dragon на частната компания SpaceX стартира от

...
Космическият кораб Crew Dragon на частната компания SpaceX стартира от
Коментари Харесай

Руска космонавтка излетя с кораба на SpaceX въпреки войната в Украйна

Космическият транспортен съд Crew Dragon на частната компания SpaceX започва от галактическия център " Кенеди " във Флорида с четиричленен екипаж, включващ съветски космонавт . Той би трябвало да води до Международната галактическа станция (МКС) четиримата космонавти, измежду които рускинята Анна Кикина .

НАСА предава директно задачата, която има значимо алегорично значение в разгара на войната в Украйна.

Стартът в началото бе плануван за 3 октомври, само че бе отсрочен поради урагана Иън, разразил се в щата Флорида.

Освен Кикина, в екипажа вземат участие японецът Коичи Ваката от Японската организация за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА) и двама американски астронавти - Никол Ман и Джош Касада ,

Пускът на ракетата -носител беше в сряда, 12 ч. место време. Корабът доближи орбита 12 минути след изстрелването му и продължава да се движи по орбита, а автоматизираното му съединяване с МКС би трябвало да стане 29 часа след старта, в 16.57 ч. в четвъртък.

Преди две седмици американски астронавт излетя с съветската ракета " Союз " за орбиталната платформа.

По проект екипажът би трябвало да остане на МКС към 150 дни и да се върне на Земята през март следващата година.
За първи път от 20 години съветски космонавт излетя от Съединени американски щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Анна Кикина е първият съветски космонавт, който лети на галактическия транспортен съд Crew Dragon, благосъстоятелност на компанията SpaceX. Това става с помощта на подписано през месец юли т.г. съглашение сред " Роскосмос " и НАСА за взаимни полети. Документът бе подписан макар изострените връзки поради съветското настъпление в Украйна.

Съгласно контракта в състава на главния екипаж на полета на кораба " Союз МС-22 ", сбъднат през септември от космодрума Байконур, бе американският астронавт Франсиско Рубио дружно с съветските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

Обезпечаването на активността на МКС остана една от дребното области на съдействие сред Съединени американски щати и Русия след началото на съветската война в Украйна.

Сергей Крикальов , началник на пилотираната галактическа стратегия на " Роскосмос ", съобщи на брифинг след старта на Crew Dragon, че това събитие е " нова фаза в нашето съдействие " със Съединени американски щати, напомняйки за историческата задача " Apollo-Союз " от 1975 година, станала знак на разреждане на напрежението в разгара на Студената война.

Крикальов, който е някогашен космонавт и е почитан от американските си сътрудници, има заслуги за продължаването на дълго плануваната стратегия на взаимни полети. По -рано тази година някогашният шеф на съветската държавна корпорация " Роскосмос " Дмитрий Рогозин заплаши да приключи съдействието и да остави МКС да се разбие над американска или европейска територия. Рогозин бе уволнен от поста с декрет на президента Путин през юли т.г.

Русия разгласи това лято, че желае да изостави МКС " след 2024 година " и да сътвори своя лична галактическа станция, без да показва по кое време тъкмо ще се случи това.

Крикальов изрази вяра МКС да продължи да работи и след 2024 година В сряда той разяснява пред кореспонденти, че Русия има намерение да построи нова галактическа станция и е почнала предварителна подготовка за това.

" Засега няма дефинитивно решение, само че ние считаме да продължим полетите до МКС до тогава, до момента в който бъде построена новата инфраструктура ", разяснява той.

Съединени американски щати желаят потреблението на МКС да продължи най-малко до 2030 година, след което да минат на комерсиални станции.

Източник: Mediapool

Към момента МКС не може да действа без взаимно съдействие – американската страна е виновна за енергоизточниците и животоподдържащите системи, а съветската страна дава отговор за задвижването и поддържането на орбита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР